tisdag 4 juni 2024

True Detective - Season 4 (2024)Första säsongen var så otroligt bra... Nu känner jag mig som ett fån än en gång när jag säsong efter säsong hoppas på att de ska klämma ur sig något som ens kommer i närheten av den nivån.

Denna säsong utspelas uppe i norra Alaska och mestadels under den ständiga natten som infinner sig ovanför polcirkeln om vintrarna. En ganska härlig miljö för thrillers tänkte jag först men det visade sig ganska snart bli lika långtråkigt och dystert som det vore att bo i den miljön. Jag föredrar den heta och fuktiga södern ändå.

Säsongen inleddes starkt och det stod snart klart att de tänkte satsa på att efterlikna första säsongens tonalitet så mycket som möjligt. Vi fick mysticism, folksägner, ett nytt fall som kopplas till ett gammalt så kallat "cold case" och framför allt två huvudpersoner som ska bära säsongen på sina axlar. Och det är här säsongen till slut fallerar som mest. Jodie Foster må ha ett känt namn men hon klarade inte av att dra hela lasten själv. Hon är dessutom inte speciellt bra som den vrånga och asociala polischefen i Ennis, Alaska. Hennes partner spelas av Kalli Reis som var direkt dålig. Hon är en känd MMA fighter som växlat över till skådespeleriet. Någon borde berätta för henne att det inte räcker med ett enda ansiktsuttryck för att fånga en persons innersta. 

Allt i denna säsong är en, två och tre nivåer sämre än S1 och då blir slutresultatet oändligt långt ifrån målet. 

Här blandas polisutredningen med en massa personliga problem vilket både drar ner tempot och gör hela säsongen seg och rent ut sagt tråkig. De två världarna överlappar lite mot slutet men inte tillräckligt mycket för att säsongen skulle få det lyft som jag gissar att show runner Issa López hade tänkt sig. Dessutom har de gått all in med spökfilm med en massa döingar som hemsöker huvudpersonerna. Det blir "jump scares" galore vilket inte direkt skapar en förtätat känsla av mystik utan det blir bara fånerier, om än skrämmande sådana.

Ljusglimtarna bestod av Finn Bennet som unge polisen Prior och Fiona Shaw (Harry Potters moster!) som luttrad forskare.

Stark inledning men ett svagt manus, svagt skrivna huvudpersoner och svaga skådespelarinsatser gör denna säsong till sex timmar bortkastad tid. Dålig stämning.

Betyg: 2-/5


8 kommentarer:

 1. Har inte sett denna säsong (har ej Max f.n samlar på mig lite säsonger innan jag hoppar på det tåget) men känner igen din kritik från andra som sett serien.
  Lite trist för miljön o Foster gillar jag. Reis har jag sett i en annan film o där var hon mycket bra men där skulle hon iofs spela sammanbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänker rekommendera dig att skippa denna, det finns bra mycket annat som är bättre att lägga tiden på... :-)

   Radera
 2. Vi håller på att se denna i detta nu, så jag hoppar över text men noterar betyg. Det är ju många som påpekat att den inte håller ända in i mål, så jag hoppas på att det går bättre om jag är förberedd på det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, vi återkommer till denna senare. God titt tills dess. :-)

   Radera
  2. Klar och jag håller inte alls med. Visst, inte i klass med första säsongen, men absolut inte dålig. Tycker mycket om både Foster och Reis i sina roller och deras relation. Sista avsnittet blir tyvärr lite splittrat, men samtidigt var jag beredd på något uselt och det tycker jag alltså inte att det var. Nöjd :)

   Radera
  3. Kul att du gillade den så pass mycket! :-)

   Radera
 3. Ja, jag håller med. Lovande inledning men sen efter två, tre avsnitt blev det allt långtråkigare och långtråkigare. Rollfigurerna var inte sköna att hänga med. Det blev för statiskt och dystert allting. Trots det tyckte jag skådisarna gjorde sitt jobb. För mig var det statiska manuset som förstörde mest.

  (Det fanns en rolig kort scen (med svart humor) som jag gillade som involverade en urna i en bil, om du vet jag tänker på.)

  Skrev om serien på Twitter och då avslutade jag med att tycka den var helt ok ändå. Hmm, jag minns den som snäppet sämre än det. https://x.com/Jojjenito/status/1751291645520191687

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja sannerligen trist. Dåligt manus eller idé. Försökte efterapa S1 men lyckades inte.

   Kommer inte ihåg scenen specifikt... Kommer ihåg vissa scener mestadels jump scares, inte så mycket humor dock. Tja, så kan det gå.

   Radera