fredag 17 mars 2017

Morgan (2016)


Morgan är en idébaserad science fiction och det är en genre som mycket väl kan vara en av mina absoluta favoritgenrer. I en nära framtid skickas riskanalytikern Lee Eeathers (Kate Mara) till en forskningsstation där de forskar på genmanipulation av människor. Det har hänt en incident med objektet Morgan (Anya Taylor-Joy). Lee träffar forskare och personal på plats och det står snart klart att alla har både hemligheter de försöker skydda och ett starkt band till Morgan.


Filmen verkar ha gått under radarn. Jag vet inte om den ens gick upp på bio i Sverige. Detta trots att den har en lång rad kända namn i rollistan; Kate Mara, Anya Taylor-Joy (från Split), Rose Leslie (från Game of Thrones), Toby Jones, Michelle Yeoh, Jennifer Jason Leigh och Paul Giamatti.

Filmen påminner lite i stil och ton om Ex machina eller tv-serien Black mirror. Åskådaren kan också förnimmas en vajb från den gamla sci-fi-klassikern Solaris. I Ex machina är det forskning på AI som ligger i fokus, här i Morgan är det genmanipulation som behandlas. Egentligen bör man veta så lite som möjligt om handlingen i Morgan för att få ut maximalt av filmen. Så jag slutar här.


Jag gillar den i alla fall jättemycket. Detta är en fin film som borde få mer uppmärksamhet. Tack Frans för ett solid tips! Den har en distinkt feeling hela vägen. Den är spännande och lite otäck på ett bra sätt. Och utan att gå till sentimental överdrift har den några riktigt känslomässiga scener. Jag var både lite skakad och sorgsen efter jag sett filmen. Men på ett bra sätt! Min hjärna blev kittlad och stimulerad. Jag kan varmt rekommendera den för er som gillar sci-fi.

Jag ger Morgan fyra överlevnadsinstinkter av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Trivia: Regissören Luke Scott är Ridley Scotts son. Morgan är dock inte riktigt lika bra som en annan kändis sons första film Moon.4 kommentarer:

 1. Men detta var väl härligt!
  Tycks som att det är du och jag i det positiva laget för den här rullen. Denna är ju riktigt bra. Lite råtuffare än tex Ex Machina. Underskattad.
  Tur att vi drar en lans för den! ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar som att det är en hängd jury för denna film. Någon ansåg att karaktärerna betedde sig ologiskt... vilket är ett helt ologiskt uttalande tycker jag. För jag kände inte av en sådan vajb över huvud taget och jag kan vara nog så känslig för sådant...

   Radera
 2. Min hjärna blev tyvärr inte stimulerad hur gärna jag än ville det. Den inleddes bra men jag tyckte inte den fullföljde. Ex Machina är dubbelt så bra. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd. Kan förstå kritiken men tyckte inte att den tappade sååå mycket. Men visst Ex Machina är bättre, enig. :-)

   Radera