onsdag 19 april 2017

Lucy (2014)


Trots att Luc Bessons senaste långfilm är under 90 minuter lyckas han trycka in en massa influenser i sin film. Lucy är som en blandning av hans egen Nikita, science fictionfilmen Morgan, koreanska actionrullen The raid, Wachowski-syskonens The Matrix och Terrence  Maliks The tree of life.

Visst är Lucy är jädrans film, som blandar hejvilt med action, sci-fi och bilder från National Geographics, men den funkar! Jag gillar den skarpt. Och det för att den är bra punkt slut, inte för att den är så dålig att det blir bra.


Scarlett Johansson verkar ha hamnat i sci-fi-facket nu efter filmer som Her, Under the skin, Lucy och nya filmen Ghost in the shell. Det gillar jag henne för. Bästa genren och Scarlett passar i denna miljö. Jovisst, hon är bra i det mesta men extra kul när det är sci-fi.

Här i Lucy spelar hon en vanlig tjej som efter några missöden råkar få i sig stora mängder av en ny syntetisk drog som har den lilla sidoeffekten att hon får access till sin hjärnas kapacitet till mycket högre grad än vad vi normalt sett har. Lite samma som i den där filmen med Bradley Cooper, Limitless. Vid sidan av Scarlett har vi också Morgan Freeman som spelar en hjärnforskare och Min-sik Choi, ni vet han i Oldboy, spelar the big bad.

Jag blev sugen på att se Lucy efter Ghost in the shell, fick väl någon form av Scarlett Johansson craving, och den levererade ordentligt. Spännande, intressanta idéer, en massa action en en hel del naturbilder!

Jag ger Lucy fyra tidsenheter av fem möjliga.

Betyg: 4/510 kommentarer:

 1. Jag blev tyvärr inte lika förtjust i filmen. Den har en del bra delar, inledningsvis. Sen blev det för fånigt för mig. Scarlett var bra och hon får gärna göra mer sci-fi.

  https://jojjenito.wordpress.com/2016/01/04/lucy-2014/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det blir lite galet där i slutet, fånigt till och med. Kanske nästan lika fånigt som slutet på Midnight special...? Nej, inte så "far out" ändå! ;-)

   Hoppar över och kollar in din text...

   Radera
 2. Hehe, jag nappar inte på ditt trollförsök. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo kanske en liten fläkt av trollning, men mest en ärlig spaning eftersom många anser att Midnight Special lider av ett liknande problem som jag uppfattar att du har med Lucy. Båda filmerna hade kanske blivit bättre om de tagit fasta på sina styrkor från första hälfterna och fullföljt dem filmerna ut?

   Det är en fundering i första hand, då vissa fantastiska, orimliga eller ologiska händelser accepteras med lätthet medan andra inte gillas... En fundering som kan resultera i ett långt intressant samtal som med fördel tas "in person"...

   Radera
 3. Jag sag den for lange sen, tyckte den var tunn i jamforelse med Hanna och Limitless pa samma - eller i alla fall liknande - tema. Kanske lage att se om den da!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hanna bra, men Limitless? Var den verkligen solid?

   Jo Lucy falnar eventuellt snabbare än vissa andra i genren. Jag var kanske förhastad med min 4:a... Men Scarlett är som alltid bra så det har filmen med sig i alla fall. :-)

   Radera
 4. Limitless är solid (4-/5). Eller var i alla fall det när jag såg den. ;)

  https://jojjenito.wordpress.com/2011/12/08/limitless/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja såg att den var helt ok. Jag gav den 3/5.

   Radera
 5. Mjae jag och Besson drar inte riktigt jämt men detta var åtminstone en av de filmer av honom som jag inte blev irriterad på under titten - börjar vänja mig efter ett par decennier. Kunde ha gjorts lite mer spännande och mindre new age.

  SvaraRadera