onsdag 25 mars 2020

The Post (2017)


The Post är en murvelfilm som jag missade att se när den var ny häromåret. Jag hade vissa förhoppningar på filmen. Nej, jag trodde inte att den skulle komma upp i den "master class"-nivå som Spotlight från 2015 är i. Spotlight som förövrigt kom med på min lista över de tio bästa filmerna från 10-talet.

Men precis som i Spotligt är The Post en BOATS, en film som baseras på historiska skeenden. Denna gång handlar det om kampen mellan regeringen och den fria pressen över hemlisar om Vietnam-kriget.

Washington Post tog en ledande roll i att behålla pressen fri. I Amerika är ju pressen den fjärde statsmakten (i Sverige kallas den för den tredje statsmakten). Pressen är fri i USA, inte som i Sverige där Public Service är finansierad av staten och därmed finns risken att de är i händerna på politikerna. En komplex historia detta med vad som är "fri" press.

I vilket fall får vi följa hur den kvinnliga ägarinnan med spirande mod och den envise chefredaktören står upp mot en regering som försöker tysta pressen genom hot och bufflande. Nixon och anhang vill inte att det publiceras om de oegentligheter som skett under fyra regeringar i rad under Vietnamnkriget.

Meryl Streep och Tom Hanks spelar huvudrollerna och Steven Spielberg regisserar. Allt detta talar för att filmen är kompetent men väldigt "osexig" i mina ögon. Och det är exakt så det blir också. Ganska bra, till och med väldigt bra i sina stunder, men tyvärr lättglömt också.

Alison Brie gör en halvstor roll och jag kände inte ens igen henne. Hon var sig inte lik. Inte alls.

Bradley Whitford, känd från The West Wing, var dock igenkännbar. Han verkar ha levt gott sedan glansdagarna i Vita Huset. Kommer ni ihåg honom i Get out?

Helt ok film om ett mycket intressant skeende i historien. Kul slut på filmen också för övrigt. Den insatte kunde spana på det slutet tidigt i filmen.

Betyg: 3/5





4 kommentarer:

  1. Jag hamnar på samma betyg. Den puttrar på rätt så trevligt. Inte i närheten av Spotlight förstås, men det var väntat. Slutscenerna på de arbetande tryckpressarna och rullbanden med de rykande färska tidningarna var parodiskt over the top.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag puttrade på trevligt men ramlade ner i klyschor ibland. Tyckte dock att sekvensen när de arbetade hemma hos Tom Hanks karaktär var mysig. :)

      Radera
  2. I Sverige har vi alltså Staten, Kapitalet och Pressen. I USA blir det fyra eftersom de har Mark Zuckerberg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, just det Zuckerberg. Eller Kyrkan!

      Men nej, i Sverige är det Regeringen, Riksdagen och Pressen. I Amerika räknar de Lagstiftande (Kongressen), Utförande (Regeringen) och Dömande (Domstolsväsen) plus Pressen.

      Varför man i Sverige inte lyfter upp domstolarna som en av Statsmakterna är oklart... Här mobbas en av statsmakterna!

      Radera