fredag 11 juni 2010

Greenberg (2010)
"Youth is wasted on the young. "

Jag och Andy har varit på bio igen. Denna gång valde vi en lite smalare men intressantare film, Noah Baumbachs nya film "Greenberg". Ben Stiller spelar Roger Greenberg en 40-åring med viss personlighetsstörning. Han är lite lätt narcissistisk och uppvisar allmänt osociala tendenser. Greenberg ska under sex veckor vila upp sig efter fler år på sinnessjukhus genom att åka till Los Angeles och passa hans brors hus och hund då brodern med familj är på en längre semesterresa. Greenberg träffar i detta sammanhang den gulliga, smått förvirrade Florence, broderns omtyckta personliga assistens som hjälper Greenberg med hunden och som chaufför. Greenberg kör inte bil. Greenberg träffar också sin gamle polare från tiden då de var unga, glada och spelade i ett band. Bandet lades ner då Greeberg avvisade ett större skivkontrakt på grund av något oklar anledning.

Detta är en mycket skön film. Handlingen är i princip obefintlig, utan filmen bygger på en studie av karaktärerna och en härlig stämning och dialog. Florence är en ängel, men också med ett temperament och hennes karaktär har mer djup än vad som kan tyckas till en början. Hon är 25 och söker efter sig själv. Greenberg är till synes en riktig skitstövel. Han är 40 år och söker efter sig själv. Han har uppenbarligen problem att växa upp, och som ett barn tar han inte ansvar för sina handlingar. Under filmens resa får Greenberg en del insikter.

Jag gillade Baumbachs tidigare film "The squid and the whale" väldigt mycket. Det var en självbiografisk film om hans uppväxt i New York. Nu har han tagit handlingen till Los Angeles och karaktärerna har vuxit upp. Jag vet inte direkt om denna film är självbiografisk, men den har en sådan ton. Filmen handlar om påhittade verkliga personer med alla dåliga sidor, med också goda sidor, komplexa. Man kan bli arg på Greenberg men man kan också känna igen sig.

Noah påminner mig om en ung Woody Allen och den samtidige Wes Anderson (polare och samarbetspartner). Skådespeleriet var generellt sett bra i denna film. Ben Stiller spelar här en dramatisk roll. Greenberg gör en del hysteriska saker i filmen, men det är hela tiden karaktärsdriven humor, vi är långt från "Zoolander" och "Dodgeball". Den för mig okända Greta Gerwig var mycket bra som Florence. Hon har också spelat i "mumblecore"-filmen "Hannah takes the stairs". Den måste jag se vid passande tillfälle. I övrigt har Rhys Ifans en framträdande roll som Greenbergs kompis. Ifans spelade den där galne kompisen till Hugh Grant med "Fancy a fuck?"-t-shirten.

"Greenberg" får fyra svaga fobier av fem.

Betyg 4/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar