tisdag 6 juni 2023

Yeelen (1987)

 

Yeelen är en skum film från ett så ovanligt filmland som Mali i västra Afrika. Den handlar om Niankoro (Issiaka Kane), en ung man som jagas av sin fader för någon upplevd skymf. Det största problemet är att männen i släkten är magiker och fadern är en stark sådan, oövervinnelig. Niankoro reser till sin farbror för att få hjälp.

Filmen är snyggt filmad i varma färger från gränslandet mellan Sahara och landet söderut. Handlingen kommer från gamla sägner från området och den känns genuin. Vår hjälte Niankoro är en ståtlig yngling och han bemästrar också magi som att starta eld lite var som helst utan att röra sig och att få andra människor att bli orörliga, frysa till på platsen.

Filmen är enkel om man tittar på specialeffekter (saknas i princip) men desto mer spännande om man tar den som en gammal saga. Filmen påminner mig om spagettiwesterns, Buffy-avsnittet Restless samt David Lowerys The Green Knight.

Det var ibland svårt att hänga med i dialogen då det pratades två lokala språk som kändes mycket långt från vår språkgren och textningen var knapphändig ibland. Men roligaste repliken kom ändå efter att Niankoro förfört kungens yngsta fru: "My cock betrayed me." Såklart den gjorde! Nakna bröst och allt...

Allt som allt en helt ok filmupplevelse och kul med annorlunda!

Betyg: 2/5

Lyssna på när jag och Måns snackar om filmen i Shinypodden där poddar finns, eller här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar