onsdag 4 april 2018

Filmåret 2017: plats 11-20


Självklart är det svårt med placeringarna under det absoluta toppskiktet. Är det så stor skillnad på en film på plats 8 och 15 egentligen? För absolut rättvisa borde alla filmerna på topp 20 ses om "back to back" för finjustering. Men det tar lång tid och jag väljer att gå på känsla här. Min slutsats är att många av bubblarna lika gärna skulle kunnat varit uppe och nosat på topp 10. Bara så ni vet.

Jag kommer inte avslöja årets sämsta filmer förrän i eftersnacket på fredag, men det finns en annan kategori som inte är lika absolut i sin information. Varje år råkar man på stora filmiska besvikelser. Filmer som ändå kan vara ganska bra men där jag hade förtvivlat höga förväntningar. Filmer som underpresterade jämfört förväntningar helt enkelt. Åter igen så diskvalificeras inte en film som återfinns på denna lilla speciallista från att kunna kvalificeras på den "stora" årslistan.

Största besvikelser:
 1. Star Wars: The last jedi
 2. Valerian and the City of thousand planets
 3. Alien: Covenant
 4. Black panther (film från 2018)
 5. Guardians of the Galaxy Vol. 2

Nog om negativismen. Här kommer mina bubblare på plats elva till tjugo som mestadels verkar vara långsamma och berörande dramer om mänskliga relationer och våra psykologiska problem.


Filmåret 2017, bubblarna, placering 11-20
20. Lady bird (Greta Gerwig)

Greta Gerwigs fantastiska manus och mycket lyckade regidebut kändes på pappret som en fullträff. Tyvärr blev jag inte vettlöst engagerad som jag väntat mig. Men filmen är ruskigt bra. Skådespeleriet står ut extra mycket, speciellt från birollsinnehavarna Laurie Metcalf och Tracy Letts.19. The glass castle (Destin Daniel Cretton)

Fasansfull men lysande beskrivning om syskonskaras uppväxt under hippie-föräldrar som inte tog ansvar för barnen. Lysande barnskådespelare och en som alltid stabil Brie Larson som den vuxna Jeanette. Baserad på författarinnan Jeanette Walls självbiografiska upplevelser.18. Table 19 (Jeffrey Blitz)

En crazykomedi vid första anblicken. Fortfarande en crazykomedi trettio minuter in i filmen... som sedan svänger 180 grader och visar sig vara en mörk dramakomedi med fullt trovärdiga karaktärer. Fantastisk switch! När jag ser att filmens manus är skrivet av bröderna Duplass förstår jag. You got me, guys! Starka skådespelarinsatser av Anna Kednrick och Lisa Kudrow.17. Return to Montauk (Volker Schlöndorff)

Mycket fin liten tysk film om längtan och förlorade chanser, meningen med livet och hur vi gör allt för att undvika att bli lyckliga. Stellan Skarsgård och Nina Hoss i underbara miljöer, New York City och Montauk längst ut på Long Island.16. Columbus (Kogonada)

Föräldrars mörka, destruktiva och fastlåsande skugga faller över två unga vuxna själar som klumpar ihop sig i präriens Aten. Arkitekturen ständigt närvarande i denna kontemplativa betraktelse om att slita sig loss från den äldre generationen. Fina skådespelarinsatser från John Cho och Haley Lu Richardson.15. On the beach at night alone (Sang-soo Hong)

Hong Sang-soos långsamma och eftertänksamma betraktelse över känslorna efter en kärleksrelation som tagit slut. Alla dessa känslor som slåss om att komma ut, bubblande under ytan. Glimrande skådespeleri från Hongs musa och älskarinna Min-hee Kim.14. The Meyerowitz stories (New and selected) (Noah Baumbach)

Personligt och berörande från kronprinsen Noah Baumbach. En stilsäker, stämningsfylld pratfilm om hur mycket skada föräldrar kan göra sina barn. Lysande skådespeleri från Grace Van Patten, Adam Sandler, Ben Stiller, Elizabeth Marvel och Dustin Hoffman.13. I don't feel at home in this world anymore. (Macon Blair)

En mash up av genrer som redan gjorts i den lyckade Blue ruin från 2013 (plats 8 på topp 10 det året). Detta är en bedårande tarantinosk historia om Ruth som upptäcker att ALLA runt omkring henne är egoistiska assholes. Hon slår sig samman med den asociale grannen Tony i ett krig mot världen som kanske påminner lite om Don Quijote och Sancho Panzas äventyr.12. Oh Lucy! (Atsuko Hirayanagi)

Utmanande japansk dramakomedi om kulturella skillnader och likheter mellan de japanska och västerländska kulturerna. Otroligt fin film med många lager som behandlar det moderna samhällets baksidor. I takt med ökande välstånd och en opersonlig sjukvårdsapparat som ersätter storfamiljens stöd och kontext lämnas människor ensamma därute. Ensamheten. Damn, jag ville ju ha denna på topp 10!11. Teströl és lélekröl (Sv. Om själ och kropp) (Ildikó Enyedi)

Det smärtar mig att behöva lämna denna ungerska pärla utanför topp 10. Lyriskt, realistiskt och fantasifullt om längtan efter samhörighet i oväntad miljö. Tror att den blev nominerad till en Oscar för bästa utländska film. Den hade förtjänat att vinna.Var det några här på placering 11-20 som du hade väntat dig på topp tio? Vilka tror du återfinns där? Svaret får du imorgon. Vilka tror du placerar sig på topp fem?

