måndag 6 mars 2023

Shinypodden Filmskolan: KörkarlenDet femte avsnittet av Filmskolan är här och nu går vi in i andra delen av kursen som bahandlar stumfilmseran. I veckans avsnitt avhandlar  Måns och Henke fem filmer. 

Först kommer vi i stämning med Peter Jacksons mockumentär Forgotten Silver från 1995. 

Sedan snackar vi om kortfilmen Suspense av Philip Smiley och Lois Weber från 1913 och Cecil B. DeMilles drama The Cheat från 1915. 

Efter det tar vi oss an en av Buster Keatons mest berömda filmer, Sherlock Jr. från 1924. 

Vi avslutar avsnittet med den svenska stumfilmsklassikerna Körkarlen av Victor Sjöström, som kom ut 1921.

Lysnna på Shinypodden i din egen favoritapp, på Spotify, eller här.

8 kommentarer:

 1. Trevligt att både Buster Keaton och Körkarlen gick hem. Det är kanske lite oroväckande att jag har en sexårings filmsmak, men jag skäms trots allt inte. Beskrivningen av Chaplin som mer genuint känslosam och Keaton som gömd bakom ett lager av humor kan verkligen förklara varför jag föredrar Buster.

  Sherlock Jr visas för övrigt på Cinemateket med livemusik på söndag 12/3.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, båda de filmerna var helt klart kul att ha sett. Filmskolan levererar! Inte allt är sömniga exerciser i filmtekniska framsteg...

   Oj då, det låter som att vi dissat dig! Usch då, inte meningen i så fall. :)

   Radera
  2. Haha, jag var nog inte fullt så kränkt som det kan låta. :)

   Radera
  3. Skönt. Frid i stugorna! :-)

   Radera
 2. Nu börjar hard core-kursen låter det som :) Men att börja med Forgotten Silver är å andra sidan ingen dum början. Som Henke mycket riktigt påpekar har jag en soft spot för denna lilla pärla som kan bero på att jag festival-såg den för många år sedan utan att ha en aning om vad det var. Jag vill minnas att det tog ett bra tag in i filmen innan jag fattade att det var en mockumentär. Salome är väl kanske inte det starkaste segmentet, men jag finner mig charmad av även den fekjade stumfilmen

  https://bilderord.wordpress.com/2012/06/08/forgotten-silver-1995/

  Och det är klart att Best In Show är en mockumentär! Det är ju det Christopher Guest gör bäst :)

  https://bilderord.wordpress.com/2017/04/15/best-in-show-2000/

  Ah, DeMille... Nästan min enda relation till den mannen är det klassiska citatet från Blazing Saddles -- "I must have killed more men than Cecil B. DeMille"

  Sherlock Jr. har jag ännu inte tagit mig an, men utifrån ert snack låter det som det kanske borde vara dags att ta sig i kragen.

  Kul att ni gillade Körkarlen! Jag såg den också för första gången relativt nyss och blev också imponerad och charmad. Men pjoller åt folket! Uppfattade jag det rätt att inte bara jag såg vissa potentiellt Kubrick-kopplingar i produktionen?

  https://bilderord.wordpress.com/2021/12/29/korkarlen-1921/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu inleds tre veckor med stumfilmsbonanza!

   Jag kan mycket väl förstå att Forgotten Silver kan ha funkat på en festival och helt okänd. Många filmer funkar bäst i den kontexten!

   Ja men visst, jag har efter inspelningen också lurat ut att Best in show såklart är en mockumentär. Och antagligen den bästa ur genren jag sett. Kan i alla fall inte komma på någon bättre.

   Klart du ska ta och se Sherlock Jr. Och ta och kläm in The General också för den delen. Svårt att avgöra vilken som är bäst... Ge oss din "dom"!

   Körkarlen var en positiv överraskning trots att den är så känd. Klart ryslig film. Hehe, jo David Holm hugger sig igenom en dörr för att komma åt frun. Hmmm, känns som att man sett något liknande i en film av Kubrick... :-)

   Radera
 3. Jag har inte så mycket kommentarer att komma med här eftersom jag inte sett nån av filmerna ni pratar om. Men såg The Shining-referensen till Körkarlen i ditt Körkarlen-inlägg. Sånt där är kul.

  Plus: Cervinia är en riktigt trevlig skidort. Hoppas ni kom över till den schweziska sidan några gånger också. Jag minns att den där kabinbanan var känslig för vind och då var man fast på den italienska sidan (som iofs är billigare...). Men man kanske har lagt till andra liftar för att ta sig över sen jag var där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att det är roligare att lyssna på podden då du sett filmerna, men jag hoppas att du fick behållning av vårt samtal ändå. Om inte annat lite snack om Cervinia och kanske en lite addition till ditt allmänna filmkunnande...

   Jo, den där scenen när Adam hugger sig igenom är på många sätt lik den i The Shining... Se här:

   https://www.youtube.com/watch?v=3ZtTAy4czBY

   Radera