fredag 5 juli 2013

Bråvallafestivalen 2013Bråvallafestivalen 2013, Norrköping 29:e juni, 2013

Jag har varit på musikfestival och här kommer en liten rapport därifrån. Efter att ha prata en hel del om planerade festivaler, inställda diton och ersättningskonserter hörde Fiffi av sig för ett tag sedan och frågade om jag ville hänga med ner på sista dagen på Bråvallafestivalen. Jag hängde på och såg det mest som en trevlig utflykt i väntan på kommande semester. Dessutom skulle jag få chansen att träffa två av mina systrar där som hängde på festivalen i dagarna tre.

Det blev en lång och överraskande festivaldag som startade på morgonen i Solna och slutade långt in på småtimmarna då jag kom hem till syrran för övernattning.

Jag har sett en hel del konserter i mina dagar, för mig är det old school som gäller. Gubbar med gitarr, bas, trummor. Kanske någon orgel eller synt, men allt som oftast väldigt "analogt". Artistlistan för lördagen såg i förhand tämligen ointressant för mig, eller spännande beroende på hur man väljer att se det. Jag kände ju inte igen speciellt många artistnamn och ingen av de jag kände igen fick mitt musikaliska hjärta att dunka snabbare. Men jag trodde väl mig att jag skulle kolla på Bo Kaspers Orkester och Thåström i alla fall.

Nu blev det ju inte så... Disco! Disco!

Kalla mig mossig, men jag har inte riktigt hängt med i de senaste årens utveckling där musikproducenter och DJ's numera har disco-konserter. Jag var inte på Swedish House Mafia på Fiends i vintras. Missade den. Men nu skulle jag i alla fall få se Avicii som avslutade hela festivalen med en lång konsert mitt i natten mellan lördag och söndag. Är det här disco?

Det första bandet vi såg var Bo Kaspers Orkester på Röda scenen. De har ju en lugn och mellow stil. Schysste som lunchmusik och uppvärmning på vårt festivaläventyr. Dessutom valde vädergudarna att kasta ner ett skyfall över Bråvalla under Bo Kaspers så det blev väldigt trångt under tältet en stund där.

Efter första konserten var det dags för lunch. Vi fick också ofrivilligt avnjuta de arga pojkarna i Parkway Drive. Growling? Vad tusan är det? Inte älskvärt. Ålderstecken när man gnäller på de ungas musik?? LOL

Men sen på eftermiddagen visade det sig att det var ju den Vita scenen man skulle vara på. Där såg vi Nause och jag blev helt blown away över draget och hur galen publiken var. Sen att hela konserten antagligen är förberedd på en tape och att killarna uppe på podiet bara låtsas trycka och skruva på knappar gör inte så mycket. Nause var mycket bra.

Men inte lika bra som de gula bananernas hjältar i Dada Life. Ojojoj, vilket ös. Och humor. Och bra låtar. Och två killar med näven i luften som står och låtsasskruvar på knappar. The white stage rules! Natten var här.

Efter att sett några låtar var av Lindsey Stirling och Slagsmålsklubben gick vi bort till den stora Blåa scenen och inväntade kvällens stora event, Avicii. Han spelade cirka 100 minuter, startade halv ett på natten och första halvan av konserten var otroligt bra. Ljudet var orimligt högt för att vara en open space konsert men det var nog det bästa ljud jag någonsin hört på en konsert, absolut utomhus i alla fall. Han gör inte så mycket på scen men musiken kombinerat med bildshowen som visades på den gigantiska skärmen var väldigt bra. Tyvärr tappade konserten tempo under andra halvan och då började jag intressera mig lite mer åt två korta tjugoåriga tjejer som fått för sig att åka kana på magen i gyttjan. Och på ryggen. Sliding! Sliding! De var klädda i shorts och bikini och jag som stod och frös i min tröja under regnjackan... Tjejerna var hysteriskt roliga i alla fall och även om det inte var Woodstock så fanns en liten vibb därom någonstans i luften.

