onsdag 14 juli 2021

Black Widow (2021)

Mina helt färska tankar om Black Widow. Normalt sett brukar jag vilja sova på saken och låta filmen marinera lite men denna gång blundar jag och drar jag av plåstret med ett ryck.

Varnar för spoilers för er som inte sett filmen än... You have been warned!

Black Widow är den 24:e filmen i MCU och den första i Phase 4. Dels är den fruktansvärt försenad då Black Widow borde ha fått en egen film för länge sedan. Dels har filmen också den otacksamma uppgiften att kicka igång Phase 4 efter att MCU lyckats med sitt unikum med Phase 1-3. En bedrift som knappast någon studio kommer kunna replikera, inklusive Marvel Studios själva. En stor utmaning alltså. 

Jag hade på så när lyckats förbli helt ospoilad inför titten, men inte lyckats och jag gick in till filmen med en känsla att den nog inte skulle vara så bra. Jag trodde de skulle fokusera på Natasha Romanoffs bakgrund och hennes träning med aldrig sinande fysisk och psykisk misshandel. Jag spekulerade i en ganska mörk och dyster film. Men lyckligtvis och kanske på grund av att Red Sparrow redan gjort den grejen slapp vi det. Istället utspelades filmen under slutet av Civil War. Mycket lyckat drag må jag säga.

Det är svårt att göra en film som utspelas mitt i en existerande filmserie utan att i efterhand förstöra den serie den samsas med. Därför var det extra kul att de gjorde just detta och lyckades. Jag tycker att den på så sätt påminner om Rogue One: A Star Wars Story. Båda filmerna lyckas hållas sig i en egen story och undvika att skohorna in kopplingar till de övriga filmerna i serien förutom att de slutar med en scen som efterföljs av redan existerande filmer. Black Widow-filmen följs av sista kapitlet före eftertexterna i Civil War.

Black Widow hade en bra mix av action och lugnare partier. Den var helt ok med sitt actioninnehåll även om det var långt från banbrytande. Medan den hade mer och bättre humor än väntat. Jag trodde det skulle bli en mycket allvarligare film. Men hey, det är ändå MCU!

Jag gillade skämtet om Natashas "power pose"/"hero landing" och hur lillasyster Yelena tjatar om det. Kul metanivå på grund av kritiken MCU fått för att Scarlett Johansson är för sexig i filmerna. Roligt när Nat respektive Yelena utför dem. Men sedan tror jag mig se en mindre utstuderad pose från Nat när hon nästan obemärkt använder den i en fajtscen som skulle kunna bevisa att hennes pose är en del av hennes naturliga rörelsemönster. Så det kan vara så att MCU lyckades med att både äta kakan och behålla den!

Det var flera blinkningar till James Bond inklusive att Nat kollade på Moonraker och dessutom kastar sig ut från ett plan (typ) utan fallskärm! Efter det fick vi lite blinkningar till Mission: Impossible också och kanske några diton till Fast and the Furious-serien med alla kvaddade bilar. Varför dessa blinkningar? För att när man är störst på gården har man råd att bjuda lite på sig själv?

Jag älskade scenerna från Norge! Första gången vi fick se en fjord undrade jag i vilket land de lyckats få till de filmsnuttarna och så var det ju Norge hela tiden. Dejligt!

Filmen hade sina svagheter också, i alla fall känns det så nu direkt efter titten.

Rachel Weisz gjorde inget intryck förutom en horribel rysk accent som var helt onödig. 

På tal om accent så var Florence Pugh bra filmen igenom men jag hade mycket hellre önskat att de skippat hennes rysk accent också. Varför inte bara låta henne prata amerikanska som hon gjorde som liten i Ohio och därmed ta bort denna distraktion? I vilket fall var hon överlag bra och hon fyllde rollen som mini-Black Widow.

David Harbour var trots allt festlig mest hela tiden. Det enda felet med hans Alexei var att det kändes som att han var med i fel film. Han spelade som att han var med i en Deadpool-film.

En sak som jag saknade i Endgame var en seriös begravning för Natasha. Att hon skulle få hyllningar på samma nivå som Tony Stark. Men det blev inget med det. Därför hade jag hoppats att de skulle göra något fint för henne i denna film, och sedär det dök faktiskt upp en sådan scen i mitten av eftertexterna. Den var fin till en början med tills det blev pajjigt när Julia Louis-Dreyfus dök upp i rollen som Valentina (som vi såg i MCU-serien The Falcon and the Winter Soldier). Trist att de inte kunde hålla den scenen seriösare. Nu är frågan om yngre systern kommer spela på det elaka laget i kommande filmer?

Filmens kanske största svaghet var dock att den fokuserade för lite på Natasha. Jag hade velat se mer av hennes "bad assery" och lite mer om hennes bakgrund, hennes "lore". Det känns som att Yelena var huvudkaraktären mestadels vilket är rimligt för Marvel Studios om de nu ska ge henne en stor roll i Phase 4, men det var inte det jag längtat efter att få se.

