torsdag 20 juni 2024

Argylle (2024)Jag hade en liten aning om att Argylle inte skulle vara så värst bra, men jag kunde aldrig tänka mig detta. Matthew Vaughns nya actionkomedi är något av det vansinnigaste jag någonsin sett. Filmens tonalitet är "all over the place". Filmen är fullt ös medvetslös som min gamle far uttryckte sig. Den är som Brasses kaka då han blandar in falukorv i smeten för att "korv är ju gott"...

Det är svårt att tro att filmen blev i närheten av vad de tänkte sig inledningsvis. Det känns som att den fått ett eget liv och utvecklats i oplanerade riktningar. Kanske likt det som hände med spänningsförfattaren Robert Ludlum? I en av hans böcker skriver han ett förord där han beskriver hur han tänkte skriva ytterligare en spänningsbok men att karaktärerna i boken nästan fick ett eget liv och helt plötsligt hade han skrivit en komedi. Jag minns att jag blev snopen och kände mig blåst men att jag tyckte att boken var fantastiskt underhållande när jag väl läste den.

Tyvärr kan jag inte säga samma sak om denna film. Det börjar dock bra med Henry Cavill och John Cena som författaren Elly Conways imaginära agenthjältar för att sedan handla om hennes eget liv, där hon snubblar in i agenternas värld. Bryce Dallas Howard och Sam Rockwell i huvudrollerna borde sörja för en bra film men detta är som sagt helt bonkers.

Filmen är fläckvis underhållande på det hysteriska viset, medan andra passager är helt uruselt. Är det så dåligt att det blir bra kanske? Jag vet inte, kanske.

Hur tusan fick Vaughn rättigheterna till den nya Beatles-låten och hur tusan tyckte han att det var passande att spela den om och om igen i filmen?

Jag fattar varken vad de ville göra, eller vad de gjort med filmen. Den är något av ett unikum, och vem vet, den kommer kanske bli en klassiker i en helt nyskapad kategori...

Några citat från kommentarerna på Letterboxd:

"Guy sitting next to me leaned over and told me this was the best movie he has ever seen. Say a prayer for him tonight."

"found a really really good parking spot at amc burbank 16"

"Scientists Create First Film With No Redeeming Qualities"

"That motherfucker is not real" (om katten?)

"this is certainly one of the movies of all time. of all the movies ever released and made, this is one of them."

"??? ... but for 139 minutes."

"thank god it’s over"


Ett så magnifikt spektakulärt misslyckande måste givetvis få minst en tvåa!

Betyg: 2/56 kommentarer:

 1. Huh, hamnar inte på något jättemycket högre betyg men var samtidigt rätt tillfreds med filmen. "Helt ok" :) Det hänger möjligen på att det finns vissa saker som jag stört mig på i Kingsman som jag iaf slapp här

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, galet! Hon är spritt språngandes... :-D

   Radera
 2. Åh herregud har förträngt detta spektakel. Katten var rolig det kan jag ge filmen men är oxå det enda,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men visst är det kul med ett spektakel som detta, ibland? Man får ge dem cred för att spänna bågen i alla fall... Men bra blev det inte. Katten var kul. Ett tag.

   Radera
  2. Det som jag ffallt INTE tyckte var roligt var katten...

   Radera
  3. Katten var lite rolig inledningsvis men sedan blev det tradigt. Dessutom verkar det som att de gick från en levande katt till en animerad. Det blev kanske för jobbigt med en kattskådespelare...

   Radera