torsdag 1 mars 2012

The Musical Box - Cirkus, Stockholm (2012)


The Musical Box på Cirkus, Stockholm tisdagen den 7 februari 2012.

The Musical Box är ett superseriöst Genesis-coverband från Kanada. Det har tagit till sin uppgift att så perfekt som möjligt återskapa konserter från 70-talets första hälft med symfonrockarna Genesis. The Musical Box fokuserar på den period då Genesis leddes av den kreativa och teatraliska Peter Gabriel.

Phil Collins, legendarisk trummis i Genesis, har till och med sagt att The Musical Box framför musiken bättre än vad Genesis själva gjorde då det begav sig! Men då ska man veta att kanadensarna har haft nästan två decennier på sig att öva. Gubbarna i The Musical Box försöker emulera orginalet in i minsta detalj. Jag och kompisarna fick nöjet att se en kopia av "The lamb lies down on Broadway"-turnén från 1974. Sångaren Denis Gané efterliknar Peter Gabriel i utseende, smikning, klädval, sångröst och dialog mellan låtarna. De spelar exakt samma låtlista som Genesis gjorde på den ursprungliga turnén. De har till och med fått låna diabilderna som visas på tre stora dukar bakom scenen från Genesis orginalmedlemmar.

Denis Gagné som "Peter Gabriel"
Så länge vi inte kan resa tillbaka i tiden till mitten av 70-talet är detta det närmaste man kan komma att se Genesis från den tiden. Peter Gabriel har till och med tagit med sina barn till en The Musical Box-konsert för att visa dem vad deras far gjorde förr i tiden. 

Nåväl, det var bakgrunden. Jag och ett gäng kompisar varav fler rest in till Stockholm endast för denna konsert gick och såg showen på Cirkus. Vi hade bra platser på rad sex. Konserten bestod av dubbelalbumet och tillika konceptalbumet "The lamb lies down on Broadway". Huvudpersonen spelas av "Peter Gabriel" och han gör en resa i en drömvärld full av hallucinationer och konstiga väsen. Under andra halvan av konserten ikläds han dessutom olika dräkter och spelar olika roller. Tror jag. Spektakulärt och delvis mycket bra. Andra halvan av skivan är något svagare och dessutom svävade bandet ut i långa instrumentala partier som kanske mest gladde de riktigt inbitna fansen.

Scenen med projicerade bilder på tre dukar
Som extranummer spelade The Musical Box samma låtar som Genesis gjorde en gång i tiden. Vi fick se och höra en fantastisk version av låten "The musical box" en rockig version av "Watcher of the skies".

Jag gillade upplevelsen och det var coolt att se hur Genesis såg ut för 38 år sedan. Som stort Pink Floyd-fan var det kul att se hur ett av de andra stora banden från eran såg ut. Både Floyd och Genesis projicerade bilder på duk, hade maffiga ljusshower och deras musik innehåller långa intrumentala sekvenser som man kan låta sig sköljas iväg i. Genesis med Gabriel i spetsen var föregångare inom teatraliska livekonserter. "The lamb" inledde något som kanske kulminerade med Floyds motsvarighet "The Wall".

Som konsert var det lite för ojämnt för att jag skulle bli helt salig. Extranumren var klart bäst och jag inser att jag gillar de ännu tidigare skivorna lite med än The lamb. Men mest beror det nog på att jag inte är ett die hard Genesis freak... Hej Anders!

En av Gabriels många figurer, här en gubbe med problem

5 kommentarer:

 1. Huh, hade ingen aning om att det fanns coverband som reproducerar hela turnéer men det är ju onekligen en rätt kul idé. Tidsmaskin, liksom.

  SvaraRadera
 2. Sofia: visste är de en cool idé. Jag var mycket nyfiken på detta trots att jag endast lyssnat lite på "gamla" Genesis.

  SvaraRadera
 3. Genesis var ett favoritband en gång i tiden och naturligtvis var det gabrieleran som gällde. Har sett orginalen live en gång i tiden. Största lyckan var att de spelade Suppers ready. Tyvärr var det efter gabriel lämnat bandet. The Lamb är en bra dubbel men bästa låten är nog The Cinema show.

  SvaraRadera
 4. filmitch: det verkar som att vi är generationsbröder då det gäller musiksmak... :-)

  SvaraRadera
 5. Några av de bästa låtarna är nog The knife, The musical box och The cinema show.

  SvaraRadera