lördag 27 november 2010

Shanghai (2010)


Nästa film som revyas är också en modern "film noir". Det är svenske Mikael Håfströms kostymdrama "Shanghai" med John Cusack i huvudrollen. När jag såg Cusacks namn bestämde jag mig direkt för att se filmen. Speciellt efter Frasses magnifika Cusack-marathon ville jag se denna film före experten!

Cusack spelar en amerikansk agent under andra världskriget. Han anländer till Shanghai för att utreda mordet på sin vän och kollega. Shanghai är vid denna tid en neutral zon. Året är 1941, USA har inte involverats i kriget än, och alla nationer av intresse möts i zonen, amerikanare, kineser, japanare och nazister. Alla spionerar på alla.

"Film noir" var det ja. "Shanghai" har en släpig berättarröst (Cusacks), utspelas på rökiga kasinon, har en "femme fatale" som lurar alla, och till slut får vi en "shoot out". Filmen har en imponerande rollbesättning. Förutom John Cusack (Grosse Point Blank) ser vi Ken Watanabe (Inception), Yun-Fat Chow (Crouching Tiger, Hidden Dragon) och Li Gong (2046).

Filmen är en fröjd för ögat, den är varm och Shanghai är mycket inbjudande. De har lyckats mycket bra med miljöerna, klädstilen och annat för att ta dig till 40-talets och Österns Paris, pärla och hora.

Cusack är som vanligt bra. Har jag nämnt att han är en av mina favoritskådespelare? Tyvärr tycker jag inte att Li Gong bär upp sin roll till fullo. Som filmens medelpunkt och nav borde hon varit mer förhäxande. När hennes karaktär skrider in i ett fullsatt rum ska minst tio av männen på plats tro att hon är där endast för dem. Jag köpte inte till fullo att hon hade den makt över männen i sitt liv som manus förtäljer.

"Shanghai" var i alla fall en bra och underhållande lördagsmatiné och den får tre lönnmördade spioner av fem möjliga.

Betyg: 3/5


5 kommentarer:

 1. Jasa bara en trea trots allt. Naval jag far val se denna framat varen nar den kommer pa bluray.

  SvaraRadera
 2. Jag ger den också en 3:a i betyg. Trevligt att bli medbjuden på min enda filmfestivalfilm detta år. Jobbar som en gnu så mer hanns inte med detta år tyvärr...

  Tack Henke!

  SvaraRadera
 3. OJ! Det här har jag missat. Du gillar verkligen John Cusack alltså? ;D

  Har du läst detta:
  http://fiffisfilmtajm.blogspot.com/2010/09/tre-om-en-john-cusack.html
  ? :D

  SvaraRadera
 4. Jodå. Jag och Frasse har höjt honom till skyarna, med eller utan smaskljudet. Se bara på min sida med "Listor" och kolla på "Frasses sidor" där han körde så många Cusack-filmer han kunde på 30 dagar i höstas... :-)

  SvaraRadera
 5. Hahaha! Jag såg det :) Sicken självplågare. Jag skulle själv föredra att sova på spikmatta en månad.

  SvaraRadera