fredag 14 juni 2024

Furiosa: A Mad Max Saga (2024)Tänk att det var nio år sedan Mad Max: Fury Road kom ut. Tiden flyger fram och samtidigt känns det som ett annat liv, livet före pandemin.

Jag gillade filmen men var kanske inte lika blown away som vissa av er var. Jag tyckte inte att Tom Hardy var bra som Max och dessutom var ju filmen "bara" en enda lång biljakt, dit och tillbaka. Right? Förvisso ett fantastiskt underbart spektakel...

Så varför skulle vi då ha en prequel till Fury Road? Behövdes Furiousa: A Mad Max Saga ens? Jag var mycket tveksam men eftersom George Miller gjorde något så unikt med Fury Road ville jag ändå ge Furiosa chansen på IMAX. Jag och Måns såg filmen en lördag eftermiddag.

Wow! Vilken överraskning! Furiosa är något så ovanligt som en prequel som gör originalet bättre! Eller åtminstone gör denna prequel att jag vill se om originalet och det ska bli av till hösten (i lämpligt poddprojekt).

Jag har inte riktigt smält filmen än och den behöver helt klart en titt till för att jag ska känna mig trygg med ett betyg men jag gillar väldigt mycket i denna film. Handlingen är till att börja med komplett, det är inte "bara" en biljakt. Den är dynamisk och böljar fram i riktningar som jag inte kunde förutspå mitt under titten. Jag var superengagerad hela filmen igenom. En sak jag uppskattade var att Furiosa fortsatte världsbygget och utvecklade världen som kändes lite tunn i Fury Road. Jag förstod aldrig riktigt vad The Citadel var för grön oas mitt i öknen. Additionen av Bullet Farm och Gastown var ett lyft då det kompletterade världsbygget och gjorde hela bygget mer rimligt.

Jag gillade de flesta skådespelarna med Anya Taylor-Joy i spetsen. Tom Burke som Praetorian Jack var en surprise. Den härliga crowd pleasande scenen med Mad Max på kullen gav mig känslan att Praetorian Jack och Mad Max hörde ihop, var av samma skrot och korn. Det blir också tydligt att Furiosa och Fury Road utspelas mellan Mad Max och The Road Warrior.

Filmen hade inte speciellt många svagheter men jag måste ändå lyfta den förvirrande castingen av Chris Hemsworth i rollen som Dementus. Hans tolkning var bonkers, demented. Jag vet inte om han gick för någon slags travesti på Johnny Depps Jack Sparrow. Jag gillar Chris men denna tolkning gav lite mer tuggmotstånd än brukligt.

Jag ser verkligen fram emot att se om Furiosa efter sommaren och JAG SER VERKLIGEN fram emot att se om Fury Road back to back. Hur jag upplever filmerna efter det kommer ni att få höra i Shinypodden Special framåt höstvintern.

Betyg: 4/5

6 kommentarer:

 1. Trevligt med en nästintill succé. Jag håller fortfarande Fury Road för den bättre av de två men är sugen på att se dem tillsammans. Skillnaden ligger bla in att jag tyckte bättre om Tom Hardy som Max än Tom Burke som Jack. Han var ganska blek i mina ögon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nästan succé, det är en bra sammanfattning. :-)

   Det kommer bli jättekul att se om dem båda back-to-back och så får vi se var jag står i frågan. Fury Road känns som den större prestationen men jag fann Furiosa en mer komplett film. Hur konstigt det än må låta. Håll utkik efter Shinypodden Special om de bästa filmerna från 2015. Kommer någon gång i slutet av oktober, början av november. Då kan det vara bra att se om Furiosa + Fury Road inför det avsnittet.

   Radera
  2. Tack för förvarning. Det hänger väl helt på om Furiosa hunnit komma upp på Max då :)

   Radera
  3. Hoppas och tror att den ska ha hunnit upp på streaming i höst...

   Radera
 2. jag köper helt ditt resonemang och detta är ingen dålig film tvärtom kommer den nog att växa när man ser den b/b med Fury road.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas det, och framför allt att Fury Road kommer växa efter att ha sett dem b/b.

   Radera