onsdag 10 oktober 2012

Firefly - Season 1, Episode 7 (2002)


Jaynestown är det sjunde avsnittet i serien. Precis som i Our Mrs. Reynolds tar humorn en stor plats, men vi får också en del drama och vi får se en ny sida av Jayne. Avsnittet innehåller också en av de mest kända sångerna från serien, The Hero of Canton.

Som alltid i denna revyserie varnar jag för spoilers... Så om du inte sett Firefly ber jag dig köpa, hyra eller låna en dvd-box och se serien före du läser dessa revyer.

Lite musik.


Episode 7: Jaynestown


Simon: No, THIS must be what going mad feel like.

Jaynestown är givetvis fokuserat på Jayne Cobb. Lika roligt det är att följa hans berusande bana som hjälte i en crappy town, lika upplysande är det att få en större inblick i den store klumpedunsens inre. Han försökte stjäla och bedra sin väg mot rikedom men allt misslyckades. Som så ofta klarade han sig undan utan en skråma. På köpet blev han hjälte bland arbetarna. Episoden visar också en mildare och reflekterande sida av Jayne. Sista scenen med Mal på bryggan blir rörande på flera plan. Dels för Jaynes ärliga förtvivlan över den döde lergrävaren, men också för att den scenen kommer speglas av en annan sista scen mellan Mal och Jayne, den i slutet av avsnittet War Stories.

Jayne partajar med de lokala lergrävarna
Jayne Cobb är enligt Joss Whedon Fireflys motsvarighet till Cordelia i Buffy/Angel. Han är den karaktär som säger det alla tänker, oavsett om det är passande eller ej. Och precis som med Cordelia blir den karaktären en av mina favoriter. Jayne är och förblir en av de goda.

Kaylee dricker Simon under bordet
Kaylee och Simon. Hela episoden handlar inte bara om Jayne utan vi får en hel del trevlig utveckling i den spirande romansen mellan Kaylee och Simon också. Kaylee retar Simon om hans oförmåga att svära när det passar, dvs när det inte passar. Simon håller benhårt på sin artighet som ett sätt att visa respekt. 

Kaylee: Why are you always being so proper?
Simon: My way of being polite or however it's... well, it's the only way I have of showing you that I like you. Of showing respect. 

Jag känner för Simon i hans famlande efter rätt saker att säga. Han sårar Kaylee om och om igen, men ibland blir det rätt. Trots, eller kanske på grund av, fyllan säger han det enda Kaylee behövde höra i just det ögonblicket.
Simon: You're pretty... pretty.

De är ju som gjorda för varandra. Fattar de inte det?
Äntligen
River och Book. Medan gänget super sig fulla i en av Cantons mest skumma barer pågår en kamp mellan vetenskapens logik och gudstron hemma på Serenity. Book och Zoe passar Serenity och den labila River och det är den senare uppgiften som denna gång visar sig vara mest utmattande. River försöker reda ut alla logiska luckor och felaktigheter i Bibeln. Ron Glass spelar Books många reaktioner och känslor helt perfekt, som den buddist han är i verkliga livet.
River Tam: Bible's broken. Contradictions, false logistics - doesn't make sense.
Book: River, you don't fix the Bible. 
River: It's broken. It doesn't make sense. 
Book: It's not about making sense. It's about believing in something, and letting that belief be real enough to change your life. It's about faith. You don't fix faith, River. It fixes you. 


Låt oss säga att detta ämne kommer återkomma ännu mer poignant i en stor damn film som heter Serenity (2005).

Ben Edlund står som författare till Jaynestown, men vi vet att Joss granskade alla manus och skrev om en hel del scener. Det måste vara Joss som ligger bakom de absurda scenerna när River blev rädd för Books hår och anser att hans hjärna är i fara! Jag tror till och med att de scenerna skrevs på plats under inspelningen. Dessa scener är pure gold.
River: His brains are in terrible danger. Too much hair.

