söndag 12 mars 2023

Vinyl Nation (2020)Vinyl Nation är en dokumentär gjord av och för vinylälskare. Och jag är en sådan. Filmen erbjuder inget extraordinärt i format eller stil. Det är mer eller mindre en radda personer som intervjuas om ett antal frågeställningar.

Vi träffar vinylnördar som köper och samlar på det svarta guldet, vinylnördar som säljer vinyl i små oberoende butiker, vinylnördar som arbetar inom musikbranschen och till sist vinylnördar som arbetar i produktionsledet.

För en ointresserad är nog denna dokumentär helt meningslös, men jag satt och njöt av den hela vägen igenom. De som arbetade i branschens olika steg var helt ok att lyssna på, men jag gillade samlarna mest. Det var fascinerande att höra deras historier. Hur de byggde sina samlingar och varför.

I slutet fick flera av dem svara på frågan vad de ville skulle hända med deras samlingar när de gått ur tiden. Svaren var lika många som vinylnördar. Flera av dem blev påtagligt rörda när de pratade om hur de ville ha det. Och jag blev likaså rörd av svaren. Det var helt enkelt mysigt att kunna identifiera sig och se sig själv i dem som vi mötte i filmen.

Betyg: 3/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar