fredag 3 mars 2017

Gold (2016)


Det enda som lockade mig med Gold var att "Rust Cole" spelade huvudrollen. Ja, jag menar ju såklart Matthew McConaughey. Man vad har hänt, är han tjock och med begynnande flint? Så kommer jag inte ihåg den knivskarpe Rust. Gold bygger vagt på verkliga händelser och den hamnar i samma kategori filmer som The wolf of Wall Street och War dogs, dvs. filmer som löst bygger på verkliga händelser och behandlar ruffel och båg. Detta är den svagare av de tre nämnda filmerna.

Filmen tar sig tämligen stora friheter med "sanningen" som bygger på den kända Bre-X skandalen 1993-1997. I verkligheten handlar denna skandal alltså om ett kanadensiskt företag vars börskurs gick i taket på den kanadensiska börsen efter att företaget annonserat att de hade hittat guld i Indonesien. I Gold är det ett påhittat amerikanskt bolag från Nevada som förför kostymnissarna på Wall Street. Som vi ser i filmen visade det sig dock att gruvdriften var befäst med vissa "problem" som inte rapporterades ärligt. Hehe. "Går det så går det" som man säger i skumraskaffärskretsar.


Matthew är väl ganska ok ändå i denna film. Men han är långt ifrån så lysande som jag hade väntat mig. Istället tycker jag att Édgar Ramirez i rollen som partnern är den intressanta skådisen och karaktären i duon. Men bäst av alla var nog Bryce Dallas Howard.

Filmen hade kunnat bli bättre om regissören Stephen Gaghan hade vridit till formatet lite, antingen gjort den mer rolig och dråplig eller använt filmen som media på ett mer innovativt sätt, som i till exempel The big short eller The wolf of Wall Street. Nu kör han en ganska standardvariant och det duger inte i dagens konkurrens. Detta känns som formulär 1A, och så fantastiskt fyndig är inte filmens historia. Pun intended!

Jag ger Gold två små guldklimpar av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Fler filmspanare som har avnjutit Gold:
Jojjenito
Absurd Cinema


8 kommentarer:

 1. Ouch, för mig är det ett klart underbetyg om Bryce är det bästa med filmen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men hon var ganska härlig här ändå... Hon spelar en white trash brutta som grundar vildpannan som MM spelar och hon är den mest jordnära i filmen. :-)

   Radera
 2. Inte helt lockande detta..meeeeen det finns ändå något som gör att blickarna dras till den? BDH: bara-axlar-klänning? MM:s halvflint?

  Ha en go helg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på hur många filmer per månad du ser. Denna borde ligga långt ner i listan. :)

   Radera
 3. Jag tyckte inte den var så pjåkig ändå. Men visst är den sämre än The Wolf of Wall Street. Tycker den håller samma klass som The Big Short och War Dogs. För min del var det ju slutet som lyfte upp filmen. Blev lite tagen på sängen där, precis som de verkliga personerna...

  Fyndigt formulerat. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, samma klass som The big short och War dogs! Det var överraskande. Personligen håller jag The big short som en överlägsen film jämför med denna. War dogs ligger där emellan. Japp... The wolf 5/5, The big short 4/5, War dogs 3/5, Gold 2/5. Ganska tydlig kvalitetsskillnad dem emellan.

   Radera
  2. The Wolf of Wallstreet 3,5/5, The Big Short 2,5/5, War Dogs 2/5, Gold 2,5/5.

   Radera
 4. War Dogs 2,5/5 ska det vara.

  SvaraRadera