torsdag 30 december 2010

Harry Potter And The Deathly Hallows, Part 1 (2010)


Protego Totalum.

Jag såg äntligen den nya Harry Potter-filmen igår. Detta är ju som alla vet den första av två filmer som beskriver den sjunde och sista boken om Harry Potter. Detta kan mycket väl vara den bästa filmen hittills. Den är mörk, karaktärsdriven och en fantastisk inledning till slutet av sagan. Harry fyller sjutton år och den sjunde filmen är inte en barnfilm, det är en äventyrs-thriller-skräckis. Jag läste nog den sjunde boken för snabbt, för jag kom inte ihåg en hel del detaljer som fanns med i filmen. Jag behöver kanske läsa om boken, serien, vid lämpligt tillfälle...

Ända sedan den fjärde boken har det varit problematiskt med överföring av böckerna till film. Böckerna är så tjocka och därmed komplexa och med mycket karaktärsutveckling. Filmerna har varit mycket underhållande, och väldigt bra gjorda, men de har inte nått ända fram. Någon film (HP4) har varit fokuserad på actionscener, men helt glömt den intressanta utvecklingen av karaktärer och introduktion av nya. En annan film (HP6) har varit fragmenterad, som en samling mycket bra scener som kastats ihop, men saknat flytet och känslan av "magisk saga".

Tack vare det visa beslutet att dela upp den magnifika sjunde boken i två filmer slipper vi att den sista filmen blir en genomstressad historia. Handlingen i den första halvan är långsam och nästan kontemplativ. Mörkret har sänkt sig över världen där Lord Voldemort regerar. Harry, Hermione och Ron ger sig ut i den engelska ödemarken för att fly undan fienden och samtidigt försöker de lista ut hur de ska hitta och förstöra de återstående "horcruxes". Vänskapsbanden sätts på prov och tvivlet faller som en tjock våt dagg över våra hjältar.

"Hermione": Who could look at you next to the famous Harry Potter?

Filmen är dock inte utan actionscener, det fajtas både i luften, inne i London och ute på landet. The Order of the Phoenix decimeras. Folk och fä dör. Det ser bistert ut.

Gräddan av engelsk skådespelarelit fyller ut birollerna och de allra flesta är lysande. Det enda jag kan klaga på är att Snape är med alldeles för lite, men det blir nog mer av honom i den sista filmen... I denna film "tvingas" de tre huvudpersonerna stiga fram. De får mer "screen time" än normalt, och nu har de växt in i sina roller på ett förträffligt sätt. Jag tycker att de är bra som skådespelare, alla på sitt eget vis. Ron är stor och bufflig, men nu mer rolig än irriterande. Harry är Harry, det är bra att han är så svårmodig som han är här, det passar bra. Filmens stjärna är nog ändå Hermione, både i handling och i skådespel. Scenen då hon och Harry dansar i tältet var fin.

Nu ska vi se fram emot sista filmen som släpps till sommaren. Om denna del var mörk och långsam, kommer avslutningen bli än mer mörk men allt annat än långsam. Jag lämnar över med en "teaser"-poster som ger en föraning om slutet...

Harry: I thought you knew what you had signed up for!

"Harry Potter and the Deathly Hallows, part 1" får fyra vänner som aldrig lämnar din sida av fem.

Betyg: 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar