onsdag 6 januari 2016

Sherlock - Special: The Abominable Bride (2016)"This is a war we must lose."

Sherlock är tillbaka i The abominable bride. Detta är en "special" mellan säsong 3 och 4 som dök upp ur intet för mig. Tänk vilken överraskning jag och Frans fick när ett helt nytt Sherlock-avsnitt dök upp i tablån! Julafton kom jättetidigt i år.

Eftersom flera av mina läsare kanske inte sett avsnittet än kommer jag hålla mig från spoilers förutom den generella premissen.

Det tog inte lång stund att inse hur mycket jag saknat Sherlock. Dialogen är fullständigt glimrande. Den är som vanligt icketrivial med en massa hänvisningar bakåt och framåt. Dessutom är dialogen extremt humoristisk i partier. Jag kommer med stor glädje se om avsnittet och då kanske fånga än mer av dialogen. Avsnittet är också det mest komplexa av alla avsnitt vi sett i serien. En omtitt är på sin plats av flera skäl.


Kommer ni ihåg hur säsong tre slutade? Man får en mycket snabb "previously on" i inledningen. Sherlock har avslöjat den danske superskurken som har en massa hemligheter som han tänker sprida i världen. Sherlocks plan var att döda skurken så snart han förstört alla kopior av informationen. Tredje säsongen avslutas med att Sherlock skjuter dansken och tas av polisen. För att undvika en publik skandal skickas Sherlock på ett självmordsuppdrag av Mycroft. Men i sista scenen av avsnittet ser vi Moiratys fula nuna i brittisk tv. Han är tillbaka!?! Mycroft kallar tillbaka planet med Sherlock.

Denna serie har för vana att lämna oss tittare helt konfysa efter sista delen i säsongerna. Efter säsong två... är Sherlock död? Efter säsong tre... lever Moiraty? Detta avsnitt är kanske en länk mellan säsong tre och den kommande säsong fyra. Eller är det ett renodlat stand alone-avsnitt?

Showen gör i alla fall intressant nog ett hopp tillbaka i tiden och vi får se Sherlock och Dr Watson i den tidsera som böckerna utspelas i. Det är 1890-tal och Sherlock ska lösa ett fall med en kvinna som begår självmord för att sedan återkomma som ett spöke som söker hämnd på män som gjort henne oförrätter.

Hur det fallet knyts ihop med Sherlock och Moiraty får de reda på om du ser avsnittet!

Sherlock, tv-serien, är som alltid lysande. Och som vanligt tycker jag att Benedict Cumberbatch är bra och att Martin Freeman är briljant. Musiken är fantastisk, ja hela produktionen är perfekt.

Första halvan av filmen är för jäklans bra, men det är sen, i andra halvan, mina damer och herrar, det blir helt suveränt, simply awesome!

Inom tv-serievärlden är detta svårslaget.

Betyg: 5/5


8 kommentarer:

 1. Jodå min mysfaktor var i topp när jag såg detta. Nu är jag inte riktigt lika eld och lågor som du över Sherlock men det är en mycket sevärd serie. Jag ska inte klaga då man håller sig till Doyle och mysteriernas upplösning är ofta inte speciellt tillfredsställande. Här var lösningen bra men anledningen var lite av skämskudde. Men som sgt mysigt och trevligt vilket inte ska föraktas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också gillar showen. Jag har redan sett om avsnittet och det var bättre ännu bättre vid andra titten. Jag gillar dialogen där det hänvisar till gamla avsnitt eller deras respektive karaktärer som byggts upp. På så sätt blir det bara bättre och bättre ju fler avsnitt man ser.

   Du refererar till Doyles böcker antar jag? Jag tycker att en bok och en film/serie är två olika ting och ska inte jämföras. Är man mer sugen på böckerna ska man läsa om dem istället. Som serie är detta riktigt bra i alla fall. Som exakt kopia av böckerna? Tja, det vet jag inte då jag inte kan alla böckerna utantill.

   Radera
 2. Åh tror att du missförstår mig. Finner både serien och böckerna vara mycket bra. Min iakttagelse var att både serien och författaren Doyle båda har lite svårt att knyta ihop säcken på ett tillfredsställande vis. Lösningarna på mysterierna eller rättare eller sagt anledningarna till brotten kan ibland (i Doyles fall väldigt ofta) kännas lite krystade. Men det är en petitess i sammanhanget då jag verkligen gillar böckerna och tv-serien lika mycket.

  6 januari 2016 22:53

  Publicera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, jag missförstod. Sorry.

   Ok, jag tyckte nog inte att anledningen till brottet var så svag. Men framför allt var det sekundärt till storyn om Sherlock vs Moriarty och allt runt det och relationerna mellan Sherlock, Dr Watson, Mary, Mrs Hudson, Lestrade och Mycroft. Framför allt kanske relationen mellan Sherlock och Mycroft. 1800-talsvarianten var hysteriskt underhållande.

   Radera
 3. Bara musiken drog igång fattade jag HUR mycket jag saknat serien. Jädrarns vad bra detta var!! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! :-)

   Och jag som inte ens hade koll på att det skulle komma ett avsnitt nu... Tyvärr verkar det inte finnas datum för säsong 4 än. Frans läste spekulationer om januari 2017.

   Radera
  2. Jag har också läst januari 2017. Det stod 2016 först men blev framflyttat och sen kom det här avsnittet in som ett "plåster på såret" istället verkar det som. Finfint plåster men man vill ju se meeeeeer.

   Radera
  3. Detta special kommer visst på Svt den 23:e januari (eller nåt sådant). För dem som vill se avsnittet med svensk text.

   Radera