tisdag 2 oktober 2012

Madagaskar 3: Europe's Most Wanted (2012)


Alex: Vad gör du? Bara pingviner och människor kan köra bil.

Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Sasha Baron Cohen, Cedrik the Entertainer, Frances McDormand, Jessica Chastain, Bryan Cranston, Martin Short och Vinnie Jones. Det är listan av skådespelare jag skulle känt igen rösten på i den amerikanska versionen av denna barnfilm. [null] är listan av skådespelare jag kände igen på den svenska versionen av samma film. Och då är ändå fleras kända svenskar med i den svenska rollistan. Men det är för tamt. "Alla talar svenska" är ett av de hemskaste meningar jag vet.

För några veckor sedan tog jag fyra (4 !) små syskonbarn i åldrarna 6-10 på Dreamworks-filmen Madagaskar 3. Filmupplevelsen var jättebra och allt nöje låg i att se Greta, Jonas, Måns och Melkers glädje att se filmen. Allt från deras famlande framför sig i luften när 3D-effekterna visades som tydligast. Ingen av de små fångade någon av bollarna som studsade ut mot publiken... Denna gång. Till Gretas otålighets som resulterade i att hon satt vänd åt alla fyra väderstreck någon gång under filmen. Hon kunde ligga på tvärsen i biografens gigantiska stol.

Filmen som sådan var underhållande för stunden. Ett gäng roliga figurer i form av djur. Lite hjärta, lite smärta. Slutet gott allting gott. Var där några vuxna referenser eller blinkningar? Jag måste missat dem i så fall. Underhållning låg som sagt i att känna av hur barnen uppskattade filmen till vänster och höger. De skrattade en hel del i början (speedade av allt godis tro?), och under filmens dramatiska slutscener satt de tysta som musar. Efteråt gick vi i sakta mak genom Uppsala och barnen sprang omkring som tokar fram och tillbaka, mycket energi som måste komma ut efter 90 minuter i biografen.

Jag undrade dock stilla under eftertexterna när alla namn på de "riktiga" rösterna listades över hur mycket roligare den kunde varit på originalspråket. Nej, nu får systrarnas barn ta och lära sig att läsa den svenska textningen. Detta funkar icke!

Jag ger Madagaskar 3: Europe's most wanted två elaka fransyskor av fem möjliga.

Betyg: 2/5


3 kommentarer:

 1. Har du sett ettan, för möjligheter till jämförelser vad gäller vuxna referenser? Det vill säga, upplevde du samma problem med just det i ettan om du nu sett den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett varken ettan eller tvåan, vilket borde göra mig till en osedvanligt dålig bedömare av filmen i perspektiv till sina föregångare. Men som stand alone fick jag inte ut så mycket av den i alla fall.

   Radera
  2. Jag fick dock före filmen en tämligen förvirrande beskrivning av ettan och tvåan av Greta, 6 år. En massa detaljer men väldigt lite story. Fick duga bra.

   Radera