tisdag 31 december 2013

2013 - Året på Fripps Filmrevyer

    

Ännu ett år på bloggen. Här kommer en sammanfattande nyårskrönika från året som gått. Detta har varit bloggens mest aktiva år. Det har tänkts, diskuterats och skrivits om film, listor, musik, tv-serier, böcker, konserter och lite annat.

2013 var året då bloggen fyllde tre år! Det glömde jag fira. Buuu på mig.

Detta var också året då två stora projekt sjösattes. Först och främst körde jag mitt stora Bondprojekt, ett projekt jag hade gått och funderat på och förfinat över åren ända sedan jag kom på idén då jag skrev filmrecensioner för Discshop i början av 2000-talet. Det var otroligt roligt att återse alla gamla bondfilmer och att skriva om dem. Att så många av mina trogna läsare valde att kommentera och i vissa fall se filmerna med mig var jätteskoj.

Det andra projektet drogs igång i september och det var Decennier som jag samkör med bloggkompisen Movies-Noir. Vi hann med tre decennier under hösten. Bra jobbat - oss!


Detta var andra året den löst sammansatta filmklubben Filmspanarna fanns och verkade efter dess "födelse" den 14:e januari 2012. Under året har klubben haft nio formella träffar plus en heldag under filmfesten och en halvvecka i Malmö. Utöver träffarna har vi roat oss med nio filmspanarteman och ett antal informella träffar, på bio eller hemma hos någon. Låt oss hoppas på många bra filmer för filmspanarträffarna under 2014. Vi lär starta med The Wolf of Wall Street vilket jag välkomnar då jag alltid hoppas på populära biofilmer, som många vill läsa om, för våra träffar. Årets bästa film från spanarträffarna var Side effects. Vi såg så många svaga filmer detta år att det nästan är svårt att välja den sämsta filmspanarträff-filmen men den äran får ändå After Earth.

I augusti deltog jag tillsammans med flera av kärnmedlemmarna i spanarna på Svensk Films branschdagar i Malmö - Malmö filmdagar. Det var en underbar vecka då vi alla nog kände oss som i en filmbubbla, en lyxig känsla.


Men låt mig starta med lite statistik från året. Under 2013 har jag publicerat 252 inlägg varav 174 har varit film-revyer. Tolv filmer har fått betyget etta och exakt lika många har fått betyget femma, en härlig men helt oplanerad symmetri.

De allra flesta filmer har jag sett hemma i filmrummet, men det har blivit en hel del biobesök också. Under höstens filmfestival såg jag 21 filmer och till det har jag sett fyra medlemsvisningar under året. I Malmö såg jag tio filmer. Med filmspanarna har det blivit åtta filmer och i övrigt har jag gått på bio som en "helt vanlig man" tolv gånger.


Min topplista över 2013 års filmer kommer som brukligt under våren. Men låt oss ändå roa oss med lite kommentarer och utmärkelser från bloggen anno 2013!

Under året skrev jag det första (och hittills enda) sponsrade inlägget vilket blev filmen Pitch prefect. Jag sålde mig glatt!

Jag skrev två inlägg på engelska! Dels ett Movie mixtape, dels ett försök att vitalisera revyskrivandet genom att efterapa stilen i boken för filmen World War Z. På det fick jag dock mycket liten respons. Buuu.

Detta var året då filmen Spring breakers blev en av årets största vattendelare, folk hatade den, folk älskade den hårt. Jag såg den flera gånger och gav den 5/5.

Detta var året då John Cusack abdikerade från tronen som min största man crusch. Nu har den som återfödde Matthew McConaughey intagit den platsen.


Den bästa svenska filmen blev den gripande och hysteriskt roliga Hotell.

Första inlägget som tog upp en hel bloggsida publicerades! Det var Serenity som fick den äran. Ännu en 5/5.

Detta var också året då jag för första gången såg en film där 3D verkligen funkade och adderade till filmen, där 3D kändes värt. Jag tänker givetvis på Gravity, ytterligare en 5/5.

Men det har inte bara varit film, film, film. Tv-serier också. Årets bästa tv-serier (sedda under året):
5) Dexter S8


Årets bästa konsert(er) måste varit lördagen på Bråvallafestivalen då vi bland annat såg Nause, Dada Life och Avicii.

Detta var också året då jag formaliserade mina Henkes Best of-blandband med mina favoritartister. Detta kommer fortsätta under 2014. Närmast på g är Pink Floyd, Midnight choir, Marillion och Kent.

Årets bok är givetvis sista delen i den majestätiska fantasyserien The wheel of time. Sista delen heter A memory of light och den avslutade en artonårig resa för mig.

Årets mest personliga inlägg måste varit det för filmspanartemat Marddrömmar. Still alive and kicking!

Ett av de roligaste inläggen att skriva var det för temat Manlighet som jag samskrev med en hemlig gäst. Annars var temat På väg det filmspanartema jag uppskattade allra mest.

Vilken var då största överraskningen bland sedda filmer i år? Där ligger nog Wrong cops bra till! Årets största besvikelse var Pacific Rim. Ouch.

Årets mest kommenterade inlägg blev de om The Great Gatsby (32 kommentarer), introduktionen till projekt Decennier (29st), samt bonfilmerna Octopussy (30 st), GoldenEye (28 st) och Thunderball (26 st).


Vad kan då 2014 ha i sitt sköte?

Decennier fortsätter närmast med 50-talet under februari. Låt oss sätta målet att gå i mål med projektet under 2014!

Inspirerad av mitt bondprojekt kommer en annan underbar filmserie att behandlas på likande sätt inom en kort framtid. Muggles, beware!

Det kommer bli fler filmer från favoritregissörer som David Lynch, Coen's, Woody och Wes.

Jag kommer kanske läsa lite fler böcker och se på några fler tv-serier, men framför allt kommer det bli en massa härliga filmer.

Till sist vill jag önska Gott Nytt År till alla läsare av min blogg!


14 kommentarer:

 1. Detsamma till Dig!
  Jag fortsätter NATURLIGTVIS att hänga på din blogg under 2014!

  Allt Gott! :-)
  Tack för i år!

  SvaraRadera
 2. Alltid kul med dessa sammanfattningar av året. Bondprojektet var verkligen lyckat och det är svårt att hitta något likvärdigt att fördjupa sig i som med dessa filmer. Blir intressant att se vilken annan filmserie du kommer behandla på liknande sätt.

  Min sammanfattning hittas här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Bond var underbart, nästa är lite kortare och lite längre från dina hemtrakter...

   God fortsättning!

   Radera
 3. Gott Nytt år!
  Bra sammanfattning av året som gått, ditt nästa tema ska bli väldans intressant att följa :)

  SvaraRadera
 4. Hehe, det var tydligen fler än jag som hoppade på den mer än lovligt billiga blu-ray-boxen om en viss ung trollkarl? ;)

  Och du verkar vara betydligt mer generös med både ettor och femmor än din decennie-kollega? Men det är kanske det digitale Henke handlar om?

  God fortsättning så ses vi snart, både på den virtuella järnvägsstationen och den fysiska puben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och den lovligt dyra boxen också!

   Jag sätter inte betygen, jag förmedlar dem bara! ;-)

   Ses! God fortsättning!

   Radera
 5. Gott Nytt! Ser fram emot nya filmtips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma. Tack för den fina julhälsningen!

   Radera
 6. Härlig sammanfattning på året! Vill också ge mig i kast med Bond men får se när det blir.. god fortsättning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bloggen och tack!

   Alla som tittar på och skriver om bondfilmerna applåderas ihärdig av mig. :-D

   Hoppas att du får ett bra filmår 2014!

   Radera
 7. God fortsättning!

  Trevlig genomgång, och ser verkligen fram emot nästa filmserie. Jag har ju haft samma genomgång på min blogg så du kan ju titta in där om du vill jämföra vad vi tycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och god fortsättning till dig.

   Ska bli kul att jämföra vad vi tyckte om filmerna! :)

   Radera