söndag 31 december 2017

2017 - Året på Fripps Filmrevyer


Ännu ett år har runnit ut och bloggen har nu blivit drygt sju och ett halvt år. För femte året i rad sammanfattas året på bloggen i en nyårsrevy!

Aktiviteten har minskat lite efter det intensiva bloggåret 2014 och nu publiceras det runt 200 inlägg per år. Intensiteten har kanske gått ner efter intåget av diverse poddprojekt, ivrigt tittande på tv-serier och kanske något färre musikinlägg.

Under våren avslutades mitt och Johans kärleksprojekt - Buffypodden. Sista avsnittet publicerades den 27:e mars. Redan den 10:e mars, på årsdagen 20 år efter det första Buffy-avsnittet sändes i USA, var vi alla på den stora Buffy-festen The Slayer Club. Det var mycket trevligt med panel ledd av undertecknad, maskeradtävling, quiz, musik, dans och drinkar. Tack till Fröken Frauke och Madame Mare för en helt underbar kväll.

Under våren bytte jag namn på podden till Shinypodden. Första säsongen under nya namnet publicerades under maj-juni och där pratade jag, Carl och Jojjenito om Marvel's Cinematic Universe. Mina medvärdar var sugna och laddade inför poddandet, och poddningen gick bra, men de var helt enkelt inte lika förtjusta i filmerna som undertecknad. Valet av tema var kanske inte rätt för oss, men man vet ju inte exakt hur det blir förrän man testat...

Det har varit en paus i poddandet sedan försommaren, men deppa inte, det kommer nya poddäventyr i en nära framtid. Podden ska enligt min och Johans ursprungliga idé vara smal, nördig och bygga på en stor kärlek till ämnet. Nu har en ny idé som uppfyller de kriterierna legat och grott ett tag och för intresserade och förväntningsfulla lyssnare kan jag redan nu "teasa" om att en ny säsong av Shinypodden startar den åttonde januari om alla bitar faller på plats.Utanför bloggande och poddande har jag tagit en paus i bridgelaget (vi la ner laget!), köpt en konsertserie från Konserthuset där jag ser Kungliga Filhamonikerna ungefär en gång i månaden, samt spelat Firefly: The Board Game med Johan, Linnea och Joel om och om igen. Det är beroendeframkallande! I aim to misbehave!

Årets semester spenderades på en road trip i sydvästra USA med Sir Per och resan avslutades med en heldag på Universal Studios i San Fernando Valley där vi åtnjöt VIP-hanteringen, något som jänkarna är så bra på. Mycket livgivande och en kul insyn bakom kulisserna i Hollywood.

På bloggen måste årets stora bloggprojekt varit publiceringen av topplistor för alla år på 70-talet. En topplista per månad och jag gick i mål i november. Flera andra bloggare hängde på och publicerade sina topplistor. Det är alltid lika trevligt att läsa andras listor och jämföra! Själv tog jag mig an att se sjuttiotalsfilm i massor inför årslistorna och det var också kul. Några av de filmer från mitt sjuttiotalsprojekt som stack ut var Halloween, Cabaret, Valerie and her week of wonders, The last picture show, Two-lane blacktop och The man who fell to Earth. Om du vill läsa mina topplistor hittas alla topplistor från 1970 till nutid i de permanenta snabblänkarna vid toppen av bloggsidan!

Storfilmer som setts (på bio) under året är filmer som Logan, Ghost in the shell, Guardians of the Galaxy Vol. 2, Alien: Covenant, Wonder woman (som jag såg med min elvaåriga systerdotter Greta!), Spider-man: Homecoming, Dunkirk, Atomic blonde, Blad runner 2049, Thor: Ragnarok och så givetvis Star Wars: The last jedi.

Under året skrev jag om en herrans massa film... drygt 150 filmer. Mycket från sjuttiotalet bland dem. Jag har vaskat fram sju ettor från årets skörd varav två var omtittar. Mer intressant är dock de fem femmorna, varav två var omtittar. Jag gav Logan, Three billboards outside Ebbing Missouri samt Cabaret det allra högsta betyget. Till det kom en femma för Blade runner (som sågs om före Blade runner 2049), samt Captain America: Civil War som sågs om för Shinypodden säsong 1.Totalt sett såg jag tretton filmer på bio om man inte räknar med alla filmer jag såg på filmfestival eller filmdagar. Film är bäst i eget biorum som alla vet. Filmfestivalen ja...

Som vanligt besökte jag årets Stockholms Filmfestival. Det var sjuttonde året i rad. Det är alltid lika trevligt att hänga med kompisar under festivalen och i år såg jag film med Vanessa, Johan S, Johan R, Niklas, Johan B, Johan A och Christian. Till det hängde jag med Filmspanarna under festivalens första lördag då jag också som traditionen sig bör hade valt filmerna. Jag såg totalt 18 filmer under festivalen och det blev en mycket bra blandning med en genomgående hög kvalité även om de allra högsta topparna var lite färre. Två filmer som står ut lite extra såhär en dryg månad efter festivalen avslutats är The Florida project och Oh Lucy!

Som sig brukligt är åkte jag ner på Malmö filmdagar, ackrediterad som massmedia! Under tre intensiva och mysiga dagar hann jag se 12 kommande filmer som senare under hösten/vintern gick upp på bio. Några titlar som poppar upp i huvudet på mig nu i efterhand är Om själ och kropp samt Home again.

Redan i januari var det också den en dag kortare Stockholms Filmdagar. Den är av annan karaktär. Såklart lite högre kvalité på filmerna men ingen resa för mig. Jag såg åtta filmer med titlar som Moonlight, Småstad och La la land.


Vilket är bäst? Film eller tv-serier? Kommentera gärna nedan era preferenser. Något som är odiskutabelt är dock att tv-serier tar längre tid i anspråk. Jag har sett och skrivit om arton säsonger tv-serie under året varav fyra var omtittar. Årets mest minnesvärda tv-serier var nog orankat Twin Peaks S3, Westworld S1, Legion S1 och Game of Thrones S7. Tilläggas kan är att jag avslutade mina revyer på Buffy med säsong 6 och 7 samt tittade vidare på Doctor Who och då Series 3. Mycket noterbart var Sherlock och den fjärde säsongen som tappat kraftigt i kvalité mot tidigare säsonger. Är den serien på väg att vittra tro?

Jag har kanske inte skrivit om alla konserter jag besökt men jag lyckades i alla fall få ur mig några ord om Magnus Ugglas nostalgitripp på Cirkus i februari (tack Sverker) och Sophie Zelmani på Göta Lejon i april. Inför 2018 är det Roger Waters konsert i augusti som lockar mest. Jag har bjudit med min far till konserten. Då blir det två gubbar som rockar!

Förra årets fundering inför året 2017 har delvis uppfyllts. Jag och Johan avslutade Buffypodden med flaggan i topp. Jag är också nöjd med blandningen av film och tv-serier. Det blir som det blir med det där. Ibland blir det mycket serier, ibland svänger pendeln åt andra håller och det är film som gäller. Hur gick det då med det stora nostalgiprojektet? Nej, det är kvar på planeringsstadiet. Kanske något för kommande år som snart är över oss?

Jag önskar alla läsare av bloggen ett gott nytt år och ett fantastiskt 2018!

14 kommentarer:

 1. Jag skulle säga såhär, film är bäst men TV-serier är mysigare och mer beroendeframkallande.
  Gott Nytt År!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tv-serier är helt klart både mysigare och mer beroendeframkallande. Bra formulerat. Gott nytt år till dig och din familj!

   Radera
 2. Svar
  1. Tackar mister M-N! Gott nytt tillbaka! :)

   Radera
 3. Tack för möjligheten att podda lite, även om du inte är nöjd med resultatet. :)

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv och Gott Nytt År till dig!

   Det var jättetrevligt att podda ihop, och resultatet blev bra tycker jag, men det var kanske synd att vi valde en serie med filmer som varken du eller Jojjenito gillar så mycket... i eftertankens kranka blekhet. Det är ju roligare att prata om filmer/serier man älskar! :-)

   Radera
  2. You're still friends, right?

   Radera
  3. We're still friends. Right! :-)

   Radera
 4. Rolig sammanställning och en härlig nyhet att det är några fler poddavsnitt på g!

  God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning till dig också, Sofia! :-)

   Jag hoppas att podden kommer ut i god ordning, producent-Johan jobbar övertid med förberedelserna bakom kulisserna, och att den passar min dams smak. I tredje säsongen, efter Buffypodden och Shinypodden S1, tar vi oss an en tredje kategori... TV-serie, film-serie och... ja vadå? :)

   Radera
 5. Det var spännande och roligt att podda. Tack för den möjligheten. Jag tycker också resultatet blev bra. Min tenniskompis Tevski såg nya Spider-Man- och Thor-filmerna och nämnde då att han saknade att lyssna på vår podd och hur vi avhandlade filmerna. Det som kanske la lite sordin på stämningen eller vad man ska säga var kanske att varken Carl eller jag var så förtjusta i Tony Stark.

  Ser fram emot att se Black Panther tillsammans!

  God fortsättning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket trevligt att höra att din kompis gillade vår podd!

   Vi får försöka hitta en visning av Black panther med ett minimum av mobilläsande smaskande rövhål... :-D

   God fortsättning tillbaka! :-)

   Radera
 6. Gott nytt år! Fint contemplate:at! Jäklar vilket händelserikt år när man läser det så sammanfattat. Slayer Club känns som en helt annan era.
  Hoppas att gränsen mellan tv-serie och film suddas ut ytterligare 2018 så du får än mer huvudbry kring vad du konsumerar :P
  Härligt att du startar poddåret med en Full Burn! God fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst känns det som att det var länge sedan vi var på Slayer Club! Galet.

   Klart vi startar med en Full burn, annars får vi ju stöta på those gorram Reavers! :-)

   Radera