tisdag 25 april 2017

The Enforcer (1976)


Jag kommer ihåg Dirty Harry-filmerna som hårdkokta actionfilmer. Men det var länge sedan jag såg dem. Jag såg de två första i alla fall. Denna den tredje filmen (av fem) vet jag inte om jag sett tidigare. Nu för tiden har vi andra förväntningar på "hårdkokta actionfilmer". Som Carl skrev på messenger känns filmer av denna sort mer som indiedramer med actioninslag.

The enforcer känns verkligen som ett indiedrama med actioninslag. Harry Callahan får en ny partner och denna gång är det en könskvoterad kvinnlig polis som han ska samarbeta med. Harry är en manschauvinistisk och sexistisk gubbe av den äldre skolan. Van att se på Buffy där denna typ av karaktärer tas ner på backen och där förutfattade meningar ställs på huvudet förväntade jag mig nästan att hans attityd skulle få en oväntad konsekvens. Men så kom jag på att detta är en film från 1976 och då höll man inte på med sådana nymodigheter. Den kvinnliga polisen Kate Moore spelas av Tyne Dane och hon får en viss personlig upprättelse efter att Harry accepterat henne, men filmen som sådan gör inget för att adressera sexismen på ett generellt plan. Snarare adderar filmen till en inställning att kvinnor inte klarar av att vara poliser då de inte är lika starka eller hårda som Dirty Harry.


Vid sidan av ovanstående är The enforcer ganska frejdig.Den utspelas i San Fransisco och miljön där är som alltid härlig. Harry och Kate utreder flertalet mord och en kidnappning utförda av en terroristgrupp som genomför attentat i stan. Det är som taget från 2017. Utredningen går långsamt och sävligt framåt. Fokus läggs faktiskt på relationen mellan Harry och hans nya partner samt allt det politiska myglet bakom kulisserna. Precis som i den svenska Mannen på taket framställs polisledningen negativt. Här är det korruption och politisk nepotism som står i fokus, inte lika mycket inkompetens och ren idioti som i den svenska filmen.


The enforcer är nog inte lika ikonisk som den första Dirty Harry-filmen men den var ganska kul att se ändå. Påminde lite om ett gammalt "Spanarna på Hill Street"-avsnitt. Dessutom var slutscenen ute på Alcatraz helt klart bra.

Jag ger The enforcer tre bazookas av fem möjliga.

Betyg: 3/5

PS, Joe Spano från just Hill Street Blues dök upp i en liten, liten "uncredited" roll som buse.

PPS, Lustigt nog såg jag denna film på Långfredagens morgon, samma dag som jag, Carl och Johan skulle se Ligan med Humphrey Bogart på Cinemateket om kvällen. Ligan heter The enforcer på engelska. Samma namn! Jag uppmärksammades på detta sammanträffande när det visade sig att Johan trodde att det var Clintans film från 70-talet vi skulle se. :-)

2 kommentarer:

 1. Så även Dirty Harry kan läsas genom Buffy.

  Det är något tilltalande med de där bilderna. Färg, ljus och det breda formatet är verkligen snyggt. Det är lätt att se varför 70-talets amerikanska film värderas högt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, allt går att läsas genom Buffy nu för tiden!

   Men mycket lustig känsla då jag var säker på att det sexistiska skulle adresseras, men att det aldrig skedde... Det kom aldrig! Jag är kanske förstörd för alltid?

   Radera