onsdag 26 oktober 2016

Angel - Season 2 (2000-2001)Det känns lite orättvist för Angel tv-serien säsong 2 att den gick samtidigt som den magnifika säsong 5 av Buffy. Tonen i de två seriena där de befinner sig är så olika. Att tänka sig att Angel S02E22 No place like... sändes direkt efter Buffy S05E22 The gift är mindboggling. Vilket disharmoni i tittarnas känslor...

Angel säsong 2 är ändå ett klart steg framåt från säsong 1. Gänget flyttar in i det mysiga hotellet som jag så tydligt kom ihåg från första titten för tio år sedan. Favoritkaraktären The Host aka Lorne introduceras och kvar har vi Cordy, Wes och Angel. Även Gunn är helt ok och han blir nu en "regular". Angel serien må ha sina svagheter men för mig är det en bra serie för att den har så många av de karaktärer jag älskar från Buffyverse.

Angel som serie är till exempel inte lika kreativ eller varierande som Buffy-serien. Den håller en allmän sett hög nivå men saknar de solklara topparna som Buffy bjuder på. Totalt sett blir säsongen därmed lite orättvist sämre än Buffy S5. Angel har nästan inga avstickande "monster of the week"-avsnitt utan det mesta handlar om långa story arcs.

Första halvan fokuserar generellt sett på Angels kamp mot Wolfram & Hart och speciellt på Angel och Darla. Det är småmysigt. Angel blir mörk, inte i form av Angelus, bara rejält deppig och mörk. Han förskjuter sina vänner i teamet och serien lider verkligen av detta. Den sektionen har dock några avsnitt som helt klart höjer sig över mängden, tex Reunion med Darla och Drusilla som lever rövare i Los Angeles. Jag älskar det avsnittet. Sista scenen är bad ass.

När Angel, Cordy, Wesley och Gunn kommer ihop igen känns det mycket bättre. Säsongen avslutas med fyra mycket besynnerliga avsnitt. Cordy blir insugen i en portal och försvinner till Pylea, en parallell dimension. Hela gänget följer efter henne för att rädda. Det är bra och mestadels kul med en hel del "fish out of water" humor. Det är mest kul för att avsnitten är så annorlunda, och de innehåller en del hysteriska sekvenser. Detta ska kanske vara Angel seriens variant av konstnärlig frihet? Men riktigt riktigt awesome blir det inte. Bra men inte great.


Sekvensen har dock tre saker som är lite fantastiska:
- Numfars dance of joy. Ni vet väl att det är herr Joss Whedon själv som spelar Numfar?
- Vi introduceras till Fred! Awwwww.
- Sista scenen med Willow i hotellvestibulen... Gråtattack någon?

Jag försöker hålla ordning på mina favoritavsnitt och för denna säsong finns många bra och dugliga avsnitt men inget enda slår sig in i de allra högsta sfärerna.


Min topplista för Angel Säsong 2 (väldigt svårt att ranka dessa fem så det är en ungefärlig ordning:

1. Ep 10. Reunion (Tim Minear) - Darla och Drusilla på mördarspee i Los Angeles. Sista scenen i Holland Manners vinkällare!

2. Ep 22. There's no place like Plrtz glrb (David Greenwalt) - Sista avsnittet. Wes är okaraktäristiskt (?) stenhård som upprorsmännens general. Sista scenen med Willows möte det glada gänget i hotellets vestibul. Gråtattack!!

3. Ep 16. Epiphany (Tim Minear) - Angel får ett annat uppvaknande efter att han fick ligga denna gång.
Gunn: What, you just wake up and Bang? 
Angel: It was sort of the other way around.

4. Ep 6. Guise will be guise (Jane Espensen) - Wesley går under cover som Angel och skyddar rödhåriga Virginia, dotter till galen och ond wizard.

5. Ep17. Disharmony (David Fury) - Harmony gör bejublad entré i Los Angeles och sover på Cordys soffa...Hedersomnämnanden i nummerordning
Ep 1. Judgement - Hej Lorne. Hej Hyperion!
Ep 2. Are you now or have you ever been - flashback till 1952 och paranoia-demonen
Ep 7. Darla - systeravsnittet till "Fool for love", flashbacks till Angels och Darlas historik
Ep 8. The shroud of Rhamon - mycket lustigt avsnitt där alla blir elaka pga av svepan
Ep 9. The trial - sista scenen när Drusilla turnar Darla. Rysningar.
Ep 11. Redefinition - sista scenen när Angel sätter eld på Darla och Drusilla. Rysningar.
Ep 15. Reprise - en repris och en mycket bra scen när Virginia dumpar Wesley.
Ep 19. Belonging - Hej Winifred!
Ep 21. Through the looking glass - Hej Numfar!


Betyg: 4/5
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar