onsdag 7 juni 2023

Eat Drink Man Woman (1994)Aha, sista filmen i Filmskolan vårterminen 2023. Det känns bra att avsluta med denna film från Ang Lee. Det står på affischen att detta är en komedi men jag såg den mer som ett drama.

Äldre man, en stjärnkock nära pensioneringen, har sina tre vuxna döttrar boende hemma hos sig fortfarande. Familjens tradition är att pappan bjuder på en magnifik söndagsmiddag varje vecka.

Det är mellandottern filmen handlar om tror jag. Hon känner vill flytta hemifrån då hon känner sig kvävd av pappan. Han har tvingat henne studera och ta fint jobb på flygbolaget istället för att följa i faderns fotspår och bli kock själv. Hon är olycklig i sin roll.

De två andra döttrarna verkar mer nöjda med situationen och därmed blir det såklart de som flyttar ut med varsin respektive boyfriend. 

Dråpligheter förekommer, men också en gammal vän dör och de flesta i filmen har något eller annat besvär att ta hand om. Vi åskådare bjuds på en helfestlig överraskning i slutet av filmen. Just slutet, de sista trettio minuterna ungefär är filmens styrka. Den avslutas mycket fin. Inledningen är splittrad och upplevs frenetisk på ett oskönt sätt. Säkert helt enligt regissör Lees tanke, vi förlöses i slutet av filmen tillsammans med mellansystern.

En fin film.

Betyg: 3/5

Lyssna på när jag och Måns snackar om filmen i Shinypodden där poddar finns, eller här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar