onsdag 19 oktober 2016

Community - Season 6 (2015)


Vilket trist öde serien Community gick till mötes. Det började så bra med de två första säsongerna. Det var nytt och fräscht. Jag älskar den typen av humor som finns här, serien hade flera sköna karaktärer och skådespelare och dessutom gillar jag typen av popkulturella referenser som Dan Harmon öser över showen.

Under säsong 3 tappade den lite för att i säsong 4 blir rent utav sagt dålig. Det var då seriens skapare inte var med längre. Detta syntes direkt. I säsong 5 var han tillbaka och jag hoppades att de två avslutande säsongerna skulle vara så bra som ryktet gjorde gällande. Men tyvärr var säsong 5 inte speciellt bra, lite smålustig och med ett roligt inhopp av Nathan Fillion. Jag såg klart S5 i mars för ungefär ett halvår sedan. Sedan dess har jag försökt ta mig igenom den sjätte säsongen, men det har verkligen tagit emot då det varit så uselt. Det finns inget värre än komediserier som slutar vara roliga.


Vad är det som har hänt? Seriens show runner Dan Harmon verkar ha tappat det. Humorn är ansträngd och fånig. Det är en skugga av vad som gjorde S1 och S2 bra. En uppenbar skillnad mot de tidigare säsongerna är skådespelarensamblen. Borta är tre av de sju huvudrollerna. Ingen Chevy Chase (Pierce), ingen Donald Glover (Troy) och ingen Yvette Nicole Brown (Shirley). Istället får vi mycket mer av en av de jobbigaste i serien Chang som spelas av Ken Jeong. Dessutom har vi två nya karaktärer Frankie spelad av Paget Brewster och Elroy spelad av Keith David. De är supertråkiga. Helt meningslösa i denna serie.

Jag är en som gärna ser allt i en serie och nu har jag tagit mig ända i mål med Community, men det som i början kändes som en blivande komediseriefavorit är nu något annat. Den var bra S1-3 men sedan är det mestadels skit.

Även de ordinarie huvudkaraktärerna har tappat mycket. Kanske behövdes Troy, Shirley och Pierce mer än vad man först förstod. Britta är otroligt kass i denna säsong och den så ofta pålitliga Annie har blivit nästan osynlig. Jeff och Abed har också använts i mer och mer desperata försök att skruva till serien. Tyvärr funkar i princip inget här i S6. Inte ens Dean Pelton har varit lika fyndig som han brukade vara.


Jag försöker alltid att notera extra bra avsnitt. För S6 var det svårt att hitta något som stack ut på ett positivt sätt. Jag var länge inställd på att säsongen helt skulle sakna något avsnitt som var värt att nämna, men så kom det "obligatoriska" paint ball-avsnittet och det livade upp lite i alla fall. Kanske mest på grund av nostalgiska skäl. Tyvärr räcker det avsnittet inte långt för att rädda hela säsongen.

Vad kan man säga om sista avsnittet då? Harmon skojjar uppenbarligen med sig själv, showen och publiken och hela avsnittet handlar om hur karaktärerna låtsas att deras liv är en tv-show och så fantiserar de om hur säsong 7 skulle vara. Känns som ett koncept som känns bättre på pappret än hur det blev. Men det är väl som sången säger i slutet att ibland är showen för smart för sitt eget bästa. Changs prutt för S4 var dock kul.

Jag undrar till och med om Harmon ens vill att serien skulle förlängas en säsong till. Om det skulle komma fram att han medvetet gjorde S6 så dålig han kunde, bara för att stoppa fansen att tjata till sig en säsong till så skulle jag inte bli det minsta förvånad.

Betyg: 1/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar