tisdag 29 maj 2012

Killer Elite (2011)


Who the fuck are you? 

Förra helgens besök av kompisen Frans innebar flera sena nätter med film. En rulle som vi båda hade tummat på och var sugna på att se var Killer elite. Det är en actionthriller med Robert De Niro och Clive Owen. Måste ju vara bra tänkte jag, tills jag såg revy efter revy som skrev ner filmen. Förväntningarna var därmed rejält sänkta inför visningen.

Enligt eftertexterna bygger den på verkliga händelser. Det vill jag hålla öppet för filmen verkar tämligen overklig. Jason Statham och Robert De Niro spelar legosoldater som tar ett uppdrag att döda några brittiska elitsoldater som hämnd för att de dödat en arabisk shejks söner. Clive Owen spelar en före detta SAS-soldat som tagit på sig rollen att skydda sina kamrater. En viss storpolitik om oljerättigheter och sånt antyds också.

Filmen var överraskande bra. Den är inte alls den kassa glassiga actionrulle som jag trodde. Istället är den en tät action-thriller i rimligt tempo. Vi får en rak procedurberättelse om vad som (eventuellt) hände och filmen påminner mer om Spielbergs Munich än modern action à la Safe house. De Niro har givetvis endast en liten roll, detta var väl bara en pay check för honom. Istället får vi följa Jason Statham och Clive Owen. Jag vet inte vad jag tycker om Statham, han är inte usel, men han är ingen Michael Fassbender heller. Owen som brukar vara kapabel spelar en ganska sliskig person i filmen. Detta är en film som för omväxlings skull är utan tydliga hjältar och skurkar som det verkar.

Actioninnehållet är filmens behållning, den levererar på det planet. Till slut blev det en positiv överraskning med tanke på att jag trodde att den kunde varit en flopp.

Jag ger Killer elite tre filosofiska lönnmördare av fem möjliga.

Betyg: 3/5

6 kommentarer:

 1. Håller med dig Henke överraskande bra men då är jag ett Statham fan också :)
  http://filmitch.wordpress.com/2012/01/19/killer-elite-2011-usa/

  SvaraRadera
 2. Schyyste. Väldigt lika smak. Jag har ingen relation med Jason Statham. Jag vet att han niceade med Cornelia i den för övrigt svaga filmen The Expendables. Hur går det med BtVS förresten?

  SvaraRadera
 3. BtVS? Här hängde jag inte riktigt med.

  SvaraRadera
 4. Eh, kanske jag minns fel, men hade du inte börjat kolla på Buffy?

  SvaraRadera
 5. Ahhh nu hänger jag med. jag har sett en fyra -fem avsnitt men har inte blivit biten (kunde inte låta bli ;))än. helt ok men min dotter säger att s1 är lite trevande.

  SvaraRadera
 6. Inte blivit biten. LOL. Första säsongen är kass som sagt. Det räcker att se avsnitt 1+2, första scenen i 3, avsnitt 7 Angel samt sista avsnittet 12. Om du vill ha mer är 9-11 ok.

  Från och med andra säsongen är det Jossigt värre. Väldigt bra. Älskvärt!

  SvaraRadera