onsdag 3 oktober 2012

Firefly - Season 1, Episode 6 (2002)Nu har vi kommit fram till det sjätte avsnittet. Hittills har Firefly hållit en jämn och hög kvalité, men det är nu de riktigt bra avsnitten kommer. De står som spön i backen. Avsnitten är så exalterande att jag bara klarar av att skriva om ett avsnitt i taget.

Som alltid i denna revyserie varnar jag för spoilers... Så om du inte sett Firefly ber jag dig köpa, hyra eller låna en dvd-box och se serien före du läser dessa revyer.Episode 6: Our Mrs. Reynolds


Mal to Jayne: How drunk was I last night?

Our Mrs. Reynolds är seriens roligaste avsnitt. Handlingen byggs runt ett enkelt missförstånd, nåja ett till synes enkelt missförstånd. Komiken kommer sedan ur huvudpersonernas olika karaktärsdrag. Vid sidan av komedi är detta något av seriens con man avsnitt.

Efter ett lyckat uppdrag ute på vischan stannar Mal och gänget på en blöt fest. När de beger sig iväg dagen efter finner Mal fripassageraren Saffron, suveränt spelad av Christina Hendricks. Mycket av humorn i avsnittets första halva bygger på besättningens personligheter. Zoe och Wash skämtar och retas med Mal konstant, de vet givetvis att "äktenskapet" inte är på allvar. Supergulliga Kaylee klappar i händerna och gratulerar Mal, samt tröstar Saffron när Mal säger elaka ord som "divorce" etc. Jayne är bara avundsjuk. Shepherd Book är övervakande över att Mal inte utnyttja den stackars försvarslösa flickan. Det är bara Inara som inte alls tycker att detta är kul.

Inara uppskattar inte att Mal har gift sig
Humorn går i taket som sagt. Det är intressant hur långt Joss drar charaden. Avslöjandet, SPOILER, att Saffron är allt annat än en oskyldig, hjälplös fattig ung kvinna sker först runt 25 minuter in i avsnittet. Joss, som skrivit detta avsnitt, hinner spela ut både publiken och Serenity's besättnings alla fördomar om könsroller och stereotyper. Det är uppenbart att Saffron använder sina behag för att nå fram till det hon vill ha, men när vändningen kommer står vi häpna över Saffrons kvinnliga list också. Jag vet inte om Joss drar ut på det för länge, det är på gränsen att det blir för mycket med Saffrons svansande efter Mal och berättelser om myter, bibeln och utlösningar. Men jag tycker att han håller sig på rätt sida. Dessutom är ju avsnittets "action"-innehåll lite väl tunt så det är bara bra att det mest handlar om hur alla blir förda bakom ljuset. Vem lurar vem? kommer ju återkomma i ett senare avsnitt i serien.

Saffron med behagen
En av avsnittets roligaste scener är den mellan Jayne och Mal där det till slut kommer fram att Jayne vill byta Vera mot Saffron. Den scenen kan jag se om och om igen. Dynamiken mellan Mal och Jayne blev mer intressant i detta avsnitt. När de festade var de buddies. Vi har flera gånger sett att Jayne har en otroligt stor respekt för Mal och tar order från Mal även om han grymtar lite då och då. Samtidigt har Mal en hälsosam respekt för Jayne. När Jayne dyker upp i gången med Vera är det uppenbart att Mal inte alls vet vad som komma skall. Hela scenen har en underbar dialog, som om den vore skriven av Joss. Och det är den ju! Avslutningen är lika knäckande för Jayne som rolig för oss:

Mal: Jayne, go play with your rainstick.

Jayne: So does this. I call her Vera!
Sheperd Book ger också i detta avsnitt ett av seriens mest klassiska citat: The special level of hell-citatet

Book: If you take sexual advantage of her you're going to burn in a very special level of hell. A level they reserve for child molesters and people who talk at the theater.

Trots Books uppenbara misstro lär vi oss en hel del om Mal's heders codex. Han stjäl gärna från The Alliance och andra rika knösar, men det finns vissa linjer han försöker att inte crossa. Men även en reko kille kan misslyckas... Oh, I'm going to the special hell...

