lördag 18 december 2010

The Philadelphia Story (1940)


Tracy: Hey, you.

Showtime ger oss gamla actionfilmer och TV6 ger oss de lite nyare actionfilmerna. TCM ger oss dock de gamla klassikerna. "The Philadelphia story" är en romantisk komedi från 1940. Detta är en komplex historia förklädd till komedi. Manligt och kvinnligt, att födas rik eller arbeta sig upp ur fattigdom, förutfattade meningar eller en djupare förståelse och meningen med livet. Allt behandlas i denna film som bygger på en teaterpjäs.

Den utspelas dagen och natten före huvudpersonen Tracy ska gifta om sig med en trist ny fästman. Hennes exmake Dexter dyker upp i familjens mansion för att se om han kan förhindra katastrofen. Med sig har han två motvilliga kändisreportrar i Mike och Elizabeth. En eller annan champagnedrink för mycket senare flyger sanningarna genom luften och vi åskådare får åka med på en härlig tur.

Tracy: Hello Dexter. Hello George. Hello Mike...

Tracy är den bångstyriga överklassbruden, Katharine Hepburn-lik i sin persona, en magnifik rödhårig gudinna. En drottning över simpla män! Hon spelas av Katharine Hepburn (oscarsnominerad).

Tracy's exmake Dexter är karismatisk, självsäker och lite distanserad lik en Cary Grant-figur. Han spelas av Cary Grant.

Journalisten Mike är mycket riktigt lysande. Mike spelas av James Stewart, och han tog hem oscarsstatyetten för bästa manliga huvudroll. Filmen vann priset för bästa manus också.

Hollywood kunde verkligen göra romatiska komedier på den gamla goda tiden. I detta fall var det verkligen bättre förr. Här blandas humorn med ganska allvarliga, ibland påträngande ärliga scener.

Tracy: The time to make up your mind about people is never...

Filmen är trots sin genre inte alls sockersöt, som det så ofta blir idag. På den tiden var både regissörer och skådespelare anställda på de stora filmbolagen och jag tror att de kände en större frihet och ett större mod då det gäller vilka risker som kunde tas. Idag när en films framgång mäts i hur många dollar den dragit in första helgen lämnas mindre utrymme för risktagande och udda historier eller karaktärer.

"The Philadelphia Story" får efter första titten fyra gudinnor av fem möjliga, men med en bullet!

Betyg: 4/5

My, she was yar...

2 kommentarer:

  1. the time to... ar verkligen en av de basta replikerna nansin. en annan lustig sak ar att insinuationerna i denna film ar tamligen moderna och langt fore andra filmer fran denna tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket bra film med underbar och "daring" dialog... :-)

      Radera