måndag 18 april 2022

The Rescue (2021)


The Rescue beskriver en otroligt fascinerande räddningsaktion i norra Thailand 2018. 12 unga pojkar tillsamman med sin unge ledare i ett lokalt fotbollslag blev överraskade av regn och vattenmassor inne i det kända grottsystemet Tham Luang cave. De sökte torr mark längre och längre in i grottorna och var sedan fast ca 4 km in i beckmörkret.

Thailändsk, amerikansk och andra nationers militär och räddningspersonal försökte rädda pojkarna men det såg hopplöst ut. Till pojkarnas räddning kom så två äldre brittiska grottdykare vid namn Rick Stanton och John Volanthen. De hade skills och utrustning för dykning djupare in i vattenfyllda grottor än Navy Seals. Rick och John var nördarna med sitt specialintresse som räddade dagen! Med sig fick de en brokig skara av andra supernördar från alla möjliga länder.

Dokumentären är straight forward. Hela händelseförloppet presenteras rakt upp och ner där dokumentära bilder och återskapning av händelser blandas med intervjuer med överlevande från den tre veckor långa räddningsaktionen. Formatet på dokumentären är inte nydanande, men händelsen som sådan är spektakulär. Oerhört intressant och spännande!

Helt klart en kul dokumentär om när verkligheten överträffar dikten. Lite sorgligt men framför allt lättnad och om konsten att övervinna alla odds. Glöm inte att ta med näsdukarna till titten!

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar