tisdag 17 december 2013

The Hobbit: The Desolation Of Smaug (2013)


Smaug: I am fire... I am death.

Den nya hobbitfilmen hade premiär i förra veckan och den ville jag givetvis se. Jag skulle se den med min gamle vän Robert som också är en sucker för fantasy. Vi startade kvällen med grekisk middag där fantasy i allmänhet och Tolkien, Game of thrones och framför allt The wheel of time i synnerhet avhandlades.

Inför biobesöket hade jag sett om första hobbitfilmen i förlängd version. Jag kom ihåg första filmen som mycket underhållande, om än ganska lättviktig. De förlängda scenerna såg jag inte mycket av, dvs jag la inte märke till dem, så speciellt speciella kan de inte ha varit. Däremot påmindes jag framför allt av de svaga delarna av filmen. Det stod snart klart att filmen är mycket fånigare än vad jag mindes den som. Dvärgarna är farsartat beskrivna filmen igenom. Det pruttas, rapas och drattas på ända mest hela tiden. Riktigt illa. Även vättarna (goblins) som de stöter på inne i ett berg är eländigt fåniga. Nej, jag fick dra ner mina förväntningar inför tvåan rejält efter tittomen av ettan.


Inför filmen bokade jag biljetterna och helt fokuserad på starttiderna för denna långa film råkade jag boka in oss på en 2D-visning på Saga. De flesta visningar gick i 3D. Jag brukar sällan tycka att 3D tillför så mycket, en åsikt som inte gäller filmen Gravity, och efter att stämt av med Robert bestämde vi att det var ok att se filmen i 2D. Tyvärr var jag inte medveten om att Saga är en dålig biograf för en så lång film. Sätena var sköna men det var förbaskat trångt mellan raderna så att man inte kunde sitta normalt då knäna slog i framförvarande stolsrygg.


The Hobbit 2 var klart bättre än ettan. Den slår till med en trifecta; den är mörkare, mindre farsartad och har bättre action. Klart bättre inom alla viktiga områden för dessa filmer. Man ser inte dem för dess karaktärsutveckling direkt.

De karaktärer som är bäst är Martin Freeman's Bilbo och Ian McKellen's Gandalf. Dessa båda fick man mycket av i filmen och det var bra. Precis som alla filmerna om Midgård är de fantastiskt bra gjorda, hatten av till Peter Jackson och hans team.

En lustig detalj som fått orimligt stora proportioner är att Persbrandt är med i en liten roll. Han syns under några minuter i inledningen av filmen. Kul, men jag ser det mest som en kuriosa. Han ska tydligen synas lite mer i den avslutande tredje delen.


Bilbo-filmerna, och Sagan om ringen-filmerna, är lövtunna på djupsinniga karaktärsstudier eller mänskliga känslor. Det är äventyret, humorn och actioninnehållet som jag ser dem för. Och speciellt actionscenerna var mycket bra i denna film. Kanske seriens bästa till och med. De verkar ha uppgraderat alvernas fajtteknik. Några scener med Legolas och den fagra nykomlingen Tauriel (Evangeline Lilly) var riktigt bra. Alverna dansar fram på slagfältet och de är vassa på att skjuta med sina pilbågar. Av någon oklar anledning hade de ändrat på Legolas ögon. Han såg annorlunda ut i alla fall.


En bit in i filmen började jag undra om jag saknade 3D! Jag blev själv chockad över detta, jag som alltid gnällt på detta otyg att släppa de flesta nya actionfilmer filmer i 3D. Tills Gravity dök upp hade jag inget positivt att säga om tekniken. Nu fann jag mig sitta och undra över hur tre långa actionssekvenser såg ut i 3D. Gravity har blivit den "game changer" som vi diskuterade om efter vi sett filmen. De tre sekvenserna var jakten och actionscen längs forsen, Gandalfs fajt i Dol Goldur samt i princip alla scener med Smaug från The Lonely Mountain.


Filmen är otroligt häftig och snygg. Man transporteras utan tvekan till Middle Earth och trots att filmen är lång flyger den fram utan många lugna stunder. Med några favoritkaraktärer/skådespelare och en massa härliga fajtscener blir jag nöjd, för stunden i alla fall.

Frågan är bara om jag vill se om den bara för att få se den i 3D? 165 kr för en biobiljett är ganska absurt tycker jag...

Jag ger The Hobbit: The desolation of Smaug fyra cliff hangers utan dess like av fem möjliga.

Betyg: 4/5

Jeremy Jahns' spoilerfria review.
Jeremy Jahns's spoilers talk.


10 kommentarer:

 1. Jag är glad för din skull att du gillade den, speciellt eftersom du även gillade Hobbit # 1. För egen del - OM jag ska se den - ska jag hyra den på videobutiken så jag får ett 24-timmarskrav på mig att se filmen. Den lockar liksom noll procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantasy är kanske inte din grej helt enkelt. :-) Oavsett hur nära Marvel's alster det kan kännas (ibland).

   På video, då får du också se den i 2D. Jag undrar jag hur den var i 3D...

   Radera
 2. Halvlockad av att se den - längden samt Jacksson förkärlek till pekoral gör att jag tvekar. Men den verkar dock lite bättre än ettan som jag försökte se om häromveckan men fick ge upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart bättre än ettan - check. Pekoralet får du ta, så farligt är det inte - check. Längden kan jag dock inte hjälpa dig med... ;-)

   Radera
 3. Jag verkar vara en av få som gillar ettan bättre. Men jag tycker denna är riktigt bra. Reagerade också på Legolas ögon, de ser onaturliga ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då. Det är coolt, men lite udda. Har du sett om ettan eller går du mest på minnet av den?

   Jag vet inte varför de gjort som de gjort med Legolas ögon. Ska de "slockna" om en viss kvinnlig karaktär dör...?

   Radera
 4. Jag såg om ettan strax innan jag såg denna.

  Vet inte vad som är syftet med ögonen, men du har en teori där i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det är en teori i alla fall. Gott slut!

   Radera
 5. Vilken grym drake och vilka tuffa alver! Oväntat bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket fall framåt, eller hur! Kul att ni gillade den!

   Radera