fredag 7 oktober 2016

The Girl with All the Gifts (2016)


Bad ass. Damn, jag gillar denna brittiska zombiefilm! Jag gillar den skarpt, men det var inte givet innan titten... Detta är ju en genre där det kan vara svårt för filmmakarna att hitta nya vinklar. Jag kan tänka mig att vissa i publiken inte kan frigöra sig från att den liknar andra zombiefilmer, såsom 28 days later..., MEN, den bär på tillräckligt mycket nya idéer för att jag ska stormtrivas. The girl with all the gifts är en bra film helt klart.


Den inleds med en av de bästa scenerna i hela filmen. Vi kastas in i trånga betongrum och intensiv spänning, för att senare ta klivet ut i världen där de flesta redan blivit smittade till zombies. Jag tänkte direkt på Aliens när gruppen vi följer reduceras från många till bara ett fåtal. Andra halvan av filmen är lite av en road movie då våra hjältar försöker ta sig från en plats till en annan säkrare (?) plats i södra England. Vi får se ett post-apokalyptiskt London där naturen börjat ta över. Vi får flera tropes från zombie-filmer, ett exempel är när våra hjältar smyger sig igenom hordar av "sovande" zombisar.

I huvudrollerna ser vi Glenn Close (en tuffing i denna film), Paddy Considine, Gemma Arterton och det nya stjärnskottet Sennia Nanua som Melanie. Filmen är mycket bra gjord, regissören Colm McCarthy är en ny bekantskap för mig men jag ser att han regisserat både avsnitt i Dr Who och Sherlock så han har varit med i svängen i alla fall. Regin är tajt och nästan känslofri. Det är helt klart en actionorienterad zombie fiction detta, men vissa sekvenser hade nästan en dokumentär känsla över sig. Jag gillar fotot av Simon Dennis. En annan del av filmens förträfflighet beror på manus som bygger på boken med samma namn. Mike Carey som har skrivit romanen har också också skrivit filmmanuset så jag får anta att filmen representerar boken hyfsat väl. Jag har dock inte läst boken. Än.


Zombie-filmer skulle inte vara lika intressanta om de bara handlar om monster. Det är klart bättre när zombiesarna representerar något i vårt riktiga liv, ofta något vi fruktar. Det jag tolkar in i denna historia är en pinad moder Jord som tar ut sin hämnd på oss människor. Den sjukdom hon dragit på sig bekämpas med smitta. Right back at you, damn humans! Det är en vacker tanke att människan besegras av Jorden till slut. Vissa scener i slutet är otroligt tydliga men jag vill inte spoila dig här.

För detta är en film som jag starkt kan rekommendera till alla er som gillar genren eller åtminstone kan acceptera att se en film där allt inte är super-duper verkligt. Inom den värld som målas upp är filmen faktiskt väldigt realistisk, den begår inga irriterande logiska kullerbyttor alls såvitt jag kan bedöma, men man måste kunna acceptera själva premissen (zombies).

Nedan följer några spoilers-funderingar.

Varning spoilers nedan!


Fripp funderar:
- Var Sgt. Parks Melanies pappa? Fick en känsla av det och det skulle kunna förklara hans ilska mot henne i början av filmen... Det kanske står mer om det i boken?
- Kopplingen till Flugornas herre... Alla de där galna barnen... Kanske filmens svagaste element.
- Filmen inleds med Melanie i en bur, avslutas med någon annan i en bur. Symboliskt.
- Påminner inte Melanie lite om Ava i Ex machina då det gäller karaktärens roll i dramat?


Jag ger The girl with all the gifts fyra masker av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Jag såg denna film under Malmö Filmdagar tillsammans med några av filmspanarna och här under kommer det dyka upp länkar till deras recensioner när de finns tillgängliga:
Jojjenito
Fiffi
Sofia
6 kommentarer:

 1. Åh, de familjevibbarna fick jag inte alls men absolut en spännande tanke. Håller också med om att de vilda barnen var filmens största akilleshäl. Alldeles för mycket Roadwarrior/Flugornas herre.

  Fin zombieskit detta!

  SvaraRadera
 2. Ojoj!
  Jag läste fram till spoilervarningen. Denna måste skådas! Givet!

  Ha en Great Helg! :-)

  SvaraRadera
 3. Jo, jag tänkte nog lite på om soldaten var mer personligt insyltad iom sitt uppenbara hat mot alla hybridbarn där i början (vad var det de kallades? nåt nedsättande som hade med abort att göra?).

  Som jag sagt i andra forum (gallerior och annat) så saknades nåt för mig för att jag skulle dela ut en fyra. Bl a var den där gruppen med barn inte speciellt bra (vilket du noterar). Och så PG-13-filtret. Och så lite segt precis efter att de flytt i början.

  Men jag delar i alla fall ut en stark trea.

  Ava? Inget jag tänkte på alls. Men visst finns det likheter. Underläge som vänds till överläge och den nya varelsen regerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Melanie och de övriga barnen från inledningsscenerna hade ju ätit sig ut ur mammas mage. Var det inte så? Så det kan ju tänkas att soldaten kunde hysa ett visst agg mot de små om han sett sin fru råka ut för detta...

   Radera