måndag 24 oktober 2016

Buffy The Vampire Slayer - Season 5 (2000-2001)


Buffy säsong 5 är en otroligt bra säsong. Den är jämnare än tidigare säsonger och har en klart högre lägstanivå. Dessutom känns serien mer vuxen och mörkare. Sofia jämförde med Harry Potter där den femte boken var mörkare än de fyra första och jag håller med. Buffy S5-7 är mörkare precis som Harry Potter bok 5-7 är mörkare (och mer vuxna).

Styrkan i Buffy The Vampire Slayer är karaktärerna och deras utveckling och inbördes relationer. Nu i säsong 5 har vi fått full utdelning av den långa resan som vi följt karaktärerna på. Denna tv-serie är inte lika direkt i sina belöningar som en modern serie som Game of Thrones. GoT har få men otroligt massiva avsnitt där oftast minst några scener är bad ass. När den serien är off är avsnitten dock ganska tunna. Det finns inte så jättemycket mer att fundera på mellan säsongerna... Dany är bad ass, Tyrion är cool, "shame"-nunnan är äcklig osv...

Buffy jobbar helt annorlunda med vårt psyke. Här finns det en myriad av saker att fundera på och diskutera. Varje avsnitt innehåller karaktärsutveckling och lång story arc oavsett om vi lägger märke till det eller ej. Serien lever på symbolik och liknelser och tolkningsföreträde ges till viss del till tittaren. Även de svagare, långsammare eller de avstickande "Monster of the week"-avsnitten bidrar till helheten i slutet. När man kommit in i Buffy är summan av delarna otroligt mycket större än varje enskild säsong eller avsnitt. Det är som att läsa en fantastisk roman. Det går oftast inte att plocka ut ett kapitel ur romanen och värdera det separat, men som en del av helheten är det kapitlet och alla andra kapitel fantastiska...

Det finns många element i säsong 5 som gör den till en favoritsäsong. Relationen mellan Buffy och Mr Giles utvecklas ljuvligt till en vuxen och ömsesidigt respektfull relation mellan "far" och "dotter". Mycket av det som är mest spännande är också Buffys utforskande av vad det innebär att vara en slayer. Hennes möten med Dracula och The First Slayer är snygga "book ends" av säsongen nästan, och hennes utfrågning av Spike om tidigare slayers är höjdpunkter då det gäller den story arcen.

För övrigt är säsongens viktigaste tema Familjen. Buffys kärlek till Riley slocknar innan den hinner tändas och hon riktar sin fokus på sin syster Dawn istället. Säsongens avslutning är magnifik.

Säsongen är mestadels mörk, allt är inte ljust och glatt i Sunnydale. Utvecklingen för Joyce, Buffys mamma, är lika smärtsam som bra och vissa anser att avsnittet The Body kanske till och med är världens bästa tv-serieavsnitt alla kategorier!

Favoritkaraktärer under säsongen är för mig Mr Giles, Anya och Buffy.

I sista avsnittet för säsongen av Buffypodden listade jag, Johan och gästen Mats Strandberg våra favoritavsnitt. Min lista ser just nu ut så här:

1. The Body
2. The Gift
3. No place like home
4. Fool for love
5. Intervention
6. Checkpoint
7. The weight of the world
8. I was made to love you
9. The replacement
10. Buffy vs. Dracula
11. Listening to fear

Betyg: 5/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar