söndag 28 januari 2024

Veckans låt

Veckans låt är ett trivsamt koncept. Så, jag återstartar nu min egen version. 

Sista dagen i veckan känns bra. Kommer sammanfatta vilken låt jag blivit mest förälskad i under veckan som gått. Detta kommer extra väl till pass när jag förbereder mig för Shinypodden Special albumåren. Jag har upptäckt att det ofta poppar upp något oväntat som fångar mitt intresse. 

Men det kan också handla om en ny skiva jag köpt, en ljuvlig vinyl eller kanske en Super Deluxe box av någon av mina favoritartister. Eller så är det bara en låt som krupit in i huvudet och vägrar att lämna plats! Tja, ni förstår nog vad jag menar.

Jag inleder med att blicka tillbaka på de fyra Specialerna vi redan publicerat. Vi inledde med ett femtioårsårsjubileum - de bästa albumen från 1973. I efterforskningarna "fann" jag tidiga Roxy Music. Jag kände givetvis till dem väl men jag hade aldrig lyssnat så värst dedikerat på deras album. 

Till råga på allt släppte de två album det året. Det starkaste är For Your Pleasure, men låten som kröp in i huvudet på mig på ett sällsamt sätt kommer från Stranded.

Veckans låt är från 1973, Roxy Music och albumet Stranded: A Song For Europe

Det är långsam och melankolisk, men pianot, saxofonen, Ferrys känsla... Wow, när han mot slutet sjunger på franska är det fanimej magiskt.

Tous ces moments
Perdus dans l'enchantement
Qui ne reviendront
Jamais

2 kommentarer:

  1. Kul du börjar veckan jag avslutar den. Personligen finner jag "gamla" Roxy Music bäst om jag ska jämföra. Låten du valde var faktiskt första låten jag hörde med gruppen - vad jag minns. Värre är att jag tom minns att det var på radioprogrammet Nattkräm med bla Kjell Alinge - hur fasiken kan man komma ihåg sådant.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har mycket kvar att utforska när det gäller Roxy Musics album. Min ingång var Bryan Ferry solo.

      Lustigt det där hur olika små detaljer kan fastna i minnet. Jag kommer ihåg än idag när jag 1985 köpte Marillions Misplaced Childhood i Camden Town. Jag kan förnimmas hur skivförsäljarens stånd på marknaden såg ut, skivbackarna, live-kassetterna osv. De kallas inte "de formativa åren" för icke.

      Radera