Mysteriet "Shepherd Book" tätnar när han känner till "The net" och hur scavengers fångar in skeppen. Frågan om hur en shepherd kan veta så mycket om brottslighet är berättigad...

Favoritscener i detta avsnitt:
- Zoe kallar på alla i besättningen när hon fått reda på att Mal har gift sig. Zoe och Wash's konstanta skämtande om situationen.
- När Mal gömmer sig för Saffron inne hos Inara. Scenen börjar lugnt, men när Mal börjar prata om ett liv med Saffron och en massa små barn exploderar hon och kastar ut honom.
- Jayne, Mal och Vera.
- Den när Saffron inser att Wash inte kommer låta sig förföras och hon tar till plan B.
- Scenen mellan Inara och Saffron och Saffrons försök att förföra Inara.
- Inara upptäcker Mal drogad, hennes oro, lättnad, kyssen, KYSSEN, och hon däckas.

Inara: Oh Mal!
- Efterföljande scener när Inara ligger på golvet inne hos Mal och hävdar att hon bara slog sig...
Inara: I only fell is all!
- Sista scenen mellan Inara och Mal när Mal tror att han förstått hur allt gick till.

Inara: I'm comfy. 
Som du ser är de flesta bra scenerna mellan Mal och Inara. För även om Our Mrs. Reynolds till synes handlar om Mal och hans ofrivilliga äktenskap med Saffron handlar det ju mest om relationen mellan Mal och Inara. Avsnittets tema är om hur alla spelar roller. Saffron visar tydligt att hon är en player. För henne är själva spelet målet, inte bara lurendrejeriet. Många tv-serier har levt flera säsonger på spänningen om två älskande ska få varandra eller ej. Jag undrar hur länge Joss hade hållit oss på sträckbänken med den outlösta sxeuella spänningen mellan Mal och Inara. I avsnittets sista scen dem emellan ber Mal Inara att de ska sluta spela, och Inara, och vi i publiken tror att nu kommer en kärleksförklaring. Men bufflig som han är, och okänslig för det finstilta i romansens salonger har Mal läst situationen totalt fel:

Mal: I knew you let her kiss you!

Mal: Let's quit playing games...
Observera den otroligt vackra klänningen Morena Baccarin har på sig i den sista scenen. Hon har många vackra klänningar och andra kläder på sig i serien. Vilken ståtlig kvinna!

Our Mrs. Reynolds är seriens klart roligaste avsnitt och ett av mina favoriter. Det ligger på min topp-8 av de 14 avsnitten!

Betyg: 4,9/5

Mal till slut "on top"

4 kommentarer:

 1. Firefly är en tv-serie jag har i åtanke att se någon gång - mest för att den lades ner snabbt och därför är tillräckligt kort för att jag ska ha tid att se den, men mest eftersom jag bara hört lovord om den och att upplägget känns mer originellt och trevligt än det mesta som visas i tv-tablån.

  Nu ögnade jag dock snabbt igenom ditt inlägg här (eftersom du varnade för spoilers) och ser till min överraskning något jag inte tänkt på tidigare angående Firefly, nämligen visuell skönhet på bild efter bild efter bild.

  Jag gillar inte helt när sådana saker ska locka mig till att se en film eller tv-serie, men kanske blir det spiken i kistan som gör att jag sätter mig ner och ser Firefly och efterföljande Serenity när oktober och nästföljande Stockholm Filmfestival är över. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du har Firefly på radarn. Jag kan bara rekommendera serien.

   Om visuell skönhet krävs för att kistan ska bli spikad, then so be it. Ser fram emot din revy någon gång efter filmfesten.

   Radera
 2. Nu verkar kommenteringen funka, men det krävdes att jag bytte webbläsare från Maxthon till Lunascape och därefter försökte kommentera cirka tre gånger om igen, vilket jag ser resulterade i två identiska kommentarer... :/ Nåja, nu funkade det iaf! :)

  SvaraRadera