söndag 15 december 2013

Adam's Rib (1949)Adam: I think the human race is having a nervous breakdown.


I tider då det verkar som att A-märkning och Bechdel-testet är viktigare än om filmen är bra, ska det tydligen till en film som går i pension nästa år för att visa var skåpet ska stå i den eviga frågan. Här har vi en film som står upp för lika rättigheter mellan könen (och allas likhet inför lagen). Den har också en av filmhistoriens bästa on-screen couples. Spencer Tracy och Katharine Hepburn spelar det äkta paret Adam och Amanda Bonner. Han är åklagaren och hon är advokaten som försvarar en kvinna som, kanske, försökt mörda sin otrogna man.


Filmens första halva är OTROLIGT bra. Wow. Makarna Bonners banter i hemmet såväl som i rättssalen. Wow. Men det var speciellt i scenen då Amanda och Grace intervjuar Doris som dialogen, pauserna, skådespeleriet och den humoristiska tajmingen sammanstrålade i en orgasmisk salighet. Jag skrattade så att jag kiknade! Men inte så att jag fick kikhosta som jag råkade skriva till Frans.

Riskbeteende?
Det var länge sedan jag såg en så bra skådespelarensamble leverera en så suverän dialog. Hepburn och Tracy var ett par på riktigt, de träffades i början av 40-talet under inspelningen av Woman of the year redan 1942. De var ett par ända till Tracys allt för tidiga död 1967. Deras personkemi är fantastisk och balanserad. Mest notabla biroller innehavs av en underbar Judy Holliday som är helt lysande i rollen som den lite förvirrade och inte allt för smarte Mrs. Doris Attinger. På samma sätt är David Wayne väldigt underhållande och exakt så irriterande men samtidigt charmig som han ska vara i rollen som Kip, Amandas oblyge uppvaktare och tillika Adams nagel i ögat.


Varför heter filmen Adam's rib? En ironisk pik för att retas? Ja, kanske, med tanke på filmens innehåll där en starkare kvinna lyser upp natthimlen. Jag kommer då att tänka på en sak jag hörde från en vän angående det bibliska om att kvinnan skapades av mannens revben. Detta kan faktiskt vara en felöversättning från de äldre skrifter som Bibeln bygger på. I en översättning från hebreiska till grekiska översattes ett ord till "revben" men detta ord betydde också "bön" som kan tolkas som "längtan". Om jag skulle tippa var den gamla sägnen säkert att guden skapade kvinnan av mannens längtan! Och inte av hans revben, which doesn't make sense...

Riskbeteende?
Under titten av denna film påminns jag än en gång över hur otroligt bra Katharine Hepburn var. Jag kallar henne Gudinnan. Det smeknamnet får stå kvar. Spencer Tracy är jag inte lika familjär med. Jag tror inte att jag sett en enda film med honom sen jag var liten. Oklart vad man sett på tv som ung ju. Ett av syftena med Decennier är just att finna sina favoriter ur gömman av gamla klassikers och så. Jag har redan i projektets sköte betat av en hel del Chaplin. Jag har också "hittat" The thin man-serien vilken ska ses vid tillfälle. Nu har jag också satt upp ALLA filmer med Hepburn/Tracy som finns för påseende. Jag tror att de är nio till antalet.


Ok, filmen tappade lite mot slutet när den "obligatoriska" moralkakan med en rågad matsked samhällelig utbildning avhandlas. Även den smarta humorn får ge vika för dramat mot slutet. Men som helhet är detta så sanslöst bra att jag sväljer kakan hel. Nästan. Måste lämna lite utrymme i betygsskalan för eventualiteten att någon eller några av de övriga åtta Hepburn/Tracy-filmerna är ännu bättre...

Jag ger Adam's rib fyra äktenskap av fem möjliga. Men det är en stark en...

Betyg: 4/5 

Samtidigt på en annan blog, har Movies-Noir hittat den rätta touchen?

Ett härligt par

12 kommentarer:

 1. Härligt med fyror till olika filmer för oss båda! Länge sen jag såg denna, men minns också att jag stundtals gillade humorn. Samspelet är av hög klass, man märker att de har bra kemi. Tror jag dock bara gav filmen en stark trea, möjligtvis en svag fyra då den var lite ojämn (kanske var det mot slutet som den tappade, minns inte riktigt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, inte en svag fyra - en stark fyra! :-)

   Radera
  2. Mycket möjligt - när/om jag ser om den ;)

   Radera
  3. "När"! Tänk inte ens "om"... :-)

   Radera
 2. Mja, var inte allt för tvärsäker på felöversättningen. Man vet aldrig, det _kan_ vara bevis för genetisk kunskap från stjärnorna (stamceller och sådär, du vet)... Hell, Erich von Däniken ;)

  Nu är väl 40-talet fulltecknat, annars kan jag rekommendera Tracy som Jekyll & Hyde. Gillade honom skarpt där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jo det var kanske lite spekulativt, och du spann vidare på den tråden... Som jag hoppades på!

   Fulltecknat!

   Radera
 3. Hahaha, så du tycker att (för) mycket fokus ligger på Bechdeltestet i dessa genusmedvetna tider? ;)

  Men för att dra det du skriver ett varv till. Det kanske inte _är_ viktigt om en film är bra eller inte, det kanske är viktigare med jämställdhet mellan könen inom alla områden och att kvaliteten på slutprodukten - och att fokus på denna - måste hamna i andra hand tills könsfördelningen jämnat ut sig?

  Och nu till filmen. Katharine Hepburn alltså. Jag är skeptisk men ska ha filmen i åtanke om jag springer på den. Som du beskriver den är den alltså både bra OCH klarar A-märkningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj, LOL. Jag tror minsann att mänskligheten har ett nervöst sammanbrott!

   För att dra det ytterligare ett varv så skulle det vara som att du bestämde dig för att gilla Hepburn mer än Stallone. Ja, för hon är ju en hon, för bövelen! LOL

   Radera
  2. Haha, jag veeeet. Jag förstår liknelsen, den var bra :D Du vet ju min inställning till A-märkningen och personligen kunde jag inte bry mig mindre om vilket kön det är på regissören som gjort filmen jag ser. Det är helt enkelt inte viktigt för mig. Känner mig som en femtekolonnare när jag skriver det men det är likväl sant.

   Radera
  3. Äh, du har inget att skämmas för. Du är på de godas sida, ju!

   Radera
 4. Verkar onekligen intressant. För mer av Tracy och Hepburn kanske Guess who´s coming for dinner kan vara något?
  http://filmitch.wordpress.com/2012/02/02/alim-guess-who%c2%b4s-coming-for-dinner-1967-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla Tracy-Hepburn filmer kan vara något. Alla står på listan, och om det hinns med kommer ännu en med redan denna månad.

   Radera