måndag 26 juli 2010

Invictus (2009)


"Football is a gentleman's game played by hooligans,
and rugby is a hooligan's game played by gentlemen"


Clint Eastw
ood blir bara äldre och äldre med åren. Är han som ett fint vin, bättre för det? Jag vet inte, men han gör i alla fall en del bra filmer på gamla dagar. "Invictus" är den andra uppmärksammade filmen från 2009 som handlar om sport och som bygger på en sann historia. Den första är den förträfflige "The blind side". Båda filmerna blev Oscars-nominerade i skådespelarkategorierna bästa skådespelare. Invictus hade Morgan Freeman och "The blind side" hade Sandra Bullock. Sandra vann satyetten. Filmerna har en annan likhet och det är att de är nedtonade. Överdrivna manipulationer av publiken har utelämnats. Det är jag tacksam för, framför allt i Eastwoods film, det hade kunnat blivit hur sliskigt som helst.

"Invictus" handlar om hur Nelson Mandela byggde upp landet efter hans valseger 1994. Han utnyttjade det sydafrikanska rugbylandslaget "The Springboks" och dess lagkapten Francois Pienaar för att ena svarta och vita under hemma-VM 1995. Sydafrika blev världsmästare mot alla odds och det var en fantastisk bedrift. De som säger att sport och politik inte hör ihop har i alla fall i detta fall fel!

Morgan Freeman spelar Mandela med bravur. Han är alltid väldigt bra. Unge Pienaar spelas av Matt Damon, adekvat (också Oscars-nominerad, bästa bi-roll). Filmen är överraskande lågmäld men det är desto bättre som tidigare konstaterats. Sportsekvenserna är helt ok, inte mer. Filmen är väl värd att ses och jag ger den tre "tries" av fem.

Bety: 3/5

Invictus
Out of the night that covers me,
black as the pit from pole to pole,
I thanks whatever gods may be,
for my unconquerable soul.
In the fell clutch of circumstance,
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of fate,
my head is bloody, but unbowed.
Beyond this place of wrath and tears,
looms but the horror of the shade,
and yet, the menace of the years finds,
and shall find me, unafraid.
It matters not how strait the gate,
how charged with punishment the scroll,
I am the master of my fate - I am the captain of my soul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar