torsdag 30 mars 2023

A Simple Plan (1998)A Simple Plan är en dramatisk thriller som tyvärr nästan helt saknar humor. Filmen följer tre vänner som hittar en väska med pengar och blir indragna i en farlig spiral av lögner och bedrägeri. Filmen valdes som "companion" till bröderna Coens Fargo och likheterna är månghövdade men det finns några tydliga olikheter också.

Båda filmerna utspelas i vintriga snöbeklädda landskap uppe i norra delen av Mellanamerika. De är filmer om vanligt fõlk som försöker hitta en genväg till rikedom men där det ena snedsteget bara leder till eskalerande misstag och elände. Båda filmerna berättar historier med budskapet att det lilla folket gör bästa att förbli där de är och förlikas med sin lott i livet. Ganska grymt synsätt på många sätt men folket i stugorna verkar ju gilla denna typ av historier. 

Skillnaderna är också månghövdade. Fargo är den bättre filmen, bättre regi och produktion. Den har bättre manus och därmed mer intressanta karaktärer. Men framför allt tycker jag att de har olika tonaliteter. Fargo har en mörk och ofta underspelad humor som gör att historiens grymheter balanseras upp. A Simple Plan är kallare som ett renodlat drama med överlag korkade figurer som fuckar upp allt för sig själv och sin omgivning. Det känns som att filmteamet inte gillar sina karaktärer lika mycket som i Coens film. Till sist har Fargo mycket bättre skådespelare. 

Tonen i A Simple Plan är mörk och dramatisk, vilket kan vara tröttsamt efter ett tag.

Den första halvan av filmen känns ganska seg och det är svårt att engagera sig i karaktärerna. Men i den andra halvan tar filmen fart men tyvärr driver filmen närmast med dess karaktärer. Billy Bob Thornton, som spelar en intellektuellt begränsad man, behandlas som rent ut sagt stenkorkad, inte bara bufflig och naiv person, vilket kan kännas tveksamt. Men under slutet av filmen växer hans karaktär och Thornton ger till slut filmens mest imponerande skådespelarinsats. Bill Paxton är en gammal nostalgifavorit så honom förlåter jag det mesta. Bridget Fonda sticker ut som det svaga kortet i denna film. Hon spelar någon form av femme fatale men karaktären känns inte förankrad. 

Regissören Sam Raimi lyckas skapa en spänning som håller tittaren på helspänn. Han skapar en kuslig och oviss stämning som håller mig hyfsat intresserad. Men jag kan inte undgå att känna att filmen hade kunnat haft mer djup.

Sammanfattningsvis så är A Simple Plan en dramatisk thriller som tyvärr saknar humor. Filmen tar sig dock och andra halvan är klart bättre än den första. Billy Bob Thorntons skådespelarinsats är filmens höjdpunkt och gör att filmen till slut blir "helt ok".

Betyg: 2/5

Lyssna på när Carl och jag pratar om Fargo och A Simple Plan i Shinypodden.

Sofia har också skrivit om filmen, läs hennes tankar här.4 kommentarer:

 1. Tack för ping! Jag var som sagt lite mer förlåtande till denna film, eventuellt för att jag visste vad jag hade att förvänta mig? Tycker inte att det generellt är något problem med att en sådan här film inte har en humoristisk underton, men det är klart att det blir till Raimis nackdel när han ställs mot Coen-bröderna.

  Jag skulle inte heller hålla med om att bägge filmerna handlar om att vanligt fölk inte ska sträva efter att få det bättre. Bara det att det aldrig lönar sig med kriminella genvägar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart pinga!

   Nej, såklart thrillers kan klara sig på egen hand utan humoristiska inslag, men vi kom in på ämnet just för att den jämfördes med Fargo som har detta. Orättvist? Japp, så det förslår! ;-)

   Och visst handlar det om brott, men det är inte "Main Villains" som tagna från en Bondfilm vi får följa. Här är det det lilla folkets småtjuvar som håller på med sina brott...

   Radera
 2. Som jag skrev hos Sofia -jag var lite besviken på filmen då jag gjort misstaget att läsa boken först. Den var avsevärt mer spännande och desto mörkare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är aldrig ett misstag att läsa boken först! Inte i min bok i alla fall. Sen är det bara en bonus om filmen råkar bli bra. :-)

   Radera