söndag 1 april 2018

Legally Blonde (2001)Legally blonde passar perfekt in i Komiska söndagar. Det är en komedi jag gillat och faktiskt redan sett två gånger, men en film som jag inte skrivit om på bloggen. Av någon outgrundlig anledning missade jag den ändå när jag valde filmer från 2001. Men det är nu åtgärdat.

Här ser vi en alldeles förtjusande Reese Witherspoon som den dumma blondinen från Beverly Hills som visar sig vara både smart som få och med en stor person personlig integritet.

Filmens styrka är karaktären Elle Woods. Hon är principfast och ärlig, klok och streetsmart. Hon är en inspiration, positiv och rationell i varje motgång och med en guldkant på allt. Hon är lojal och öppen för nya människor. Hon gör inte skillnad på "fina" folk och "vanligt" folk helt enkelt. Det som vid första anblicken kan verka fånigt och överdrivet är egentligen anledningen till att filmen är så bra, även om filmen egentligen inte är speciellt bra.


Typ av humor?

Detta är en ren komedi med inslag av romantik, "fish out of water"-komedi och domstolsdrama.
Filmkvalité vs. humorkvalité

Filmen är egentligen inte speciellt bra. Den är ganska grund i sina konflikter och lösningarna på desamma. Domstolsfallet med den mordanklagade unga frun löses lite väl simplet, likaså relationskonflikterna Elle råkar ut för utfrysning från klasskamrater i inledningen. Speciellt konflikten med Vivian är extraordinärt slarvigt hanterat. Ena dagen dödsfiender, nästa dag bästa kompisar. Inte riktigt trovärdigt.

Filmen värde ligger i den underbara karaktären Elle plus några fina biroller.


Manus vs. skådespelare

Manuset är enligt ovan resonemang tunt. Filmen hade inte överlevt utan bra skådespelare som går in i och äger sina karaktärer fullt ut. Reese Witherspoon som Elle är bedårande och Reese äger till fullo Elle och gör henne därmed trovärdig. Andra bra skådisar i biroller är Luke Wilson som unge juristen Emmett, Jennifer Coolige som trashiga manikyrartisten Paulette och Oz Perkins som Dorky David.
SST (Sensmoral, Stereotyper och Tropes)

En sensmoral: var lojal och ärlig så blir det bra... and don't let one stupid prick ruin your life!

Två stereotyper: Professor Stromwell (Holland Taylor) som den superhårda lärarinnan som visar sig vara god, varmhjärtad och bäst i hela världen!

Elles hjärtas man Warner är ett asshole och som dumpar henne för en finare flicka, men vill sedan ha tillbaka Elle när hon vunnit brottmålet. Vilken looooser!

Tre tropes:

a. Dottern Chutney och hennes styvnor Brooke är ungefär lika gamla, en gammal välbeprövad grund för oro och konflikt!

b. Bitch alert; Vivian bitch som blir bästa vännina, Professor Stromwell som är hård men visar sig vara mjuk och Enid som spelar för andra laget och som är spydig mot Elle i början. Hon verkar vara den enda som aldrig riktigt accepterade Elle.

c. att homsexuella män känner till kvinnliga skomärken, medan heterosexuella män absolut inte kan sådant. Vilket i och för sig kanske är sant? ;-)


Favoritkarakärer?

Klart man älskar Elle. Det är sedan gammalt. Men jag gillar också Emmett och Paulette. Att Paulette fick sin UPS delivery guy är så mysigt. "The bend and snap" fungerade!

Sen gillade jag också de två hejdlösa kompisarna från LA, Margot och Serena. Korkade men urhärliga!
Trivia

Professor Callahan beter sig weinsteinigt mot Elle och försöker förföra henne i utbyte mot fördelar i karriären. Filmen hanterar försöket lika upprört som Elle. Inga sådana fasoner i denna film. OBS, filmen är inte producerad av Harvey Weinstein, jag har kollat upp detta extra noga.


Omtittningspotential?

Nu har jag sett filmen minst tre gånger och jag börjar närma mig mättnadsgraden, men vem vet, detta är en jättemysig "inspirational movie". Kan vara balsam för själen om man känner sig nere.


Slutomdöme

Nej, detta är inte en ny The Thomas Crown affair. Riktigt så bra är den inte, men den håller ganska väl ändå. Man måste dock kunna skilja ut den tunna handlingen med dess simpla humor och finna russinet i kakan... som är Elle.


Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. En typisk snuttefilt-film, funkar alltid på sitt lagomt dumroliga sätt. Däremot tycker jag nog mer om relationen Elle och Vivian än du verkar göra medan skönhetssalongsscenerna är so-so.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snuttefilt-film, på pricken! :-D

   Tycker i och för sig att båda relationerna, den med Vivian och den med Paulette, är extremt tunna. Men gulliga.

   Radera
 2. Picasso kunde beskriva en nations öde, lidande och passion med några få penseldrag.

  Bach kunde i ett enkelt stycke för fiol skapa "... a whole world of the deepest thoughts and most powerful feelings...".

  Det finns gott om konst som anses värdefull för att den är komplex och ställer svåra frågor men det finns ett fåtal verk som ger de enkla svaren utan synbar ansträngning.

  Denna scen ur en annan film beskriver fenomenet perfekt (scenen är inte på något vis en spoiler): https://youtu.be/QCnOx4lmnbg.

  Filmens enda minimala svaghet är att den har måstat gjutas i en Hollywoodmall men den löser det problemet genom att som du beskriver bagatellisera den påtvingade peripetin.

  Jag håller med om att den inte riktigt når upp till samma nivå som Thomas Crown (vi pratar givetvis om remaken, inte det slätstrukna originalet) men den är ändå en skapelse som kommer att upplysa mänskligheten i många hundra år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar scen från Amadeus. Man blir sugen på att se om den filmen nu!

   Som alltid välfunnet! Men, encroyable, ska jag tolka det som att du jämför Legally blonde med Picasso, Bach och Amadeus? Utmanande! :-)

   Radera
  2. Jo, jag ocksa, har inte sett den pa hur manga ar som helst. Det finns ocksa ett fantastiskt avsnitt av BBCs composer of the week som gar igenom hans liv fast mer verklighetstroget om det ar nu ar den aspekten man ar ute efter och inte bara alla fantastiska musikscener!

   Legally blonde 2 ar annu battre har jag for mig. Det ar samma fenomen: de som har nagot att saga hittar nya och kraftfullare metoder, t ex ar ju beethovens senare symfonier mer uppskattade an de tidiga.

   Radera
  3. Ouch, nu tog du väl det ett snäpp för långt ändå? LB2 är inte speciellt bra såvitt jag kommer ihåg... Den kommer inte med.

   Radera