måndag 29 oktober 2018

Murder! (1930)


I femte avsnittet av Shinypodden S4 tittar vi på Hitchcocks "Murder!" Från 1930. I och med denna film etableras att Hitchcock är som bäst i spänningsfilmer. Filmen inleds med en rättegång med ett till synes givet domslut som utvecklas till en mordutredning med ett spännande slut.

Först trodde jag att detta var en tidig variant av 12 angry men. Scenerna med juryn som diskuterar huruvida Diana Baring är skyldig eller ej påminner mig i alla fall om klassikern. Herbert Marshall som spelar Sir John är dessutom mycket lik Henry Fonda. Frans och jag funderar på likheterna i vårt samtal i podden.

Vi kan också konstatera att detta är en ”who dunnit”-thriller vilket är ovanligt för Hitchcock. Han håller fortfarande på att finna sin stil antar jag. Senare under karriären får vi åskådare ofta veta vem som är ”the villain” tidigt under filmerna och Hitchcock skapar spänning runt andra saker.

Hitchs handlag med kameran visas flera gånger, inte minst i scenen då Sir John besöker Diana i fängelset. Både scenen med deras möte och scenen med en ensam Diana tillbaka i cellen är riktigt snyggt filmade. Vi pratar om detta mer i detalj i podden.


Vi noterar också de skrikande barnen som invaderar Sir Johns sovrum på morgonen och spekulerar i att Hitchcock drog växlar av egen erfarenhet med hans och Almas lilla dotter. Åtminstone en av oss la också märke till cameon som sker efter cirka 60 minuter av filmen då Hitch går förbi framför kameran när Sir John och hans följeslagare just kommit ut från huset där mordet skett.

Till sist diskuterar vi beskrivningen av mördaren. Han är både halvblod och gay varav det första nämns öppet men det andra antagligen är det som diskuteras under ytan i filmen. Klart intressant hur den karaktären hanteras.

Filmen utspelas i teatermiljö och hela filmen avrundas på ett snyggt sätt med en scen från teatern. Är det också hur det slutade för Sir John och Diana? Man gissar det men vi kan aldrig veta med den gode Hitch. Denna film är klart sevärd.

Jag ger Murder! tre konstgjorda ben av fem möjliga.

Betyg: 3/5

Gå in på shinypodden.se och lyssna, kommentera och ladda ner avsnitt, från denna säsong och tidigare.Hitchcock's cameo


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar