onsdag 28 juli 2010

Man On Fire (2004)


A man can be an artist... in anything, food, whatever. It depends on how good he is at it. Creasey's art is death. He's about to paint his masterpiece.

Igår såg jag en film som pockat på min uppmärksamhet en längre tid - Tony Scott's "Man on fire" med Denzel Washington i huvudrollen. Tony Scott, brodern till Ridley Scott, är han som gav oss "True romance". I övrigt har Tony gjort en blandad kompott av Hollywood-filmer, mestadels inom action genren.

Jag har tidigare på bloggen beklagat det faktum att Denzel Washington ofta spelar samma typ, att hans karaktärer påminner om varandra. I denna film spelar han lyckligtvis en annorlunda karaktär. Här är han Creasy, en krigs- och livstrött före detta militär. Creasy är någon slags lönnmördare från CIA, specialiserad på att jaga terrorister eller nåt sånt. Denzel är bra i denna roll och han breddar därmed sitt spektrum något.

Creasy tar jobb som livvakt åt en familj i Mexico City. Hela filmen har en allvarlig ton och förtexterna förkunnar att det sker en kidnappning i timmen i latinamerika. Creasy är till en början bara intresserad av ett lågavlönat jobb och whiskey-flaskans sällskap på kvällarna. Efter ett tag börjar dock familjens lilla dotter Pita att charma Creasy. Precis när Creasy börjar se lite ljusare på livet blir Pita kidnappad och han själv svårt skottskadad (fast han fick fyra av förövarna innan han gick ner). Detta är en våldsam och blodig hämndfilm. Spännande också.

Tony Scott är rent tekniskt kompetent. I denna film har han dock använt snabba klipp och skakig kamera lite för mycket. Han försöker få en dokumentär känsla men det är mest störande. Tyvärr är han också lite för sentimental för min smak. Det mest positiva med filmen är den nioåriga Dakota Fannings insats som Pita. Hon är otroligt bra här. Hon är gjord av stjärnstoff! Jag vet inte riktigt vad hon gör, hon är väl helt enkelt en naturbegåvning. Man känner igen henne från "War of the worlds" där hon spelar Tom Cruise's dotter. I nutid spelar hon också en av vampyrerna i Twilight-serien. Nåväl, i "Man on fire" är hon riktigt, riktigt bra och helt klart filmens stora behållning.

Filmen är spännande och tonen är ganska hård. Den pendlar mellan en trea och en fyra. "Man on fire" är långt från en fulländad film, men med tanke på Dakota Fannings och Denzel Washingtons respektive insatser får den det högre betyget, fyra nallebjörnar av fem.

Betyg: 4/5

2 kommentarer:

  1. Det om något blir väl en temperaturmätare på hur olika vi uppfattade denna film -- jag stönade när ditt inledande citat fälldes. Tyckte det lät otroligt fånigt i filmens sammanhang :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastisk film i mina ögon. Eventuella stönanden kom av helt andra orsaker. :)

      Radera