söndag 10 januari 2016

Filmserier: Hasse Ekman - Sammanfattning

 

Denna Filmserier var inte en traditionell "Filmserie" likt Die Hard och de andra. Istället var det sex filmer från en och samma regissör, en serie filmer från Hasse Ekman. 

Jag är mycket nöjd med mitt lilla julhelgsprojekt. Först och främst tycker jag det närmast är en skyldighet att se några filmer av den regissör filmspanarkompisen Fredrik skrivit sin avhandling på. Att inte ha sett en enda av dem har känts futtigt och fel.

För det andra var det kul att se filmer från en av svensk filmhistorias stora regissörer och manusförfattare. Det känns bra i magen att ha förkovrat sig inom ämnet.


För det tredje var det en överraskning att Ekman hade en sådan bredd och att han var så modern i sitt filmskapande. Bland de sex filmerna har jag sett finns fars, romantiskt drama, tragisk drama, magisk realism och ett i allra högsta graf modernt inlägg i debatten om människors rätt att vara sig själva.

För det fjärde var det en fantastisk upptäckt med Eva Henning som skådespelerska och personlighet. Hon var med i fyra av de sex filmerna och det är hennes ansikte som dröjer sig kvar på näthinnan nu flera dagar efter jag sett filmerna. Hon startade i utkanten av mitt medvetande för att växa för var film jag såg henne i. Hon är otroligt bra i dessa filmer.


Film från 40-talet är inte som film från idag. Det tar ett tag att komma in i stilen, men väl där blir man rikligt belönad.  Det är lärorikt, intressant och ögonöppnande. Samtidigt kan jag efter sex filmer på raken känna att det var kul men nu är jag sugen på modern film igen. Så som det ska vara med små projekt som detta.

Lustigt nog var det en nästan perfekt stegring av kvalité av filmerna från första till sista. Inte helt exakt men nästan. Så här rankar jag filmerna jag såg:

6. Med dej i mina armar (1940)
5. Banketten (1948)
4. Ombyte av tåg (1943)
3. Kungliga patrasket (1945)
2. Flickan från tredje raden (1949)
1. Flicka med hyacinter (1950)


6 kommentarer:

 1. Jag har inte kommenterat så värst mycket (inte alls) men uppskattar ditt val av filmserie. Tids nog lär jag plocka en och annan - kanske när jag är klar med min egen svenska filmserie ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du uppskattade det. Och det skulle såklart varit kul om du gav några av hans filmer chansen, dels för att mina texter då kanske hade haft en del i att du valde att se filmerna, dels skulle jag vara nyfiken på att höra vad du tycker om dem.

   Egen svensk filmserie? Vilken då? Något jag missat eller har du inte börjat publicera än?

   Radera
 2. Åsa Nisse vs. Bergman såklart :D Snart dags för två nya inlägg - spänningen är olidlig - eller hur? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Den klassiska serien såklart! Olidlig! Sannerligen. :-)

   Radera
 3. Jag tackar för ditt engagemang! Nu har du kanske 10 filmer till som är minst lika bra vid nästa Ekman-serie.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, erbjud lillfingret och han tager hela handen. Vi får väl se... Hör av dig inför nästa visning på MoMa så dyker jag kanske upp!

   Radera