Jag gav Rogue One en trea efter biotitten men den filmen har vuxit sig jättestark vid omtitt då jag ignorerat svagheter och omfamnat dess styrkor. Jag tror att denna film kan ha samma utveckling efter att den fått rumla runt lite i det undermedvetna och efter en given omtitt när den dyker upp på BR.

Mitt betyg "all fresh" blir någonstans mellan en stark trea. Något sådär ungefär.

Betyg: 3/5

Addendum: jag gillade användningen av den ryska visan Poljusjko-pole som systrarnas theme. Melodin kallas Röda kavalleriet på svenska. Den är för mig känd som nubbevisan Dryckesvisa från ett Chalmersspex från femtiotalet. Visan är i studentkretsar också känd som Livet är härligt eller Ta dig en vodka, tavaritj.10 kommentarer:

 1. Meh blir mitt betyg trots att jag älskar Pugh. För lång och ganska trist kanhända att jag tröttnat på MCU där spiken i kistan blev Endgame som jag bekant inte vart speciellt förtjust i. Egentligen inga större fel på filmen det var nog mer en känsla av Been there done that.
  Jag gillade extra scenen som hintade om eventuellt Dark avengers - kan alltid hoppas men troligare var nog att det var en ingång till den kommande Hawkeyeserien. Mitt betyg blir nog 4-5/10

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Pugh var allt bra i rollen.

   Men trist att du tröttnat på MCU även om det är så det kan, och kanske bör gå. För mig var Endgame höjdpunkten på ett säreget projekt som antagligen aldrig kommer upprepas. Men risken för overload av MCU-filmer med känslan "been there, done that" är gigantisk. Får se hur länge jag för min del förblir road...

   Radera
 2. En som inte fattar hela M-cirkusen, dvs jag, blir lite osäker på tex kritiken mot Rachel Weiszs ryska. Är Weisz en fiendefigur i filmen? För då utnyttjar man nog det som ett sätt att använda filmen för att plantera rysshat i biopubliken, eftersom USA just nu låtsas att Ryssland är en skurkstat. Egentligen finns inget kallt krig mellan Ryssland och USA denna gång heller, men man återanvänder konceptet för att upprätthålla en falsk konflikt mellan amerikaner och européer mot slaver.

  Men viktigare, tycker du inte att det är en töntig film typ familjesammankomst för en helt annan släkt än ens egen?

  Och varför måste den vara så förbaskat lång? Tre kvart kunde lätt klippas bort. I mitt tycke vad som helst, men det är väl att betrakta som elakt, kan jag tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha! Du har omedvetet dissat min sweet spot. Film och serier med grupper som är starka ”familjer” utan blodsband. Finner dem ofta spännande. Du får därför i uppdrag att titta på sci-fi serien Firefly. Denna serie visar exakt det jag menar. Peace of cake, den är bara en säsong (plus en film). 😊

   Radera
  2. Ops! Förlåt mig! Jag tycker också om familjesammankomster, blodsband eller ej. Men kanske mer i en Hallmarkfilm än i en typ spännande film :)

   Radera
  3. Ingen fara!

   Hallmarkfilm? 😲🙃 Alla har sina favoriter! 😂

   Radera
 3. Vi verkar i alla fall överens om att filmen är lite väl ointresserad av sin titelperson. Hon har inget framtida marknadsvärde så det är väl naturligt att Disney inte bryr sig nämnvärt, men efter Endgame trodde i alla fall jag att de kunde lätta på det ingenjörsmässiga marknadstänket lite mer.

  Det blir intressant att höra hur filmen utvecklas över tid för dig. Jag tyckte att det fanns grava hantverksmässiga brister i hantering av ton och actionsekvenser, men sådant tenderar att blekna snabbt om man tilltalas av något annat i filmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hade mycket hellre sett att de hade givit Natasha en bättre hyllning och slutgiltigt farväl (?)…

   Tyckte ändå att filmen hamnar i mittentredjedelen av MCU och den var klart bättre än vissa notabla filmer från phase 1-3 som Hulken, Cap Marvel, Vol 2, BP, Dark World och kanske några till… Får väl knåpa ihop en ranking på LB…

   Radera
 4. Mittemellan-MCU är väl detta för mig. Strax under övre fjärdedelen kanske. Jag håller med om i princip allt du skriver inklusive det härl... dejliga att de var i Norge på riktigt. Däremot hade jag nog inte haft nåt emot en mörkare film. Nu var den ju ändå riktigt mörk med tanke på hur Red Room behandlade sina "elever". Det blev en något konstig motvikt mot humorn som förekommer. Fast som helhet funkade det ändå.

  Även jag hade velat ha mer fokus på Nat. Nånstans är jag helt ok med att Johansson stämde Disney (efter debaclet med tidig streamingpremiär och uteblivna nya pengauppgörelser). De behandlade inte Nat nåt bra alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Black Widow blev "short changed" både i det filmiska "universat" och den riktiga världen. Mycket trist då hon antagligen drog in en hel del fans till MCU, inte minst kvinnliga fans...

   Man undrar lite hur det gick med den stämningen...

   Radera