lördag 11 mars 2023

The Cheat (1915)Cecil B. DeMilles "The Cheat" från 1915 är ett triangeldrama, ett melodrama och ett rättegångsdrama, allt på en gång. Filmen är bra för sin ålder. Filmningen visar på tydliga influenser från den tidiga tyska expressionismen med härliga kameravinklar och bra utnyttjanden av skuggor.

Filmen handlar om societetsdamen Edith som spelar bort en herrans massa pengar ur kassan för välgörande ändamål. För att inte avslöja sig gåt hon med på att sälja sig till filmens "big bad", den otäcka Ivory King som blivit stormrik på handel av elfenben. Han till och med brännmärker henne med sitt sigill. Mycket ondskefull! Skurken är en burmesisk snubbe och han presenteras som en skurk ut ett Tintin-album ungefär. En nidbild av en asiat som idag inte hade gått hem i stugorna lika lätt.  

Det hela slutar med att Edith skadeskjuter sin plågoande. Men när hon ska tas av polisen tar hennes make på sig skulden. Tredje akten av filmen utspelas i domstolen.

Filmen är hyfsat intressant men den blir inte en favorit från eran. Skådespeleriet är inte speciellt minnesvärt och även om historien överraskade med att vara mer direkt på sak än förväntat blev det mest en kuriosa för mig. Men ändå en helt ok film.

Betyg: 2/5

Jag och Måns pratar om filmen i Shinypodden Filmskolan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar