tisdag 30 november 2021

Shinypodden S11E04, The Wheel of Time: The Dragon Reborn


Fjärde avsnittet från The Wheel of Time The Dragon Reborn, hittas här.

Välkomna att kommentera poddavsnittet och tv-serieavsnittet via detta inlägg.

Ni hittar Shinypodden via alla vanliga podd-appar, eller via Anchor.fm.20 kommentarer:

 1. Ja det finns onekligen mycket att prata om angående detta fullspäckade avsnitt som ni säger i poddavsnittet. Jag blev trött en bit in i det: Det är alldeles för mycket magi i farten. Det är väl meningen med fantasy, men jag tappar intresset när det är så mycket. Precis som med Stålmannen tappar magin här sitt värde. Det finns inget intressant i en historia där det inte finns något motstånd som inte kan överbryggas genom att vifta lite med händerna. Som med Stålmannen som kan flyga runt hela jorden på några sekunder för att stoppa en oljetanker som håller på att störta ned i Vinterpalatset. Vad som än händer, kvittar det. Det går alltid att släppa fram en Aes Sedai som fixar sojabiffen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stakes i storyn är av central betydelse och om man har för starka karaktärer, Over Powered likt Stålmannen, dödar det spänningen. WoT-böckerna har en sagolikt bra balans i dessa frågor (pun intended!). De starkaste har svaga sidor som måste balanseras upp och slutresultatet blir spännande. Jag hoppas showen hittar rätt i dessa frågor för dess långsiktiga överlevnads skull.

   Radera
 2. Jag jämför med en magiscen som gjorde verkligt intryck på mig: Malfroy i en av de senare Harry Potter filmerna, när han lägger ett äpple i ett sorts skåp, stänger luckan och när han öppnar den igen, är det borta. Kameran klipper till en reaktionsbild som är lagom underspelad och som säger mer än en dialog eller monolog skulle kunna ha gjort. Det är magi för mig, och filmmagi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer inte ihåg just den scenen, men den var säkert minnesvärd.

   Jag förstår din poäng dock. Boken gör detta bra, hoppas att showen också kommer göra detta bra.

   Radera
 3. Intressant att höra! Förutom att Nynaeve explosionen är väldigt läglig och underminerar Nynaeves tillväxt som karaktär tycker jag också att den förstör Moraines karaktär. Jag tycker inte att Moraine ska bli räddad av Nynaeve på ett sånt här sätt så pass tidigt i serien. Att Nynaeve räddar Moraine förändrar dynamiken mellan dem två och mellan Nynaeve och Aes Sedaierna

  Utöver det tycker jag att episoden var bra, gillar när Aes Sedaierna gnabbas med varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bloggen Joel. :)

   Bra spaning där vad denna ändring gör med relationen mellan Moiraine och Nynaeve! Jag hade inte kommit till den följdeffekten än i min egen analys.

   Problemet med att ändra grundläggande saker i historien, som jag vill kalla detta, är alla följdverkningar det får. Hoppas att showen snabbt rättar upp sig med avseende på denna grej.

   För avsnittet var verkligen majestätiskt och levererade många känslor som liknar de man får som läsare, inklusive gnabbandet mellan Aes Sedai...

   Vad händer egentligen i slutet? Otroligt nog upptäcker Nynaeve ett nytt sätt att hela med hjälp av the One Power här i showen! Healing görs alltid 1-till-1, där den Aes Sedai som helar väver magin på en superdetaljerad nivå så att skadan i kroppen helas, men här helar Nynaeve en massa folk parallellt med ett klot av magi (??). Vad bli följdverkningarna av det tro?

   Jag kan tycka att showen inte borde försöka laga sådant som inte var sönder. En bra ändring var till exempel the EM5's bakgrundstories. Ändra på hur the One Power funkar tror jag inte är bra, det berör ett väl inarbetat magisystem som påverkar väldigt mycket i storyn...

   Radera
  2. Tack! Skönt med WoT på svenska för omväxling. Man vill ju inte hacka på showen för mycket men jag håller med om att de inte borde ändrat på magin. Jag tror att magi där vi ser mönster spinnas av trådar i olika färger som sedan skapar effekt i verkligheten hade varit väldigt mycket coolare och lättare för publiken att förstå än det vi har nu. De skulle sedan kunna förklara exakt hur det fungerar senare i serien, vilka trådar som betyder vad och hur avancerade väver fungerar.
   Jag antar att de gör som de gör på grund av budget eller på på grund av att de vill göra stor skillnad på manlig och kvinnlig channeling. Jag tror dock att de skulle kunna lägga in svarta inslag även i en flerfärgad magi. Om det är budgeten så hade jag föredragit om de snålade med magin.

