onsdag 15 mars 2023

Das Cabinet des Dr. Caligari (1920)

The Cabinet of Dr. Caligari

En tidig skräckfilm från stumfilmseran. Va kul! Härligt nog är filmen inte bara en skräckis utan också ett starkt exempel på den tyska expressionismen från stumfilmseran.

"The look and feel" av denna film är extraordinär och helt underbar. Hela världen är uppbyggd av kulisser i udda vinklar med målade skuggor, ljus och perspektiv. Hela världen är sne som Diagon Alley och The Shrieking Shack.

Miljöerna gör denna film minnesvärd på egna meriter, men den är också en suggestiv skräckfilm. Vår hjälte Francis utreder mordet på sin bästa kompis. Det visar sig att den nattliga mördaren är Cesare, en sömngångare som tar sina uppdrag av en Dr Caligari.

Francis är envis och spåren efter Dr Caligari leder honom till ett mentalsjukhus. Väl där upptäcker han att sjukhusets direktör är Dr. Caligari och att han är galen!! Terrorn!

Den galne doktorn kastas in i en cell för de galnaste av de galna. Denna sekvens fann jag oerhört nervpirrande då det kändes som att det fanns en stor risk för vår hjälte att bli missförstådd eller helt enkelt lurad eller bedragen och att han skulle kastas in i cellen och definieras som en galning. Det var en viss lättnad när allt löste sig...

"Problemet" är att filmen hade en scen kvar. En scen där vi ser vår Francis som en intagen på mentalsjukhuset och där direktören inte är galen. Flera karaktärer vi träffat tidigare i filmen, inklusive Cesare, är också intagna på mentalsjukhuset. När Francis inser att han är fast där inne blir han crazy och vårdarna tar honom, sätter på en tvångströja och kastar in honom i cellen. The end.

En annorlunda och häftig men också terroriserande film. Underbara miljöer och ett på stumfilmsvis teatraliskt skådespeleri gjorde titten mycket trevlig. en stark trea!

Betyg: 3+/5  

Jag och Måns pratar om filmen i Shinypodden Filmskolan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar