söndag 7 juli 2013

Game Of Thrones - Season 3 (2013)
Och så var det ett helt års väntan på nästa säsong av game of Thrones igen! Suck. Serien avslutades nyligen med buller, twitterexplosion och bång. Jag följde serien slaviskt varje vecka och spänningen inför säsongsavslutningen var olidlig. Detta var ett brott mot hur jag normalt sett ser serier nu för tiden. Mitt tv-serietittande har antagit en annan form än hur serier sågs förr i tiden. Ett fenomen som jag inte är ensam om att uppleva. Det diskuterades bland annat på Spanarna i radion i våras. Nu för tiden kollar jag på tv-serier i "klump" via dvd-boxar eller liknande. Hela säsonger ses i raskare takt än när man ser ett avsnitt per vecka och på en privatlivsförstörande av tv-kanalens förutbestämda stående tid. Det är så jag föredra att se Dexter, Californication eller vilken serie det nu kan vara. Ibland ses ett avsnitt per kväll och ibland kan det bli flera avsnitt. Nice.

Men för årets säsong av GoT kunde jag inte hålla mig och kollade alltså ett avsnitt per vecka. Förutom den vecka då de irriterande nog hade uppehåll en vecka. En annan skillnad mot vissa lite lättare serier är dock att varje avsnitt av GoT är så matigt att det är svårt att ta in mer än ett avsnitt per kväll. Man behöver ibland en god tid på sig att låta avsnittet sjunka in. Men samtidigt som serien har välutvecklade och komplexa karaktärer, många parallella handlingar, långa och ibland otydliga händelsekedjor och en massa detaljer så kan man konstatera efter säsong 3 att handlingen i vissa avseenden går väldigt långsamt fram. Fan, Dany ta dina arméer och åk över till Västerås någon gång!

Säsong 3 var mycket bra med en höjdpunkt i slutet av första halvan och en höjdpunkt mot slutet av säsongen. Jag var mest sugen att se mer av Daenerys under säsongen. Hennes scener var de allra bästa. Det skadar inte att ha tre drakar som växer och växer om man lever i en fantasyvärld. De övriga favoriterna tappade lite under denna säsong. Tyrion är ju fortfarande cool men han var inte med lika mycket och story arc:en för honom var inte superintressant. Lilla Arya är också fortfarande en favvis och det första kul jag såg var hur mycket ett år extra syns i den åldern. Hon är fortfarande liten men ser klart äldre ut än i säsong 1 och 2. Lite som när vi kunde följa skådespelarna i HP växa upp framför ögonen på oss. Men tyvärr hände det inte så mycket med henne heller. En av händelsetrådarna runt henne fick sin upplösning, men jag önskar få se mer om den där lönnmördaren hon träffade i säsong två. Hon är som gjord för lite kick ass men det får vi vänta på. Även om det var lite coolt när hon dödade för första gången...

De övriga trådarna var ojämna, bra ibland men också lite mindre spännande ibland.

Allt som allt var säsong 3 väldigt tydligt en mellansäsong. Serien startar fortfarande upp fler trådar än vad den stänger känns det som. Serien är dock otroligt bra som helhet. Jag har väl mest tilltalat redan invigda med denna text, men för er som inte sett Game of Thrones än kan jag bara tipsa om den. Den ÄR bra. Jag ser fram emot mer när fortsättningen väl kommer.

Betyg: 4/5

10 kommentarer:

 1. Jodu ang lösa trådar S03 är bara hälva bok tre - har läst ut del fyra och suger lite på femman. Det blir fler släkter och kungariken och ett helt garnnystan med lösa trådar att vänta. Och då ska de veta att de har förenklat tv-serien en aning. Skrivit ihop en del karaktärer samt skippat en och annan sidohandling.
  Men serien håller bra kvalite - jag såg rubbet på nga dagar då dottern förbjudit mig att titta så jag fick vackert vänta på att hon skulle komma hem till sommaren. Vad gör man inte för sina barn? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, kan det vara så att de tänker göra gör fler säsonger än det finns böcker? Vore kanske en idé med tanke på att författaren verkar ha fasligt svårt att få ur sig nya böcker.

   Det låter som en skön grej att se hela säsongen i en bunch. Men klarar ni av att se fler än ett avsnitt per kväll? Avsnitten är ju så mastiga att man behöver tid för att ta in allt, eller hur?

