måndag 19 juli 2021

Greenland (2020)


Det fanns bara en enda orsak att jag satsade på denna film och hon heter Morena Baccarin. Morena är en favorit, av orsaker som de som känner mig lätt inser. Och hon var bra i filmen! Hon stod för hjärtat och smärtan i filmen. När hon förlorade en del av sig själv i andra halvan av filmen var hon mycket övertygande. Bra jobbat.

Men annars var detta mestadels skit. Det visade sig att det är en katastroffilm. En planetmördare i form av en förlupen komet rusar mot Jorden och goda råd dyra. Köra, flyga, springa, smyga och stappla mot räddningen. 

Detta är som en mer seriös variant av äventyrskatastroffilmen 2012, den med John Cusack. Men 2012 hade i alla fall glimten i ögat och den verkade sannerligen inte tagit sig själv på så stort allvar. 

Greenland å sin sida tar sig själv på allvar, är mer nedtonad och realistisk och därmed långt från bombastisk då det gäller specialeffekter och städer som bryts itu. Det Greenland istället bjuder på är  bombastisk sentimentalitet och smetighet. 

Jag har inga problem att följa en utsatt familj som kämpar för att överleva, en mycket underskattad film i ämnet är till exempel No escape. Men jag blev bara trött när familjens lillgamla son som sprider visdomsord runt sig givetvis också har någon sjukdom och givetvis måste slarva bort sina mediciner. Jag fann filmen använda sig av för många klichéer och uttjatade troper helt enkelt. 

Gerard Butler är inte en favorit, känner intet för honom. Och synd att de inte fick med Sam Elliott som det var tänkt, nu fick de nöja sig med Scott Glenn a.k.a "Sam Elliott light" istället.

Filmen är egentligen värd en etta men Morena plussar ett betygssteg.

Betyg: 2/5

4 kommentarer:

 1. Varför heter den Greenland? Är det räddningen att ta sig dit, eller är det epicentrum för ett nedslag från en förlupna komet, eller har Grönland blivit grönt igen av geologiska förändringar? Vad ska man se för att få Morena Baccarin i bra filmer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Greenland är platsen de vill söka sin räddning...

   Hehe, Morena Baccarin är en av "familjen" i den där lilla sci-fi serien jag redan tipsat om. Firefly! Dags att ta sig en titt? 14 underbara avsnitt plus en film som avslutar storyn (Serenity från 2005).

   Radera
 2. Jag gillade ändå denna någorlunda mycket, även om jag håller med om att den har en del klichéer och så. Men tycker den överlag funkade bättre än många andra katastroffilmer av det här slaget. Gillade iofs regissörens tidigare filmer mer, men denna funkar att se.

  2/5 för dig brukar väl vara ok/godkänt har jag för mig = 3/5 för mig ;) Fast du nämner att den får ett lite högre betyg p.g.a. en sak, jag vet :D

  https://moviesnoir.blogspot.com/2020/11/greenland.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att om man vill ha en lite mer realistisk katastroffilm kan denna fallen en på läppen. Jag blev dock lite uttråkad av att den inte överraskade något alls, det kändes som att den följde alla troper man kan tänka sig från genren. På ett sätt kan jag uppskatta en film som 2012 mer då den inte tar sig själv på allvar och går "all in", är helt "over the top". Blir lite mer kul på ett sätt...

   Men Morena Baccarin var bra så jag ska väl inte klaga antar jag! :-D

   Radera