Inara tar sig an en sjugosexårig oskuld, Fess Higgins, magistratens son. Hon är bedårande som vanligt och hennes klänningar överträffar varandra i total awesomeness. Och här finner vi dessutom en riktig favorit som gästskådespelare i rollen som Magistrate Higgins. Det var ingen mindre än Presiden Charles Logan från "24". Good times.

Magistrate Higgins

Favoritscener i avsnittet:
- Kaylee önskar Inara lycka till. Kaylee: Have good sex
- Simons tafatta försök att spela rollen som rik uppköpare. Wash: Who is this diabolical master of disguise?
- När alla tittar på statyn av Jayne och Kaylee tycker att dess ögon följer henne och att den ser arg ut.
- River fixar Book's bibel. River: I tore these out of your symbol, and they turned into paper.
- Hela scenen på baren och barden som sjunger The Hero of Canton. Wash: We gotta go to the crappy town where I'M the hero.
- Books stora hår och River som gömmer sig inne i smugglarhålet. 
- Inaras reaktion när Fess Higgins berättar att The Hero of Canton är Jayne...
- Avsnittets härligaste ögonblick är när Jewel Staite inte kan hålla sig och börjar skratta åt Sean Maher på riktigt när hon/Kaylee lurar honom om att de haft sex... Sådan små ögonblick när skådespelarna skrattar eller gör miner utanför manus är underbara. Kaylee: You really are an easy mark.

Jaynestown är riktigt bra, ett av de åtta bästa avsnitten!. Det är roligt, underhållande, rörande och framåtskridande. Det är också avsnittet före seriens starkaste avsnitt...

Betyg: 4,8/5

Jayne Cobb

The Hero of Canton.

Jayne, the man they call Jayne

He robbed from the rich
And he gave to the poor
Stood up to the man
And gave him what for
Our love for him now
Ain't hard to explain
The hero of Canton
The man they call Jayne

Our Jayne saw the mudders' backs breakin'
He saw the mudders' lament
And he saw the magistrate takin'
Every dollar and leavin' five cents
So he said "you can't do that to my people"
He said "you can't crush them under your heel"
So Jayne strapped on his hat
And in 5 seconds flat
Stole everythin' Boss Higgins had to steal

He robbed from the rich
And he gave to the poor
Stood up to the man
And gave him what for
Our love for him now
Ain't hard to explain
The hero of Canton
The man they call Jayne

Now here is what separates heroes
From common folk like you and I
The man they call Jayne
He turned 'round his plane
And let that money hit sky
He dropped it onto our houses
He dropped it into our yards
The man they called Jayne
He stole away our pain
And headed out for the stars

He robbed from the rich
And he gave to the poor
Stood up to the man
And gave him what for
Our love for him now
Ain't hard to explain
The hero of Canton
The man they call Jayne.

2 kommentarer:

 1. Det här blev helt klart ett av mina favoritavsnitt! Annars tycker jag att Jayne blir lite flåskomisk men här funkade det perfekt -- sången som du har med är pure gold :D

  Gillade också scenen när River ska "fixa" bibeln. Däremot kändes upplösningen med sonen som one of the good guys lite väl hastig och lustig. Å andra sidan fanns det ju inte så himla mycket tid kvar av avsnittet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Jayne mest hela tiden, men han är kanske inte seriens mest allvarliga karaktär. Jag älskar att han och Book kommer så bra överrens, trots (pga?) att de är helt olika. Scenerna när de tränar ihop är några av många, många små detaljer som pågår i bakgrunden, men som bygger upp den där härliga familjekänslan som är så påtaglig serien igenom.

   Bibel-scenerna är kul, men de efterföljande scenerna med Books stora hår är ännu roligare. Tycker jag då. :-D

   Nej, men visst var den sista twisten ganska smart!? Magistraten Higgins skulle göra man av sin oskuld till son och beställde hem en companion till honom. Och så fick han vad han ville ha. Fess visade sig vara en man då han valde att hjälpa Inara att komma iväg med Serenity. Alla blir förälskade i Inara. Twist, javisst.

   Radera