   Vilka var de bästa delarna under S3 för dig/er? Har dottern också läst böckerna? Om nej, hur var det att se "du vet vad" med henne?

   Radera
 2. Enligt min son som lever mer i den virtuella världen än IRL så har Martin serverat handlingen i stort för tvproduktionen så om de passerar Martin lär böcker o film skilja än mer i handling.
  Vi såg ca två till tre avsnitt per kväll beroende på pappas ork ;)
  Jag gillade andra halvan bättre än första då de bygger upp ett och annat. Men allt med Dany är bra :) Familjen Lannisters släktträffar vid middagsbord och möten är också höjdare med sådana släktingar behöver man inga fiender ;)
  Jag hade nog inget favorit avsnitt men iofs de tre sista avsnitten höjer pulsen rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite nyfiken. Har barnen läst böckerna? Är ju nyfiken på hur ett visst avsnitt uppfattades av dem i så fall. Jag var ganska chockad i alla fall, men jag såg det avsnittet ensam så ingen fick nöjet att se min min och förvildade blick...

   Dany bäst. Lannisters intriger mycket bra. Övrigt i Kings Landing också bra, kul med Diana Rigg (från OHMSS). Arya är också mycket bra.

   Är kanske inte lika förtjust i John Snow's tråd och framför allt inte i "Sam Gamgis" historia, väldigt tråkig. Vi har fattat att hans roll var att hitta de där svarta vapnen, men att det ska ta så lång tid...

   Radera
 3. Sonen har läst böckerna - de är ganska stillsamma tittare och tar det mesta med ro o blir inte så lätt upphetsade. Ja barn o barn sonen är 20 och dottern 23.
  Snow gillar jag då han är en av få personer i serien som är hederlig tillsammans med lökriddaren. Om man läser böckerna blir porträtten ganska nyanserade och tom drottningen finner vissa sympatier. Det är nog bara den äcklige Joffrey som är genomond i serien. Men kan hålla med om att den linjen (Snow) har gått i stå - det lär ta fart i nästa säsong.
  Sam är och förblir ganska trist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även i tv-serien kan man känna sympati för de flesta karaktärer, utom Joffrey. Det är det som gör serien så bra, att inget är svart eller vitt.

   Radera
  2. Den där Frey lorden känns ju ganska genomond också iofs. Fast han kanske blir snällare framåt i serien.

   Radera
  3. Jovisst, där finns fler än Joffrey. Frey-lorden, det var väl han som bjöd till gästabud i slutet av S3? Ond.

   Också den där typen som håller på och torterad den unge Greyjoy hela säsongen igenom. Ond.

   Men Theon själv? Ond eller "grå" (pun intended)?

   Radera
 4. "...varje avsnitt av GoT är så matigt att det är svårt att ta in mer än ett avsnitt per kväll." Jaså? ;)

  Nu när säsong 3 är sedd kan jag ju läsa din text utan att vara rädd för spoilers och det slår mig att det känns som att du tycker denna säsong är bättre efter en omtitt än när du såg den första gången? Jag håller inte med dig om att 3:an känns som en mellansäsong, inte jämfört med säsong 2. Den här säsongen var JÄTTEBRA. JÄTTEJÄTTEJÄTTEBRAAAA!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag håller med! Detta är en mycket bra säsong och inte en mellis. Det var mycket njutbart att se om den i två och en halv sittningar. Det blev maffigare och flera av trådarna växte. Älskar Arya och The Hound, en gryende Big Daddy och Hit Girl combo där? Kick-Ass referens.

   Gillar såklart också den nya favoriten Jamie och Lady "My word!" Brienne. På tal om det citatet så är några andra favoriter Fru Bond/Diana Rigg/Lady Olenna the Queen of Thorns, Podrick med förmågan och den spritt språngandes Ramsay Snow. Lord Varys är sedan länge en stor favvis, och kanske seriens bästa skådespelare i Conleth Hill.

   Kul att se drakarna växa till sig. Men snart är det dags för Dany att få för sig att hoppa på en båt och åka över det smala havet... Hon har gått omkring i öknen och letat efter slavar så att det räcker nu. Dracarys!

   Radera