torsdag 27 april 2017

Logan's Run (1976)Logan's run är en av de kända sjuttiotalssciencefictionfilmerna man hört talas om. Filmen handlar om en dystopisk framtid där människorna lever i ett starkt kontrollerat samhälle. Alla lever i städer under kupoler och utanför kupolerna är det "farligt". Befolkningsmängden hålls i schack genom att alla tvingas gå genom något slags recycling-projekt när de fyller 30 år. Det betyder för de som inte hajjade det att de dödas. Före de trettio är det mest klackarna i taket med ett aldrig sinande (sex)party. De som motsätter sig det abrupta ödet blir jagade och avrättade av hårda svartklädda säkerhetspoliser.


Som ofta används sci-fi-genren att hantera saker och företeelser som hotar i vår vardag. Här är det överbefolkning, ungdomsidealet och sociala hierarkier som hanteras. Intressanta ämnen, och inte minst fortfarande relevant för dagens samhälle med vår extrema fokus på ungdom och skönhet, en situation senast avhandlad i The neon demon från förra året.

Trots den på pappret spännande handlingen är denna film lite pajjig i mina ögon. Både tematiskt och handlingsmässigt påminner den inte så lite om George Lucas film THX1138. Problemet är att den har en absurt fånig "look and feel". Det är som sci-fi från femtiotalet. Eller äldre! Jag har svårt att ta filmen på allvar när man ser de taffliga specialeffekterna, inomhusmiljöerna och övrig "production design". Det är inte Ken Adam som ansvarat för den biten i denna film direkt.


Samtidigt är filmen lite charmig i allt sitt tönteri. Och trots att Michael York är en rejält träig skådespelare så var det kul att se honom och Jenny Agutter i rollen som Logan och Jessica. Farah Fawcett-Majors är inte speciellt bra men hennes korta inhopp blev minnesvärt konstigt nog. Det var kul att ha sett den men filmen är ingen klassiker i mina ögon.

Jag ger Logan's run två svaga ismonster av fem möjliga.

Betyg: 2/5


4 kommentarer:

 1. Nej, tyvärr inte så klassiskt bra som dess rykte vill göra gällande kan jag tycka. Särskilt det mesta som händer efter själva flykten blir rätt trist. Då höll Soylent Green betydligt bättre för hajpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att jag inte är helt "tondöv" inför denna film. Jag tyckte inte alls att den höll upp mot förväntningarna. Den återfinns trots allt på diverse listor på nätet över bäst sci-fi...

   Det kommer säkert fler sci-fi från tidigt sjuttiotal under året. det finns ju en del att välja på... The Andromeda strain, Soylent green, Westworld, Sleeper, Silent running, the omega man, Zardoz, Solaris, The terminal man.

   Radera
 2. Tjo! Huvet på spiken! Den här rullen har en tafflig "studiomiljö" som man helt enkelt inte kan blunda för. Tidens tand har sas inte varit nådig mot denna. Det tidigaste minnet jag har av den är..."konstig"..hahahaha..(vilket ju troligen var ganska mycket meningen....eftersom det är en sci-fi!

  Silent Running har jag för mig var rätt bra. DEN blev jag sugen på att se om nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ändå dyker den upp på diverse listor om man söker på classic 70s sci fi... Galet egentligen, men man ska aldrig underskatta nostalgikänslor för gamla filmer som folk vuxit upp med... Om det nu är därför den hyllas.

   Ser fram emot Silent running så får vi se om den stått emot tidens tand bättre.

   Radera