Not: just nu när detta inlägg blev klart började jag fippla med morgondagens topp 10-lista och insåg att jag rangordnat de bästa fem i en slentrianmässig ordning. Jag började fundera på filmerna när jag letade "screenshots" för inlägget. Den rangordning jag trodde mig ha höll inte upp. Så nu ett dygn före inlägget måste vara helt färdigt har jag helt kastat om ordningen på toppen av listan. Får se om jag ändrar mer imorgon. På torsdag avslöjas för oss alla hur det blev...

Top 10 films of 2017

8 kommentarer:

 1. Här var det mycket intressant. Flera jag inte sett och hoppar att läsa dina tankar om.

  20. Lady Bird - Helt ok film, men varken jätterolig eller gripande.
  19. The Glass Castle - Inte alls dumt drama. Ingen film man direkt ser om.
  18. Table 19 - Kände inte till, men låter intressant.
  17. Return to Montauk - Ej sett, men kanske värd en titt.
  16. Columbus - Varit lite nyfiken, ej sett.
  15. On the Beach at Night Alone - Festivalfilm (?) du talade varmt om. Ej sett.
  14. The Meyerowitz Stories - Ej sett, men funderat på att se.
  13. I Don't Feel at Home in This World Anymore - Ej sett, får se om jag tar mig en titt.
  12. Oh Lucy! - Ah, ännu en festivalfilm du talade gott om. Ej sett.
  11. On Body and Soul - Ej sett, men ska nog se inom en snar framtid.

  Så ej sett 8 av 10, det var illa ;) Fast kul när man får lite tips på sånt som kan vara värt en titt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det blev en hel del festivalfilmer här, både från SFF och Malmö.

   Texter om de jag inte skrivit om än kommer inom en rimligt nära framtid.

   Hoppas du kommer gilla de du ger chansen!

   Radera
 2. Lustigt att Black Panther slank med där först, innan du insåg ditt misstag. Lite samma problem jag har med Annihilation, att jag inte fattar att det är en 2018-film.

  20. Lady Bird - Höll inte riktigt för hajpen även om jag drogs med direkt efter titten men sansade mig senare. Skulle nog hamna på ungeför samma plats hos mig.
  19. The Glass Castle - Hoppade ju över denna i Malmö och inte kommit mig för att se den senare heller.
  18. Table 19 - Aldrig hört talas om. Intressanta filmer du fångar upp. Oftast brukar jag ha hört talas om de flesta.
  17. Return to Montauk - Inte sett.
  16. Columbus - Oh ja, en toppfilm i mina ögon.
  15. On the Beach at Night Alone - Inte sett.
  14. The Meyerowitz Stories - Står på ska-se-listan men känner ett motstånd av nån anledning. Kommer troligen dra strecket innan jag ser den.
  13. I Don't Feel at Home in This World Anymore - Inte sett.
  12. Oh Lucy! - Inte sett
  11. On Body and Soul - Aj då, den så nesliga plats 11 för denna film. Själv blev jag nog inte lika gripen som du blev. Jag tror inte du lyssnar på Filmspotting SVU (med Matt Singer och Alison Wilmore) men Matt pratade om den för ett tag sen och han fullkomligt hatade filmen vilket gjorde mig lite häpen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Black panther slank med av bara farten. Slarvigt.

   Matt Singer, det är ju han med den gälla och jobbiga rösten. Nej jag lyssnar inte på dem just på grund av hans skrikande gnälliga röst. Men det passar in att han inte fångades av On body and soul som ju är en djupt känslosam och personlig film.

   Du har bara sett tre alltså. Nåväl, blir kul att se vad du tycker om de av de övriga som du kommer för dig att se.

   Radera
 3. Existerar verkligen Table 19?

  Tre givna topp 10-filmer här (15, 12 och 11 alltså) och tre filmer som jag inte har sett men har höga förväntningar på (16, 14, 13).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jooo, jag visste att du skulle bli förvånad att 11, 12 och 15 hamnade utanför topp 10. Men nu ska vi vara ärliga och säga att top 15 är icke fy skam. Och som jag var inne på kan kanske alla filmer på plats 8-15 blandas lite hur som helst. Fick gå på superpersonliga känslomässiga kopplingar som avgörande "tie breakers" denna gång...

   Table 19 är sämsta bordet! :-D Text kommer inom några veckor på bloggen.

   Radera
 4. Här var den än värre har bara sett Table 19 - helt ok. Av resten intet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Table 19 är nog en "helt ok"-film egentligen. Det är bara det att jag älskar Anna Kedrick, hon är så himlans bra. De små gesternas drottning! Plus att jag blev mind fuckad och det är alltid härligt. Summa sumarum att filmen kom med på top 20! :-)

   Skrev för övrigt om Table 19 på bloggen igår!

   Radera