fredag 28 oktober 2016

L'avenir (2016)


L'avenir heter Dagen efter denna i Sverige.

Den uppskattade skådespelerskan Isabelle Huppert spelar huvudrollen i Dagen efter denna. Så, slut på revyn!

Mer behövs väl inte? Hehe, i vissa kretsar räcker detta för att folk ska gå och se filmen. Men nåväl, låt mig berätta lite mer om den. Huppert spelar Nathalie, en författare och gymnasielärare i filosofi med nästan vuxna barn som drabbas av livsavgörande events under filmens första halva. I efterdyningarna försöker hon hitta riktning och fart i det nya livet. Jag tror att filmen handlar om att lyckas starta om mitt i livet och finna ut vem man själv är. Egentligen finns det inte så mycket mer att säga om filmen utan att avslöja handlingen.


Filmen är ett rakt drama. Den typen av film som det finns många av i Frankrike känns det som. Filmen är inte snustorr men den kan inte kallas komedi. Den är mer varm än kall, men de riktigt laddade eller tunga scenerna saknas. Samtidigt som jag kan njuta av Hupperts skådespeleri och fascineras över att hon upplevs så olika i olika scener filmen igenom blir jag aldrig helt engagerad i hennes öde eller filmen som helhet. Det är lite konstigt för filmen är som en kvinnligare fransk version av några av Woodys mer dramatiska dramer. Det handlar om den intellektuella eliten i någon storstad i västvärlden. Det borde falla mig på läppen, men det är något som saknas mig.


Filmen passar för alla som längtar efter ett modernt franskt drama med scener både från Paris och Provence.

Jag ger dagen efter denna två "fundamental events" av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Jag såg denna film under Malmö Filmdagar tillsammans med några av filmspanarna och här under kommer det dyka upp länkar till deras recensioner när de finns tillgängliga:
Jojjenito
Fiffis Filmtajm2 kommentarer:

 1. Ja, en fransk Woody Allen, det är en ganska bra beskrivning.

  Fin bild där när hon är ute och går i gyttjan. Kanske symboliskt. ;)

  Apropå ingenting så spelades Nathalies mamma av Edith Scob som 1960 spelade rollen som Christiane i fransk-italienska skräckisen Les yeux sans visage där även den här sötnosen var med och som du känner igen från vad?

  Leker med html-taggar som förmodligen inte funkar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, Alida Valli. Miss Tanner i Suspiria! Vilken invecklad spaning Johan!

   Jodå de funkar! :-)

   Radera