Min take away blev de bra discokonserterna i det vita tältet plus att det är något väldigt kul med festival. Där fanns en skön stämning och trevligt sällskap. Inte ens några skyfall under dagen förstörde stämningen, det skapade istället möjlighet till sliding!

Disco! Disco!

Band vi såg hela eller delar av konserterna med:
Bo Kaspers Orkester (mellow music)
Parkway Drive (urk!)
James McCartney (såg bara denna låt, trist snubbe med gitarr)
Ron Pope (ungdomarna gillade dem)
The Sounds (såg bara lite, regnade, men är de så himla bra egentligen?)
Nause (Disco! Disco!) clip 1
Dada Life (kvällens bästa konsert) clip 1 clip 2  clip 3
Lindsey Stirling (fascinerande älva med elfiol möter elektronisk musik) clip 1  clip 2
Slagsmålsklubben (elektronisk blipp bloppande och kul i liveformatet)
Avicii (mäktig konsert) clip 1  clip 2  hela konserten

En liten film någon gjort om festivalen...

8 kommentarer:

 1. Vilken jäkla vitamininjektion detta vita tält var. Vill tillbaka dit. Vill typ BO där.

  Visst kanske det är ett ålderstecken att gnälla på de ungas musik men vi valde ju utan att tveka "discotältet" före Thåström och Mando Diao så vi kanske inte betedde oss riktigt fullt så "gamla" som vi tror vi är - eller...faktiskt...är.

  Hittade en liten film som jag tycker sammanfattar hela kvällen ganska bra. Nu såg vi ju inte Nicky Romero men resten :)

  http://www.youtube.com/watch?v=9h7hrvJQVF8

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket energigivande. Sant.

   Jag hör dig, jag kanske överdriver skämtandet om ålder. Får skruva nedåt på kontrollen lite.

   Radera
 2. Ni valde alltså bort Thåström? Starkt! Jag hade inte klarat av det. Och ett tydligt ålderstecken - åt andra hållet. Ungdomar!

  Roligt med uppdateringen. Kul också att du nämner Parkway Drive. Jag hade en fling med deras musik för ett par-tre år sen. Bra grejer! Men kan tänka mig att det är tröttsamt att lyssna på live.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kändes väldigt lätt att välja bort Thåström när vi såg draget i det vita tältet redan på eftermiddagen när det var ljust ute. Hade varit något av en downer att se honom sjunga Fan, fan, fan där på festivalen oavsett hur bra den låten är.

   Parkway drive var något tröttsamt.

   Radera
  2. @Addepladde:
   Det var ofantligt lätt att välja bort Thåström för att istället få hoppa lite till So Young so high :)

   http://www.youtube.com/watch?v=WxERK2qMs4A&feature=youtu.be

   Radera
  3. Henke:
   Du hade mig vid downer! Det är ju vad musik är till för. ;)

   Fiffi:
   Som sagt, ni behöver inte oroa er för att verka gamla. Det där såg väldigt ungdomligt ut. Och svettigt!

   Radera
 3. Thåström hade jag valt bort alla dagar i veckan - pretto posör. Minns att jag lämnade en Ebba Grön konsert i förtid pga att de var så usla.
  Kan förstå dina tankar ang SHM och dj-konserterna men jag gillar musiken. Fat Boy Slim som hör till mina favoriter har liknande konserter. Det är nog ett himla bra drag och svårt att stå emot trycket.
  Och när man får lite Woodstock känsla på köpet så måste ju kvällen vara fulländad :)
  Undrar lite försynt om man kan få en Depeche Mode revy - gillar dina konsertrevyer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra drag och energiska shower när artisterna hetsar publiken upp och ner som i en bergodalbana. Mycket underhållande.

   DM revyn kommer någon gång till veckan. Ligger på min kö efter Bond-projektet. Ville få ut Bråvalla eftersom den var färskast.

   Radera