   Radera
  3. Hehe, många diskussioner med fans på engelska?

   Hur de skulle visa magin var kanske en av de största frågorna som jag såg fram emot innan serien startade. Lustigt nog såg jag också magin i färger i mitt huvud. Kommer inte ihåg nu, men gissar att det var så det var beskrivet i böckerna... Håller med om din spaning. Kan mycket väl vara SFX budget som sätter hinder i vägen. Som GoT som var tvungna att välja mellan dire wolves och drakarna där de valde de senare...

   Radera
 4. Nu hör jag ju i avsnittet (skriver medan jag lyssnar) att ni också kritiserar "overpowered" Aes Sedai, och dessutom jämför med Stålmannen "som ju Aes Sedai inte är" som någon av er säger, men för mig som inte har läst böckerna och ser det här för första gången, är fr o m nu Aes Sedai som Stålmannen. Antingen har manusförfattarna förstört spänningen för mig, eller så måste de jobba på att återvinna den åt mig. Det jag tyckte mest om i detta avsnitt var zigenarna. De verkar vara så himla goda och trevliga. Som om de har en sund och god livssyn. Mer sånt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Scenerna med the Tinkers var verkligen fina, speciellt scenen när Ila berättade för Perrin om sin dotter.

   Jag hoppas verkligen att showen snabbt kommer rätta upp OP problematiken. Aes Sedai kan dö! Var så säker. Detta har vi sett både i cold open-scenen i avsnitt 2 där en yellow sister bränns på bål, och i detta avsnitt när Kerene dödas av Logain...

   Radera
  2. Det kan inte vara så att det är lite deus ex machina över magin över huvud taget i serien. Helt plötsligt löser magin saker från ingenstans istället för att lösa situationer med dialog eller med magier som planterats på något Checkovskt vis tidigare?

   Radera
  3. Så kan det ju vara, men då måste man nog se det som ett fett fail för showen, för i bokserien är det absolut inte så. Det var delvis därför jag var såpass störd över Nynaeve's "raging sun"-scen...

   Radera
 5. Detta var antagligen det bästa TV-avsnittet jag sett i år!
  Det finns många scener som är fantastiska (många som ni pekar ut i podden).
  Flera av dessa blir ännu bättre då man läst böckerna och ser vissa "foreshadowing" - eller bara får se hur serien visar vissa saker; som tex den korrupterade manliga delen av One Power (smutsig och taggig!) eller hur galenskap kan se ut.

  Sedan kan jag hålla med Henrik om att vid nästa omtitt så blir det lite mer ologiskt, men jag håller detta fortfarande som avsnitt #1 i år.


  Delarna med Perrin och Egwene är lite för långsamma, men berättelsen om den döda dottern förklarar bra hur dessa Tinkers tänker.
  Jag tror precis som er att dessa två kommer få mer fokus i nästa avsnitt; det är ju deras tur.

  Mat, Rand & Thom's scener är också väldigt bra!
  De har kortat ner mycket från boken, men får ändå fram det som är viktigt.
  Scenerna med Mat & Helga och då The Fade dyker upp är suveräna!

  Så har vi då avsnittets huvudstory; jag gillar det mesta här och det blir så bra att Nyneave's kraft kommer fram, inte för att skydda sig och andra i striden, utan för att hela människor. Det är ju detta som är hennes "grej" (som Wisdom i Two Rivers). Klockrent.
  - Visst, Logan skall inte kunna se hennes magi - och detta kunde serien visat på ett bättre sätt.
  - Visst, det är väldigt stor kraft i hennes första gång, men serien verkar gå för chockverkan. Jag har dock börjat lita så mycket på serien att jag tror att de kommer att lösa detta på ett bra sätt.

  När det kommer till striden och Logains "armé" så tolkar jag det (eventuellt en önsketanke) att de tror att hela hans armé kommer, men när de sedan ser antalet anfallare så känner Alanna som den starkaste gröna Ajah:en att hon kan (måste!) ta hand om dessa ensam så de andra kan fokusera på Logain (han är trots allt det största hotet).


