måndag 1 oktober 2018

The Lodger (1927)


En ny säsong av Shinypodden är här!

Hitchcock är en av mästarna och jag har länge velat se fler av hans filmer. Efter lite planerande och förhandlingar med poddens producent har vi nu bestämt att säsong 4 av Shinypodden ska handla om Hitchcocks filmer. Denna runda är det den store Frans jag har vid min sida, och vi ska se en massa Hitchcock! Mera Hitchcock åt folket vi ropa!

Vi kommer inte se exakt alla hans filmer men vi ska se bra många och de vi valt ut kommer ses i strikt filmografisk ordning. Därmed inleder vi med hans äldsta och lite mindre kända filmer. Vi får se det som en uppvärmning för oss som poddare och er som lyssnare. Säsongen som startar idag kommer täcka in åren 1927-1938.

Hitchcock gjorde nio eller tio stumfilmer mellan 1925-1929 undantaget kortfilmer och när han bidragit till andras filmer. "Number 13" från 1922 är ofullständig och dessutom en "lost film". Oklart om den ska räknas eller ej. Jag väljer att inte räkna in den i hans filmografi.

Vi har valt ut fem av stumfilmerna. En av dessa är dagens film The Lodger från 1927, hans andra film. The Lodger är en "kändis". Den finns till och med som en fin Criterion Collection-utgåva av filmen. Jag var lite sugen på den men blu ray-utgåvan är låst på amerikansk region och går inte att spela på våra spelare. Absurt att de än idag ska ha utgåvor som inte går att spela hos alla potentiella kunder!The Lodger, den inneboende, är en man som hyr ett rum hos en familj i London. Samtidigt härjar en seriemördare i trakten, en mördare som dödar blonda kvinnor. Tänk dig Jack the Ripper. Familjen har en dotter som har blont hår. Dottern har i sin tur en uppvaktare som är polis. När dottern fattar tycke för den inneboende passar det bra för polisen och föräldrarna att börja misstänka att han är mördaren.

Vi har alltså här en film om en oskyldig man som jagas och råkar illa ut. Hitchcock berättar den historien många gånger om. Låt oss hålla räkningen på antalet filmer om en oskyldig som jagas!

Denna film är inte lika bra som de bästa stumfilmer jag sett men den är långt från den sämsta. För att vara en så gammal film har den flera intressanta specialeffekter och Hitchcock berättar historien på en engagerande sätt. Det är spännande att se hur det går för den oskyldigt fördömde helt enkelt. Dialogen är riklig och ofta behövs inte ens dialogkort. Filmen har färre inlagda kort än vad jag väntat mig, något som måste ges cred till Hitchcock då han beskriver handlingen i bilder och inte i ord/dialogkort.

Skådespelarna är teatraliskt sminkade och de spelar över. Allt i stil med tidens preferens. Steget från teatern var kort på tjugotalet. Jag var kanske lite för entusiastisk i mitt betygsättande under poddavsnittet? Jag skulle säga att detta är en bra film som borde ha en trea i betyg. Gå in på Shinypodden.se och lyssna, ladda nere, prenumerera eller kommentera filmen.

Jag ger The Lodger tre oskyldiga män av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Länk till poddavsnittet finner ni här.

I nästa veckas podd kommer vi klippa två lite mindre kända filmer, stumfilmerna The ring (1927) och The farmer's wife (1928).
6 kommentarer:

 1. Great! En säsong om Hitch! Jag lyssnar! Kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du lyssnar. Det kommer dock ta ett tag innan vi kommer fram till de allra största klassikerna. :-)

   Radera
 2. Har själv sett en hel del av Hitchcock, men absolut inte allt. Flera av dessa äldre filmer har man t.ex. inte gett sig på, så det blir kul att följa temat redan från början :)

  Det är ju en helt annan sak att se på stumfilm. Verkar som bildspråket är lyckat, vilket ju var oerhört viktigt för den sortens film. Tror också det var till stor hjälp för Hitchcock senare i karriären då han många gånger skapade täta sekvenser helt utan dialog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte alls självklart att ta med de tidigaste, och för oss lite mer okända, filmerna från hans karriär. Men när vi satt oss ner med producent-Johan och diskuterade podden kändes det ganska givet att täcka in hela karriären, även om den tidigaste fasen blir lite fläckvis bara.

   En sak som är kul med att ta sig an de tidigaste filmerna är just att få se utvecklingen under karriären.

   The lodger är dock helt klart sevärd helt på egna ben!

   Radera
  2. Lärdom från föregående säsong att inkludera allt i ordning? :)

   Radera
  3. Nja, inte nödvändigtvis, men denna gång blev det så! :-)

   Radera