onsdag 17 mars 2021

Rear Window (1954)

Tredje gången gillt och denna gång kände jag mycket varmt för filmen. Den klarast lysande stjärnan var Grace Kelly och hennes porträtt av Lisa Carol Fremont. Som den andra filmen i den tredje och sista säsongen med Hitchcock inom Shinypodden gick jag in till filmtitten med modesta förhoppningar. Tidigare hade jag funnit filmen småputtrig men den hade inte riktigt fallit på plats som en höjdarfilm.

James Stewart spelar huvudrollen Jeffries. Han är alltid bra men här spelar han en egocentrisk och ganska vedervärdig person som verkar sakna självinsikt, men som delvis redeemas mot slutet. Grace Kelly är däremot helt bedårande och jag faller pladask.

Filmen är ytterligare en favorit bland Hitchcock-filmer som utspelas på en begränsad yta, som Lifeboat, Rope och Dial M for murder. Denna är helt kart den bästa av de fyra. Filmen handlar likt Robert Altmans magnifika Shor Cuts om människor vars öden till synes slumpvis påverkar varandra utan inbördes relation. I denna film är det såklart alla de boende i lägenheterna runt innegården. Jeff är vår ställföreträdare som en "Peeping Tom". Via honom studerar vi de små dockhusen med Miss Torso, Miss Lonelyhearts, den olycklige pianisten, det nygifta paret, konstnärinnan, det äldre paret med hunden och så klart mördaren Mr Lars Thorwald.

Filmen är så sablans mysig och det var en fröjd att återbesöka den nu för andra gången. En riktig snuttefilt i apokalypsens tidevarv.

I andra avsnittet av säsong nio av Shinypodden snackar jag, Frans och Joel om filmen. Klicka på spelaren på sidan eller ladda ner poddavsnittet och lyssna för en mer djupgående analys samt en jämförelse med S05E19 The life of others av tv-serien Castle.

Betyg: 4/5

Sofia, en av våra mest aktiva lyssnare av podden, skriver också om filmen idag. Hoppa över och kolla in vad hon har fått med sig från filmen.


14 kommentarer:

 1. Damn, försvann kommentaren helt eller fastnade den bland skräpet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oh nooo. Det finns inget i skräpposten. Orka skriva om?? :)

   Radera
  2. Andra gången gillt:

   Har du fört bok över hur många rollfigurer du kategoriserat som vedervärdiga, alt avskyvärda? Det borde vara några stycken vid det här laget ;)

   Jag säger inte emot när det gäller småputtrigheten, kände ju detsamma inför Dial M... Så det kanske "bara" handlar om en tre-fyra omtittar innan den fastnar :)

   Radera
  3. Hehe, nej det har jag inte. Alltid en utmaning att variera sitt språk. Men ja, jag fanns hans attityd mot Lisa var trist och närmast hånfull. :)

   Radera
  4. Jag tänkte snarare på att det är starka ord som uttrycker en ganska kategorisk aversion. Men iofs, det är väl följdriktigt med etta/nolla-texter :)

   Radera
  5. Är inte med på vad du menar med etta/nolla-texter, men jag tar åt mig av din kritik om att det ofta används för starka ord i mina texter. Ska försöka bättra mig på den punkten. Det han gjorde var inte det värsta som kunde inrymts i ordet vedervärdig, men det var heller inte en petitess som jag lyfte. Svårt att hamna exakt rätt alltid.

   Radera
  6. Jag är rätt säker på att jag hört uttrycket etta/nolla ett par gånger i våra diskussioner under åren och med det har jag uppfattat menas att man inte ska vara så jäkla mellanmjölkig. Antingen är något bra eller dåligt. Och min kommentar var absolut inte menad som kritik, bara en observation. Om du uppfattar en rollfigur som vedervärdig ska du såklart skriva det

   Radera
  7. Aha, jo ibland kan ett starkt ställningstagande vara välkommet jämfört med ett medelbetyg. Det var dock inte vad jag tänkte mig med denna text. Betyget 4 må vara för högt (eller lågt) men det är inte en "etta/nolla" situation som jag ser det.

   Din observation om ordvalet var bara bra! Det är alltid en risk att man ramlar in i gamla hjulspår och glömmer att variera sig för att få fram nyanser. Så det är bara bra att få chansen att fundera en gång till... Men jo, jag tycker nog allt att han var vedervärdig, och då menar jag inledningsvis före han redeemar sig. Hans kommentarer till Lisa rakt i hennes ansikte var så elaka (på ett närmast passive aggressive sätt), att jag har svårt att tro att någon normal person skulle säga något sådant till en person han eller hon dejtar...

   Radera
  8. Där är vi helt eniga, han var oerhört otrevlig. Min reaktion blev iofs snarare "Varför drar hon inte bara?" :)

   Radera
  9. Också en rimlig tanke, lite tristare film dock... ;-)

   Radera
 2. Troligen tillsammans med Frenzy min favorit av Hitch. Nu är jag ganska så ljummen i min inställning till regissören men ibland så lyckas han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två futtiga filmer som du gillar? LOL, så Hitch är som en trasig klocka för dig? ;-)

   Radera
 3. Har nog sett ca 10 - 15 filmer av honom de flesta är väl ok. Lite mysiga på ett gammaldags vis. Dial M for murder och North by northwest gillade jag sedan är det lite skralt om jag ska benämna filmerna bra, har iofs inte sett En dam försvinner och Främlingar på tåg än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, själv har jag sett ett 40-tal av hans filmer och har sju kvar via poddningen.

   Jag menade att även en trasig klocka visar rätt tid TVÅ gånger per dygn... Som dina två filmer som är bra, resten bara ok. :-D

   Radera