  Att Aes Sedai skulle vara för kraftfulla (Stålmannen / Captain Marvel-syndromet) upplever jag inte lika mycket som ni övriga.
  En Aes Sedai dödas ju faktiskt i skogen - och Kerene dödas av Logain.
  Dessutom verkar de ha stora problem med Logain och måste vara flera för att ta hand om honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig Patrik. Upplevelsemässigt, första titten, var detta det starkaste tv-serieavsnittet jag sett på många år. Kan inte komma ihåg sedan när. Och i och med att showen gav mig den upplevelsen är kanske alla analyser och kritik nit picking antar jag.

   Jag älskar all foreshadowing och små blinkningar till saker som bokläsarna av Boken bryr sig om.

   Som sagt i podden var scenerna med Mat och Dagger-Mat klart bäst. Scenen med Helga var hjärtskärande. Även under första titten, och utan att scenen finns beskriven i Boken som den är i showen, kände jag på mig att det inte skulle sluta bra.

   Sen är fajten mot the fade den klart bästa actionscenen hittills i showen med stor marginal. Helt rättskänsla

   Din förklaringsmodell om "armé" är jättebra, men det hade varit mer tydligt om de pratat om Logains närmaste män eller något sådant.

   Personligen tror jag inte att den Aes Sedai som sköts med pilar i sig dog, i samma sekvens ser man att hon får healing ute på slagfältet. Som jag läser scenen överlever hon, men det kommer vi kanske bli varse i senare avsnitt. Och den healingen vi ser är för övrigt "old school", inte den nya Nynaeve hittar på senare... :-)

   Radera
  2. Jag kan hålla med om att de kunde förklarat storleken av armén bättre; helt klart.

   Måste ha missat att de healade den Aes Sedai:en. Jag får kolla på det vid nästa omtitt!

   Radera
  3. Kolla och du kommer se ljuset! :)

   Radera
  4. Fan vad kul att du är så pepp på serien. Hatar att vara så neggig. Vill verkligen älska serien! Men det blir ju fortfarande bättre och bättre för varje avsnitt. Hoppas de håller den streaken!

   Radera
  5. Vi får höra imorgon om streaken höll i sig för dig! :-)

   Radera
 6. Jag har sett fem avsnitt nu men inte hunnit lyssna på ert femte avsnitt.

  Några kommentarer. Jag hade inga problem alls med slutet på fjärde avsnittet (de sista 15 minuterna som Henke störde sig på). I själva verket var detta den starkaste delen för mig. Jag kanske är lättroad eller behöver dessa scener som möjligen är gjorda för chockverkan för att riktigt dras in. Jag tyckte det blev starkt när nyaneaveave (nej, orkar inte googla denna gång) blev en lysande sol som Lorain såg eller inte såg. LOL. En skillnad mellan att vara bokläsare eller ej, helt klart.

  Älskar att Johan använder svenska namn på saker och ting. Trollfru och Knåpare är mysiga ord. Fortsätt med det. Alltid kan det reta nån. ;)

  Hmm, vad hände mer i fjärde avsnittet? Saker börjar flyta ihop. Jo, Mat och Rand på gården med Thom. Jo, hyfsat bra. Men jag kanske fick för lite tid att spendera med den familjen för att bli riktigt berörd. Kom lite att tänka på Logan och den familj som Logan, X och Laura övernattar hos. Samma sorgliga känsla.

  Håller med om han Barney (som spelar Mat) är bra, just när han är Dagger-Mat, just den framåtlutande positionen.

  När kommer Rand få sina magiska krafter? När randvillkoren är uppfyllda förstås. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, svårt att bli berörd när den lilla flickan blev mördad? Konstigt. Har filmbloggare blivit så avskärmade att det krävs en lång backstory för att bli berörd? Det känns udda. Jag kan själv bli berörd av ett foto, tror att många människor kan bli det. Och det helt utan att spendera tid med personerna på fotot...

   Det känns mer och mer ruttet att de tvingades (?) byta skådespelare för Mat. Jag undrar vad det kan bero på, men det känns mest troligt att det beror på högst personliga problem. Barney Harris har kanske blivit som Logain... Sorglig på många plan, inte minst efter Mats dialog med Rand i ep5 om att inte bli galen som Logain...

   Radera